Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svar på en lang række af de mest stillede spørgsmål om vinduer og døre både før, under og efter købet.

Kan jeg søge tilskud til mine nye vinduer?

Bygningspuljen gør det nu muligt at få tilskud til vinduer med ekstra god energi. Det er en splinterny tilskudsordning, der skal gøre danske huse mere klimavenlige. Du kan som boligejere få flere tusinde kroner i tilskud, hvis du skifter de gamle vinduer ud med nye lavenergivinduer. Ordningen gælder for både privatpersoner og foreninger. Det er ikke muligt at få tilskud til gør-det-selv projekter, men det er muligt selv at indkøbe materialerne og få et firma til at udføre tiltaget.

Søger du tilskud til udskiftning af dine vinduer gennem Bygningspuljen, skal produktet leve op til kravene i Energiklasse 1 og 2. Se oversigt over Rationels produkter og hvilken energiklasse/mærke de lever op til her.

Tilskuddet til vinduer i energiklasse 2 er større end til vinduer i energiklasse 1. Til gengæld vil det koste mere at købe vinduer i energiklasse 2. Der er ingen visuel forskel på produkter i Energiklasse 1 og 2. Forskellen ligger i glasset. Uanset hvilken af energiklasserne, du vælger, vil det i de fleste huse opleves som en markant forbedring. Begge typer holder så godt på varmen, at det faktisk overstiger de krav, Bygningsreglementet i dag stiller til nybyggeri. Rationel kan tilbyde produkter i begge energiklasser, både i klassisk og moderne stil.

Se oversigt over Rationels produkter og hvilken energiklasse/mærke de lever op til her.

Læs mere om Bygningspuljen på Rationels Blog.

Håndværkerfradraget giver dig mulighed for at trække arbejdsløn til energirenoveringer og klimatiltag fra i skat i både helårsbeboelse, sommerhus og andre fritidshuse. Du kan naturligvis få fradrag for håndværksydelser i forbindelse med udskiftning af ruder, vinduer og døre. Du får kun fradrag for arbejdslønnen inklusive moms (ikke for materialer). Læs mere om Håndværkerfradraget.

Du kan ikke kombinere de to tilskudsmuligheder.

Termisk brud – hvad er det?

Har du oplevet, at vinduesglasset pludselig har fået en revne, som løber ud fra kanten af ruden? Det kan være det, man i fagsprog kalder et termisk brud eller en termisk sprængning.

Læs mere om termisk brud/termisk sprængning her.

Hvordan fuger jeg?

Til alle vores produkter kan anvendes fugematerialer, som er anerkendt af fugebranchen. Følg nedenstående retningslinjer / principper.

Fugen mellem karm og ydervæg er normalt kendetegnet ved:

  1. Et kalfatringsmateriale (isolering), der bør stoppes trykfast for optimal tætning.
  2. På ydersiden en afsluttende fuge, der har funktion som en regnskærm mod vejrliget.
  3. På indersiden en afsluttende fuge eller membran, afhængig af vægkonstruktionen, der har funktion som en tætning.

Fugning er en vigtig del af montagen og bør derfor være beskrevet i projektet, eller omhyggeligt valgt af den ansvarlige. Vær opmærksom på at metode- og materialevalg bør være i naturlig overensstemmelse med murkonstruktionen for det aktuelle projekt. Ved lette vægkonstruktioner henvises til gældende regler og anvisninger for placering af dampspærre og afslutning mod vindues- og dørkarme.

Det er væsentligt for træværkets bevarelse og et lavt varmeforbrug, at fugerne på ydersiden er intakte. Fugerne bør derfor inspiceres mindst en gang om året. Evt. utætheder udbedres med samme type materiale som det bestående. Ved større utætheder bør hele fugen udskiftes, og egnetheden vurderes i forhold til en evt. bedre fugeløsning.

Ved træ/alu-elementer bør det bemærkes, at der ikke må fuges på aluminiumskappen af hensyn til ventilation af trækonstruktionen (jf. nedenstående illustration). Ved træelementer skal fugen placeres samme sted på trækonstruktionen.

Fugeplacering træ/alu elementer

Fugeplacering træelementer

Hvordan reducerer jeg støj udefra?

Ønsker du en rude med lydreducerende egenskaber, skal du vælge støjdæmpende glas til dine vinduer. Lyd bevæger sig gennem luften i bølgeformede bevægelser. Bølgerne fortsætter næsten uhindret gennem ét lag glas, men bremses af to glasskiver som i en moderne isoleringsrude. Jo større forskel der er i tykkelsen på to glasskiver og jo større afstand, der er mellem dem, jo bedre bremser de lydbølgerne. Støjdæmpende glas indeholder 2 lag glas, hvor det ene er tykkere end det andet, og hvor afstanden mellem de 2 lag glas er større end i almindelige ruder.

