Websitet anvender cookies for at forbedre din oplevelse til statistik og markedsføring Læs mere her

X

Indhent gode råd og tips omkring vinduer, døre og energi - Rationel

 1. 5 gode råd til at undgå overophedning af din bolig

  5 gode råd til at undgå overophedning af din bolig

  At moderne vinduer lukker mere varme ind, end de lukker ud, er med til at gøre de danske boliger tætte og energivenlige...
  Ja, det moderne lavenergivindue er faktisk blevet så højisolerende, at det i princippet fungerer som en slags gennemsigtig radiator. Bagsiden af medaljen er, at du kan opleve tårnhøje temperaturer indendørs om sommeren, hvis du ikke tænker dig om.

 2. Termisk brud - hvad er det?

  Termisk brud - hvad er det?

  Har du oplevet, at vinduesglasset pludselig har fået en revne, som stråler ud fra kanten af ruden? Men hvad er det? og hvorfor skete det? Det kan være det man i fagsprog kalder et termisk brud eller en termisk sprængning.

 3. Her er vinduerne et møbel i sig selv

  Her er vinduerne et møbel i sig selv

  Hvem har egentlig sagt, at vinduer skal males hvide? Ikke os i hvert fald. Og heller ikke Morten og Marianne, der har rammet udsigten til deres have ind med sorte karme.

  Arkitekten havde faktisk advaret dem. Det bliver for markant, sagde han. Sorte karme er slet ikke noget, han ville anbefale. Men Morten og Marianne havde besluttet sig.

 4. Nybyggere blev til ombyggere

  Nybyggere blev til ombyggere

  Bliv klædt på til vinduesrenovering med Ombyggerne
  En gennemgribende villarenovering med udskiftning af samtlige vinduer og yderdøre. Det var projektet, som Ombyggerne Anne og Simon gav sig i kast med, da de ville for-vandle deres gamle 50’er villa til et moderne familiehus.

  Følg parrets overvejelser, og lær af deres gode råd og erfaringer under vinduesrenoveringen, når Ombyggerne Anne og Simon fortæller om processen fra start til slut.

 5. Larmer naboerne?

  Larmer naboerne?

  Lyd kan opfattes som dejlige behagelige toner, men lyd kan også opfattes som ubehagelig støj. Og støj er et af de indeklimaparametre, der har stor indflydelse på vores komfort og sundhed - og dermed vores livskvalitet.

  Udefrakommende støj, uanset støjkilden, er en del af indeklimaet i en bolig. Den faglige term er akustisk indeklima, og man definerer støj som lyd, der irriterer eller forstyrrer os — og som i værste fald kan være til skade for helbredet. Hvis du er udsat for støj i en længere periode, kan det føre til stress og irritation mv.

 6. Vejstøj er ikke kun irriterende - den er også farlig!

  Vejstøj er ikke kun irriterende - den er også farlig!

  Hvis du bor i en af de over 700.000 danske boliger, der ifølge Miljøministeriet, er belastet af støj fra trafikken, så ved du, at den konstante støj fra den tunge trafik kan være voldsomt belastende.

  Men støjen bliver i mange tilfælde en naturlig del af hverdagens lydkulisse. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at trafikstøj kan være decideret sundhedsskadeligt.

  Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO kan påvirkning af støj gennem en længere periode føre til bl.a. søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, hormonelle påvirkninger og øget risiko for hjertekarsygdomme. Nedsat ydeevne og nedsat indlæringsevne hos børn er andre negative konsekvenser af støjens skadelige virkninger.

 7. Vælg selv dine gæster

  Vælg selv dine gæster

  Kender du også nogen, der er kommet hjem fra ferien til et gennemrodet hus – eller du har måske selv prøvet det. Uanset hvad giver det en følelse af utryghed. Her er et par gode råd til, hvad du kan gøre for at holde ubudne gæster væk.

  Udsatte boliger
  Det er svært helt at forhindre indbrud, men du kan selv gøre meget for at komme tyven i forkøbet. For indbrudstyve er det vigtigste at kunne arbejde uforstyrret uden at blive set eller hørt. Derfor foretrækker tyven:

  • Afsidesliggende huse med langt til naboer
  • Områder med støj
  • Haver, hvor der kan arbejdes ugeneret
  • Høj og tæt beplantning, som kan skjule tyvens arbejde

  Indbrudsrisikoen og -stederne afhænger altså af husets beliggenhed og omgivelser. Derfor bør du gennemgå din bolig med indbrudstyvens øjne og indbrudssikre de mest udsatte steder.

 8. Sving penslen inden det er for sent

  Sving penslen inden det er for sent

  Vinduer af træ skal males, og de skal males i tide, hvis du vil forlænge deres levetid. Her får du malermesterens enkle råd til at lette arbejdet.

  ”Man skal male sine vinduer jævnligt for at forlænge deres levetid. Det er ganske enkelt.” Sådan siger malermester Christoffer Pape Mortensen. Og hos Rationel er vi helt enige.

  Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne. Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang. Vi anbefaler af samme årsag, at man går sine trævinduer efter en gang om året for at kunne tage eventuelle problemer i opløbet.

  Det kan slet ikke betale sig at lade være. Med en kærlig hånd holder dine vinduer og døre i rigtig mange år. Og der er masser af råd at få:

 9. Forårsrengøring får vinduerne til at leve længere

  Forårsrengøring får vinduerne til at leve længere

  Et par kærlige hænder og en fugtig klud kan forlænge levetiden på dine vinduer. Få gode råd til forårets rengøring og vinduer, der holder.

  Efter en lang vinter med frost, blæst og sne trænger de fleste til at smække vinduerne op og lukke foråret ind. Og når det hele sådan står på vid gab, kan man ligeså godt gribe en klud og tage sig lidt af sine vinduer ved samme lejlighed.

 10. Kunsten at pudse vinduerne helt rene

  Kunsten at pudse vinduerne helt rene

  Følg vinduespudserens enkle råd til rene ruder og undgå kedelige striber. Det både pynter og betaler sig i længden.

  Vidste du, at en professionel vinduespudser aldrig kunne drømme om at vaske sine klude med skyllemiddel? At hemmeligheden til at undgå striber ligger i skraberens gummikant? Og at det er fløjtende ligegyldigt, hvilken type sæbe man bruger til sine ruder?

  Palle Rye er professionel vinduespudser gennem 26 år. Han har oparbejdet en vis erfaring ud i blanke ruder og fortæller, at det i bund og grund gælder om at være grundig med sæbevandet og hurtig med skraberen. Især hvis man pudser vinduer i solskin:

  ”Hvis solen står og bager ned på ruden, fordamper vandet som bare pokker,” siger Palle Rye. ”Og er ruden tør, kan man ikke køre skraberen glat hen over ruden, og så opstår der striber.”

Side: