Websitet anvender cookies for at forbedre din oplevelse til statistik og markedsføring Læs mere her

X

Blog

 1. Larmer naboerne?

  Larmer naboerne?

  Lyd kan opfattes som dejlige behagelige toner, men lyd kan også opfattes som ubehagelig støj. Og støj er et af de indeklimaparametre, der har stor indflydelse på vores komfort og sundhed - og dermed vores livskvalitet.

  Udefrakommende støj, uanset støjkilden, er en del af indeklimaet i en bolig. Den faglige term er akustisk indeklima, og man definerer støj som lyd, der irriterer eller forstyrrer os — og som i værste fald kan være til skade for helbredet. Hvis du er udsat for støj i en længere periode, kan det føre til stress og irritation mv.

 2. Vejstøj er ikke kun irriterende - den er også farlig!

  Vejstøj er ikke kun irriterende - den er også farlig!

  Hvis du bor i en af de over 700.000 danske boliger, der ifølge Miljøministeriet, er belastet af støj fra trafikken, så ved du, at den konstante støj fra den tunge trafik kan være voldsomt belastende.

  Men støjen bliver i mange tilfælde en naturlig del af hverdagens lydkulisse. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at trafikstøj kan være decideret sundhedsskadeligt.

  Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO kan påvirkning af støj gennem en længere periode føre til bl.a. søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, hormonelle påvirkninger og øget risiko for hjertekarsygdomme. Nedsat ydeevne og nedsat indlæringsevne hos børn er andre negative konsekvenser af støjens skadelige virkninger.

  Hvor meget larm skal du acceptere?
  Med et vejnet der har vokseværk og et støt stigende antal biler på de danske veje, er problemet med trafikstøj ikke blevet mindre de senere år. Den konstante støj kan godt stresse dig og påvirke livskvaliteten, uden du opdager det. Derfor er det sund fornuft, at tænke på, hvor meget støj du og din familie udsættes for i det daglige.

 3. Vælg selv dine gæster

  Vælg selv dine gæster

  Kender du også nogen, der er kommet hjem fra ferien til et gennemrodet hus – eller du har måske selv prøvet det. Uanset hvad giver det en følelse af utryghed. Her er et par gode råd til, hvad du kan gøre for at holde ubudne gæster væk.

  Udsatte boliger
  Det er svært helt at forhindre indbrud, men du kan selv gøre meget for at komme tyven i forkøbet. For indbrudstyve er det vigtigste at kunne arbejde uforstyrret uden at blive set eller hørt. Derfor foretrækker tyven:

  • Afsidesliggende huse med langt til naboer
  • Områder med støj
  • Haver, hvor der kan arbejdes ugeneret
  • Høj og tæt beplantning, som kan skjule tyvens arbejde

  Indbrudsrisikoen og -stederne afhænger altså af husets beliggenhed og omgivelser. Derfor bør du gennemgå din bolig med indbrudstyvens øjne og indbrudssikre de mest udsatte steder.

 4. Sving penslen inden det er for sent

  Sving penslen inden det er for sent

  Vinduer af træ skal males, og de skal males i tide, hvis du vil forlænge deres levetid. Her får du malermesterens enkle råd til at lette arbejdet.

  ”Man skal male sine vinduer jævnligt for at forlænge deres levetid. Det er ganske enkelt.” Sådan siger malermester Christoffer Pape Mortensen. Og hos Rationel er vi helt enige.

  Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne. Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang. Vi anbefaler af samme årsag, at man går sine trævinduer efter en gang om året for at kunne tage eventuelle problemer i opløbet.

  Det kan slet ikke betale sig at lade være. Med en kærlig hånd holder dine vinduer og døre i rigtig mange år. Og der er masser af råd at få:

 5. Forårsrengøring får vinduerne til at leve længere

  Forårsrengøring får vinduerne til at leve længere

  Et par kærlige hænder og en fugtig klud kan forlænge levetiden på dine vinduer. Få gode råd til forårets rengøring og vinduer, der holder.

  Efter en lang vinter med frost, blæst og sne trænger de fleste til at smække vinduerne op og lukke foråret ind. Og når det hele sådan står på vid gab, kan man ligeså godt gribe en klud og tage sig lidt af sine vinduer ved samme lejlighed.

 6. Kunsten at pudse vinduerne helt rene

  Kunsten at pudse vinduerne helt rene

  Følg vinduespudserens enkle råd til rene ruder og undgå kedelige striber. Det både pynter og betaler sig i længden.