Se detaljerede lydrude informationer på vores ydeevnedeklarationer – klik her

Hvad er energisprosser?

Energisprosser ligner en gennemgående sprosse, men består af en påklæbet sprosseprofil udenpå glasset. Du kan selv bestemme om sprossen skal leveres med eller uden afstandsprofil inde i glasset. Vi bruger energisprosser i stedet for gennemgående sprosser, for at sikre mere energieffektive vinduer og døre. Med en energisprosse, der kun visuelt opdeler glasset fjerner vi kuldebroer og dermed risiko for kondensdannelse.

Uden afstandsprofil

Energisprosse i en 3-lags rude uden afstandsprofil

Med afstandsprofil

Energisprosse i en 3-lags rude med afstandsprofil

Hvordan finder jeg mit ordrenummer?

Du finder ordrenummeret på dine Rationel vinduer i afstandsprofilet mellem glasskiverne. Det er det eneste nummer, som indeholder en skråstreg, og der vil være enten 6, 7 eller 8 cifre før skråstregen.

Hvis dine døre og vinduer er leveret efter januar 2006 består ordrenummeret af 7 cifre før skråstregen og starter med 10-, 11-, 12-, 13-, 14- eller 15. Er dine vinduer og døre leveret efter januar 2019 består ordrenummeret af 8 cifre før skråstregen og starter med 2- eller 3.

Hvordan renser jeg vinduer for mærker fra sugekopper eller klistermærker?

Hvis et vindue dugger på den udvendige side, kan der komme mærker fra sugekopper til at løfte med eller korkbrikker, der har beskyttet glasset under transporten.

Mærkerne vil i langt de fleste tilfælde forsvinde over tid efter almindelig rengøring og afvaskning af ruderne.

I særlige tilfælde, hvor gentagene afvaskninger ikke fjerner mærkerne kan du med fordel bruge Citrus Rens.
Lad det virke et par minutter. Tør af med en tør klud. Gentag afvaskningen flere gange for hurtigere effekt.

Når du bruger Citrus Rens så husk at bruge handsker og læs vejledningen grundigt før du går i gang.

 

Sådan fjerner du mærker fra sugekopper

Hvordan fjernes limrester fra ruderne?

Sidder dit glasmærkat på for længe, kan der forekomme limrester på ruden.
Der finde mange gode husmor-råd, men hos Rationel anbefaler vi du bruger lugtfri petroleum eller Citrus Rens.

Lad produkterne virke et par minutter. Tør limresterne af med en klud. Gentag eventuelt processen et par gange for at fjerne alle limresterne.

Afslut med en normal afvaskning af ruden. Se her hvordan den professionelle vinduespudser gør.

Når du bruger produkter som petroleum eller Citrus Rens så brug handsker og læs vejledningen grundigt før du går i gang.

OBS. Du må ikke anvende produkter med slibemiddel, som eksempelvis tandpasta eller keramisk kogepladerens.

 

Sådan fjerner du limrester på ruden

Kan mine vinduer få børnesikring?

Ved køb af nye vinduer er det muligt at tilkøbe vinduesgreb med børnesikring. Børnesikring vil da være monteret ved levering. Det er desuden muligt at eftermontere greb med børnesikring. Du kan købe de forskellige greb med børnesikring i vores tilbehørsshop.

Klik her for at gå til vores tilbehørsshop: webshop.rationel.dk

Greb med børnesikring

Jeg har kondens på mine ruder

Dug på udvendig side

Dug på rudens yderside er et positivt problem. Det betyder nemlig, at ruden er en energirude, som er god til at holde varmen inde og kulden ude. Ruden fungerer altså præcis, som den skal.

Dug opstår ved, at varm og fugtig luft mødes med en kold overflade, såsom ruden. Dug på udvendig side af ruden ses oftest efter en kold nat i forårs- og efterårsmånederne. Om morgenen er ruden stadig kold, mens luften bliver varmet op. Når den varme, fugtige luft rammer den kolde rude, bliver den varme luft kølet ned. Fugten sætter sig så som kondens på ruden, da kold luft ikke kan indeholde lige så meget fugt som varm luft. Duggen på udvendig side forsvinder af sig selv, så snart solen varmer ruden op – typisk i løbet af formiddagen.

Dug på indvendig side

Dug på den indvendige side er tegn på, at luftfugtigheden indenfor er for høj. Derfor skal du nedbringe luftfugtigheden ved at lufte ud. Du bør lufte ud mindst 3×10 min dagligt, især i køkken, bad, soveværelse og rum, hvor du tørrer tøj. Er der først kommet kondens på rudens indvendige side, skal du tage et stykke køkkenrulle eller en tør klud og tørre vinduet over og derefter åbne det og lufte ud.

