Dannebrogs­vinduer

Dannebrogsvinduer er en dansk vinduesklassiker, som giver din bolig et traditionelt og tidløst look. Et dannebrogsvindue er et sidehængt, udadgående vindue, der oprindeligt er opdelt i fire felter fordelt på to fag. Tvær- og lodposte inddeler vinduet i mindre felter, hvor de nederste felter er større end de øverste. Det giver dannebrogsvinduerne deres karakteristiske udtryk, som ligner det danske flag, hvorfra dannebrogsvinduernes navn stammer fra.

Fordele ved dannebrogsvinduer

Dannebrogsvinduer har flere fordele, som gør vinduestypen til et godt valg til mange boliger:

  • Traditionelt klassisk design
  • Velegnet til murermestervillaen
  • Kan bruges som redningsåbning
  • Flere udluftningsmuligheder
  • Øget funktionalitet med tilvalg

Klassisk stil med FORMA og FORMAPLUS

Rationels dannebrogsvinduer fås i vores klassiske designserie FORMA eller FORMAPLUS. Serien er kendetegnet ved mange detaljer som eksempelvis unikt profilerede karme, anverfer og stormjern.

Det sikrer et charmerende og klassisk udtryk i kombination med et moderne energioptimeret vindue.

Klassisk dannebrogsvindue fra FORMA designserie

Velegnet til boliger i klassisk byggestil

Dannebrogsvinduers charmerende udtryk og traditionelle stil gør vinduestypen til et godt valg til mange danske boliger. Det klassiske vinduesdesign er eksempelvis et godt match til herskabelige patriciervillaer og de mere robuste murermestervillaer. Derudover understøtter dannebrogsvinduer også den klassiske byarkitektur, som kendetegner mange urbane etagebyggerier.

Kan anvendes som redningsåbning

Dine dannebrogsvinduer kan fungere som en redningsåbning, der også kaldes en brandredning. Vil du kvalificere vinduerne til at være en redningsåbning, kan du tilvælge en såkaldt brandredningspost til dine dannebrogsvinduer. En brandredningspost er en løs midterpost, der kan åbnes sammen med vinduet i tilfælde af brand.

Vær opmærksom på, at højden og bredden på dine dannebrogsvinduer afgør, om vinduerne egner sig til brandredning. Find de gældende regler for en brandredning, som bygningsreglementet foreskriver.

Dannebrogsvinduer med redningsåbning
Dannebrogsvinduer med fleksible udluftningsmuligheder

Fleksibel udluftning

Med Rationels dannebrogsvinduer får du gode udluftningsmuligheder i dit hjem, da du både kan åbne de små vinduesrammer øverst og de store rammer nederst. Afhængigt af hvor meget det blæser, og hvor vinden kommer fra, kan du derved selv bestemme, hvor meget luft du vil have ind i rummet.

Tilvalg giver flere udluftningsmuligheder

Ønsker du at gøre dine dannebrogsvinduer mere funktionelle, kan du tilvælge en stormkrog, der kan fastholde vinduet i en åben position, når vinduet er åbnet en smule. Det giver en mindre åbning, end når du bruger det medfølgende stormjern, som giver dig mulighed for at lufte ud, selv når det blæser.

Derudover kan du også vælge en indbygget friskluftventil. Det giver dig mulighed for at lufte ud, mens dine dannebrogsvinduer er lukket. Vær opmærksom på, at du får den bedste virkning med flere friskluftventiler, da vinden derved kan strømme gennem boligen og ud igen.

Stormkrog til Dannebrogsvinduer

Stormkrog

Friskluftsventil til Dannebrogsvindue

Friskluftventil

Guide til at vælge dannebrogsvinduer

Der melder sig mange valg og overvejelser, hvis du vælger en skræddersyet løsning fra Rationel. Læs nedenstående guide, hvor vi giver svar på typiske spørgsmål om danne-brogsvinduer. I guiden finder du viden om følgende områder:

  • Valg af glas
  • Træ eller træ/alu
  • Den klassiske stil med energirigtige sprosser
  • Farvevalg
  • Ekstra indbrudssikring med en skalsikring

Energiruder med 3 lag glas

Dine dannebrogsvinduer er energieffektive A-mærkede vinduer med 3-lags glas, der nedsætter dit energiforbrug, og opfylder de skærpede krav i BR18.
3-lags glas

3-lags glas

special glas i dannebrogsvinduer

Glas med ekstra egenskaber

Hos Rationel kan du vælge at få monteret specialglas i dine dannebrogsvinduer. Eksempelvis dæmper Rationel Sound udefrakommende støj, hvilket specielt kan være nyttigt, hvis du bor i et område med meget trafikstøj.

Se Rationels funktionelle glastyper i vores inspirationskatalog.

Dannebrog i træ eller træ/alu

Du kan vælge dine dannebrogsvinduer i træ og træ/alu alt efter dine ønsker til design og vedligeholdelse. Trævinduer er blandt andet kendetegnet ved en høj isoleringsevne, gedigen kvalitet, nem rengøring og de har et naturligt smukt udseende.

Med træ/alu vinduer kombinerer du træets mange fordele med en aluminiumsprofil på vinduernes yderside. Alu-beklædningen kræver nærmest ingen vedligeholdelse, og den er særdeles modstandsdygtig over for det danske klima.

Træ

Træ/Alu

Klassisk stil med energisprosser

Med lod- og vandrette sprosser til dine dannebrogsvinduer kan du inddele glasfelterne i mindre felter. Det giver en stramt og geometrisk palæstil, som kan være et godt valg, hvis du eksempelvis bor i en klassisk villa eller en murermestervilla.

Rationels sprosser er energisprosser, der er limet på glasset. Derved bryder energisprosser ikke ruden, og dine dannebrogsvinduers energieffektivitet nedsættes ikke af sprosserne.

Farvevalg

Dine vinduers farve har stor betydning for din boligs udtryk. De fleste vælger deres dannebrogsvinduer i hvid, som understreger den klassiske stil.
Hos Rationel kan du vælge dine dannebrogsvinduer i en bred vifte af farver, og du har derved mulighed for at dreje udtrykket i den retning, du ønsker. Det er derudover også muligt at vælge en forskellig farve udvendigt og indvendigt.

Få gode råd til at vælge farver til dine vinduer.

Sikr dine vinduer med en skalsikring

Vælger du at få leveret dine dannebrogsvinduer med en skalsikring, får du ekstra sikring mod ubudne gæster. En skalsikring er en magnet, som du kan integrere i vinduesrammen og –karmen. Tilslutter du strøm til magneten, afgiver skalsikringen en alarm, hvis ramme og karm brydes fra hinanden.

Bemærk: For at tilslutte skalsikringen strøm, skal du selv anskaffe ledningsføring og tilslutning, da Rationel kun leverer selve skalsikringen. Få mere info om indbrudssikring af dine vinduer.