  Vidste du, at en professionel vinduespudser aldrig kunne drømme om at vaske sine klude med skyllemiddel? At hemmeligheden til at undgå striber ligger i skraberens gummikant? Og at det er fløjtende ligegyldigt, hvilken type sæbe man bruger til sine ruder?

  Palle Rye er professionel vinduespudser gennem 26 år. Han har oparbejdet en vis erfaring ud i blanke ruder og fortæller, at det i bund og grund gælder om at være grundig med sæbevandet og hurtig med skraberen. Især hvis man pudser vinduer i solskin:

  ”Hvis solen står og bager ned på ruden, fordamper vandet som bare pokker,” siger Palle Rye. ”Og er ruden tør, kan man ikke køre skraberen glat hen over ruden, og så opstår der striber.”

 7. Hold tyven hen i 3 minutter

  Hold tyven hen i 3 minutter

  De fleste indbrudstyve bakser højst tre minutter på at trænge ind et hus, før de giver op og går over til naboen. Derfor gælder det om at sikre sine vinduer og døre mest muligt.

   Tik tak. Tik tak.  ”Tiden er blandt tyvens værste fjender.”

  Sådan siger Christian Østergård, der er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Han har arbejdet med indbrud og tyveknægte i godt 35 år og påpeger, at jo længere tid, en indbrudstyv skal bruge på at komme ind, jo større er risikoen for at blive opdaget af vagtsomme naboer.

 8. Rationelt at passe på mennesker og miljø

  Rationelt at passe på mennesker og miljø

  Artikel fra magasinet "Kommune Fokus Herning 2017"

  Danmarks største vinduesproducent ligger i Herning. 350.000 vinduer sender Rationel ud af sine fabrikker hvert år. Alle er de produceret med omtanke for mennesker og miljø. Og en del af overskuddet ryger direkte tilbage til samfundet gennem to fonde.

   Vidste du, at Rationel indirekte har været med til at købe en bid af skovene omkring Silkeborg for at give dem tilbage til danskerne? At vinduesproducenten gennem to fonde støtter mennesker, der har det svært? Og sidste år ad samme vej bidrog til en stribe projekter som forskning i demens, bæredygtigt landbrug og den gamle biograf i Sdr. Felding, der er blevet et kulturelt samlingssted?

  ”Det er jo ikke noget, vi går og råber op om, siger administrerende direktør, Morten Vehl Revsbeck, om Rationels bidrag til de to almennyttige fonde, Villum Fonden og VELUX Fonden.

  ”Vi er sat i verden for at lave vinduer og gør os gevaldig umage med kvaliteten og det gode håndværk, men derudover finder vi det ganske vigtigt at passe på mennesker og miljø. Og derfor har vi det rigtig godt med, at en del af vores overskud bliver givet tilbage til samfundet.”

 9. Har du sikret dit hus mod indbrudstyve?

  Har du sikret dit hus mod indbrudstyve?

  Danske boliger er alt for lette at bryde ind i. Erfaringer fra Wales og England viser, at det faktisk er muligt at skære op til 50 procent af indbrudsraten ved hjælp af kun tre ting. Den ene er indbrudssikre vinduer og døre.

  Vi bringer først en god nyhed: Antallet af indbrud i DK er faldet de seneste år. Fra flere end 48.000 i 2009 til færre end 32.000 sidste år. Den dårlige nyhed er, at vi stadig ligger alt for højt sammenlignet med landene omkring os. Og at vi gør det alt for let for tyvene at bryde ind.  ”Folk aner ikke, hvor simpelt det egentlig er at bryde et gammelt vindue eller en dør op,” siger Thomas W. Hansen. Han er ansat som rådgiver hos Rationel Vinduer og arbejder sammen med politiet om at øge sikkerheden i danskernes vinduer og døre.  ”Det kræver jo ikke andet end et splitsekund og en syv-millimeter skruetrækker eller et lille koben at komme ind i en typisk dansk bolig. Tyven behøver dårligt nok lægge kræfter i.”

 10. Det handler om at forebygge - at male vinduer er ligesom at børste tænder

  Venter du også, til malingen skaller, og træværket titter frem, før du griber penslen og maler dine vinduer? Det kan ikke betale sig. Arbejdet bliver langt mere besværligt, advarer malermester.

  Sensommeren er ikke for våd, ikke for varm, men den helt rigtige årstid at male vinduer. Og det er ikke nødvendigvis en god ide at vente til næste sensommer.

  ”Man skal helst male sit træværk, før det for alvor trænger, og malingen er halvt skallet af”, siger malermester Carsten Pedersen fra Brædstrup. Han har malet vinduer i 24 år og taler af erfaring, når han siger, at rettidig omhu gør arbejdet lettere. Meget lettere:

Side: