Huse skal have flugtveje, så folk kan redde sig selv ud ved ildebrand. Rationel anbefaler mindst en redningsåbning i hvert beboelsesrum og køkkenet, så brandvæsnet kan redde folk ud. Læs om vores anbefalinger her.

Hvis et hus bryder i brand, skal folk kunne komme hurtigt ud. Der skal være en flugtvej, som typisk vil være den dør, folk bruger til at gå ind og ud af huset. Og der ud over bør  der være redningsåbninger i alle beboelsesrum og køkkenet i form af enten et vindue, en dør eller en lem direkte til det fri.

Bygningsreglementet stiller nogle særlige krav til brand- og flugtveje. Og som altid er det kundens eget ansvar at overholde reglerne, men det er god stil at man som professionel og fagmand hjælper kunden med at få styr på detaljerne.

Mange boligejere tænker ikke over, at kravene i bygningsreglementet ændrer sig. Og at det, der var okay for 30 år siden, ikke nødvendigvis er okay i dag. Derfor er det vigtigt at minde kunderne om brandsikkerheden, når de skifter vinduer og døre og være klar med gode råd til, hvordan de kan overholde nutidens krav.

Vi tager flugtvejene først

I fritliggende huse til en enkelt familie og i sammenbyggede huse som for eksempel rækkehuse eller dobbelthuse gælder følgende krav:

  • Der skal være direkte adgang til terrænet udenfor gennem en dør i husets stueplan.
  • Døren skal have en fri bredde på mindst 77 centimeter. Det svarer cirka til 90 centimeter fra ydersiden af hver karm.
  • Herudover er der visse krav til bredden af gangarealer.

Redningsåbningerne er også vigtige

I huse til en enkelt familie anbefaler Rationel at alle værelser, stuer og køkken udstyres med mindst en redningsåbning, så brandvæsenet kan komme ind og redde beboerne med ud. Det kan være et vindue, en dør eller en lem – bare der er direkte adgang ud til terræn.

Et opholdsrum behøver dog ikke en redningsåbning, hvis det i stedet har mindst to døre, som fører til andre rum med redningsåbning, og disse andre rum ikke er i åben forbindelse med hinanden.
Flugtveje

Hvis et vindue skal fungere som redningsåbning, gælder følgende krav:

HØJDE OG BREDDE

  • Når vinduet står åbent, skal dets frie højde være mindst 60 centimeter, og den frie bredde mindst 50 centimeter. Højde plus bredde skal være mindst 150 centimeter.
  • Hvis vinduet sidder så lavt, at der er mindre end to meter fra underkanten til jorden udenfor, kan man nøjes med en fri højde på mindst 50 centimeter.

 

PLACERING

  • Til gengæld må underkanten af vinduet højst sidde 120 centimeter over gulvet indenfor. Hvis det kniber, kan man bygge et fast trin under vinduet, så det bliver lettere at nå op.

 

BETJENING

  • Vinduet skal være let at betjene. Og det skal kunne holdes i en fast stilling, der gør det let at komme både ud og ind ad redningsåbningen.
  • Og endelig er det vigtigt, at vinduet skal kunne åbnes uden brug af nøgle eller andet værktøj, og at man ikke blokerer det på nogen måde.

 

Vælg Dannebrogsvinduer med løs midterpost!

Vi tilbyder vinduer med løs midterpost. Det betyder, at dine kunder kan fx kombinere et klassisk dannebrogsvindue med moderne krav til brandredning – som i øvrigt også vil gøre det lettere at flytte store ting ind og ud af huset.

Den løse midterpost fås også til sidehængte og sidestyrede vinduer i vores moderne AURA serie.

Brandredningspakke

En vigtig detalje!

Husk ved bestilling af tilbud og ordrer at gøre os opmærksomme på det, hvis vinduerne skal fungere som redningsåbning.

Og spørg endelig, hvis du er i tvivl. Vores supportere kan fortælle, om et element har brandredning, hvis du bare oplyser dem om typen, højden og bredden.

Vi sidder som altid klar til at hjælpe både på chat, mail og telefon.