Dug mellem glaslag

Oplever du dug mellem rudens glasskiver, er ruden punkteret. Her anbefaler vi, at du skifter ruden.

Hvad koster levering?

Rationel har fri levering i Danmark (eksklusiv Færøerne og Grønland). Dog vil et fragttillæg for transport til ikke-brofaste øer beregnes individuelt (eksklusiv Bornholm).

Dine vinduer og døre leveres som standard i en lastbil med løftebagsmæk. Lastbilen er 18,5 m lang og læsser 13,6 ladmeter. Er der behov for en alternativ leveringsform kan Rationel tilbyde flere forskellige løsninger mod et fragttillæg.

Download datablad om leveringsformer ved at klikke her.

Hvor kan jeg se fysiske eksempler på Rationel vinduer og døre?

Vi sælger vores vinduer og døre gennem mere end 400 forhandlere i hele landet og en stor del af dem har udstillinger med et repræsentativt udsnit af vores brede produktsortiment. Afstanden til din nærmeste forhandler med en udstilling er højst 25 km.

Find din nærmeste forhandlere ved at klikke her

Skal mine vinduer opfylde kravene til brandredning?

I forhold til brandredning er det vigtigt, at du overholder de gældende retningslinjer.

I enfamiliehuse skal værelser, stuer og køkkener i selvstændige rum have mindst en redningsåbning direkte til det fri enten som vindue, dør eller lem (se kravene til en redningsåbning nedenfor). Dog kan redningsåbningen i et rum udelades, når der gennem 2 døre fra rummet er redningsmulighed via andre rum, som ikke er i åben forbindelse med hinanden.

Hvornår kan brandredning udelades?

På tegningen er det illustreret, hvornår redningsåbning i et rum kan udelades.

For at kunne fungere som redningsåbning er der en række krav, som skal overholdes. Ved en redningsåbning skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) sammenlagt have en højde + bredde på minimum 1,5 m. Højden og bredden skal dog hver især være minimum 0,5 m. Er underkanten af redningsåbningen mere end 2 m fra terræn udvendigt, skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) være mindst 0,6 m i højden. En redningsåbning må ikke placeres, så underkanten af redningsåbningen er over 1,2 m fra gulvet indvendigt. Desuden skal redningsåbningen være let at betjene og skal kunne holdes fast i en stilling, der giver fri passage både inde- og udefra. Redningsåbninger skal kunne åbnes uden brug af nøgle eller andet værktøj og må ikke blokeres på anden måde. I forbindelse med tilbud og ordre skal du venligst gøre opmærksom på, om elementerne skal fungere som redningsåbning.

Hængsling af døre

Når du skal afgøre, om din dør er højre- eller venstrehængt, skal du altid se på døren fra den side, hvor hængslerne er synlige. Er hængslerne synlige på udvendig side, er døren udadgående. Er hængslerne derimod synlige på dørens indvendige side, er døren indadgående.

Ved indadgående døre bestemmes hængslingen ved at se på, hvilken side hængslerne sidder i, set indefra. Det vil sige, sidder hængslerne i højre side, set indefra, betegner man døren som ”højre ind”. Sidder hængslerne i venstre sidekarm, betegner man døren som ”venstre ind”.

Ved udadgående døre bestemmes hængslingen ved at se på, hvilken side hængslerne sidder i, set udefra. Det vil sige, sidder hængslerne i højre side, set udefra, kalder man døren ”højre ud”. Sidder hængslerne i venstre side, set udefra, er døren ”venstre ud”.

Hængsling af sidehængte, sidestyrede og sidebundhængte vinduer

Sidehængte og sidestyrede vinduer er udadgående. Når du skal bestemme hængslingssiden, skal du derfor se på vinduet udefra. Sidder hængslerne i højre side, set udefra, betegnes vinduet som ”højre ud”. Sidder hængslerne i venstre sidekarm, set udefra, er vinduet ”venstre ud”.

Et sidebundhængt vindue er indadgående. Når du skal bestemme hængslingssiden for et sidebundhængt vindue, skal du derfor se på vinduet indefra. Sidder hængslerne i højre side, set indefra, er vinduet ”højre ind”. Er vinduet hængslet i venstre side, set indefra, kalder man vinduet ”venstre ind”.

Find ud af hvordan dine vinduer og døre er hængslet

På tegningen ses betegnelser på vinduer, døre og på hæveskydedøre.

 

Sådan ser du hvilken hængslingsside din dør har

Se filmen her

Fandt du ikke svar på det du søgte?

Skriv til os på chatten ved at klikke på billedet i nederste højre hjørne. Vores vinduesspecialister sidder klar ved tasterne til at hjælpe dig.

Mangler du reservedele?

I Rationels webshop kan du købe beslag, greb, bremser og andet tilbehør.