Et ordentligt vindue kan holde i op til 50 år. Derfor plejer vi at sige, at vinduer er noget, man kun køber en eller to gange i livet. Men det er nu ikke hele sandheden. Langt de fleste danskere renoverer deres boliger løbende. Nogle skifter måske et enkelt vindue eller to, andre skifter en facade og venter med resten. Derfor oplever vi hos Rationel, at vi typisk er i kontakt med vores kunder tre-fire gange over årene, indtil de er nået hele huset rundt.

Vi har spurgt vores fagfolk, hvad man skal tænke over, når man gerne vil renovere sit hus i små etaper:

Planlæg din renovering

Planer er altid gode. Uanset om projektet gælder en hel facade eller en enkelt bryggersdør, er det fornuftigt at begynde med et overblik over økonomi, tidsplan og materialer. Husk, at det første valg af åbnefunktion, materialer og design kan sætte standarden for øvrige elementer og fremtidige projekter, hvis du ønsker et symmetrisk og ensartet udtryk i dit hus.

Du kan sagtens udskifte et par af de eksisterende vinduer i træ med vedligeholdelsesfri vinduer i træ/alu og lade resten sidde. På afstand er det stort set umuligt at se forskel på materialet.

Det vigtigste er blot, at du fra starten har en plan og sikrer, at du får begyndt på en løsning med så lang levetid som muligt. Så kan du sagtens få ønsker, økonomi og tidsplan til at gå op i en højere enhed.

Brug tid på at vælge design

Vinduernes design er vigtigt og har stor betydning for husets udtryk. Vælg vinduer, som passer godt til boligens oprindelige arkitektur, og som bevarer harmonien i bygningen. Hvis du overvejer at foretage store facadeændringer eller ændre husets stil, anbefaler vi, at du rådfører dig med en arkitekt eller anden fagkyndig først.

Der er mange måder at blive inspireret på. Det er en god ide cykle en tur i nabolaget og danne sig et indtryk af de mange muligheder og udtryk. Eller klik ind og lade dig inspirere af andre vellykkede projekter her.

Prøv Rationel App

For mange kunder kan det kan være svært at vælge stil og design og ikke mindst at forestille sig det færdige resultat. Rationel App – et nemt og simpelt inspirationsværktøj, som hjælper dig med at træffe de rigtige valg. Med app’en kan du se dit eget hus med et udvalg af forskellige vinduer og døre. Du kan let skifte mellem forskellige åbnefunktioner, farver og sprosser og tilpasse størrelser. Læs mere på rationel.dk/app.

Hvem skal montere?

Står du selv for monteringen? Ringer du til en ven eller hyrer en håndværker? Allerede når du bestiller, kender du leveringsugen. Og i ugen op til fortæller vi dig, hvilken dag dine vinduer bliver leveret. På den måde kan du lave faste aftaler på forhånd, så dine nye vinduer og døre kommer ikke til at stå alt for længe i indkørslen, og du kan få hjælp til monteringen.

Har jeg styr på detaljerne?

Spørg en ven eller en nabo, der selv har været ved at renovere. Eller tal med en fagmand om dit projekt. På den måde kan du udnytte deres erfaringer og undgå overraskelser. For eksempel når det gælder opmålingens kunst. Her kan nemt gemme sig udforudsete forhindringer, som kan være svære at se for en ikke-fagmand, og som kan fordyre dit projekt.

Samtidig kan en fagmand gøre dig opmærksom på muligheder, du ikke selv har overvejet, når det gælder design, funktionalitet og indeklima. Det er vigtigt at tage stilling til detaljer som friskluftventiler, støjreducerende ruder, solfilter, åbnefunktion og farvevalg, inden du bestiller.