Sidestyrede vinduer

Et sidestyret vindue er en udadgående vinduestype. Ved åbning skubbes vinduets ene side ud, mens rammen i vinduets hængslingsside følger med vinduet ind mod midten. Rationels sidestyrede vinduer er et godt valg til mange boliger. Det skyldes blandt andet det elegante og stilrene design samt vinduestypens enkle og nemme betjening.

Fordele ved sidestyrede vinduer

Sidestyrede vinduer har flere fordele, som gør det til et godt valg til mange boliger:

  • Kan pudses indefra
  • Enkel og trinløs åbning
  • God udluftningsevne
  • Minimalistisk design

Sidestyrede vinduer kan pudses indefra

Når du åbner vinduet, glider vinduesrammen med ind i hængslingssiden, som giver en pudsespalte mellem ramme og karm. Spalten er cirka 12 cm og gør det dermed muligt at få armen ud gennem spalten. På den måde kan du nå vinduets yderside indefra, når det skal pudses.

Pudsespalten gør, at sidestyrede vinduer er et godt valg, hvis du bor på 1. sal eller højere, hvor det er besværligt at komme til at rengøre vinduet fra ydersiden. Vær dog opmærksom på, at bredden på dit sidestyrede vindue kan gøre, at du ikke kan nå hele ruden indefra. Her anbefaler vi i stedet et dreje-kip eller topvendevindue.

Forskellen på et sidestyret og et sidehængt vindue

Det sidestyrede vindue er nært beslægtet med sidehængte vinduer. De to vinduestyper åbner begge på horisontalt plan, mens det sidestyrede har skjulte hængsler, adskiller det sidehængte vindue sig visuelt ved at have synlige hængsler.

På det sidestyrede vindue tillader beslaget, at du kan åbne vinduet cirka 90 grader. Sidehængte vinduer kan også åbnes 90 grader ligesom det sidestyrede vindue. Forskellen er, at ydersiden af et sidestyret vindue kan pudses indefra på grund af spalten mellem karm og ramme, hvilket ikke er muligt med et sidehængt vindue.

Sidestyret vindue

Sidehængt vindue

Guide til at vælge sidestyrede vinduer

Når du vælger en skræddersyet løsning fra Rationel, kan du vælge mellem forskellige funktioner, materialer, design og tilvalg.

Gør dit valg af sidestyrede vinduer lettere ved at læse nedenstående guide, som indeholder viden om:

  • Klassisk eller moderne stil?
  • Funktionelle glastyper
  • Valg af materiale
  • Ventilation
  • Indbrudssikring med skalsikring

Klassisk eller moderne stil?

Hos Rationel har du to forskellige designmuligheder til dine sidestyrede vinduer: Klassisk eller moderne. Rationel FORMA/FORMAPLUS er et klassisk design, som er ideelt til ældre huse eller nybyggeri i klassisk stil. Derimod er Rationel AURA/AURAPLUS vores moderne serie, som passer godt til moderne byggeri og generelt nyere dansk arkitektur.

Uanset om du vælger dine sidestyrede vinduer i et klassisk eller moderne design, kan du præge dine vinduers udtryk yderligere med farvevalget til vinduerne. Hos Rationel kan du vælge mellem en lang række vinduesfarver, som ikke behøver at være den samme ind- og udvendigt.

Moderne design

Klassisk design

Tilvalg af funktionelle glastyper

Du kan få dine sidestyrede vinduer med en lang række af funktionelle glastyper, der kan gøre dine vinduer endnu mere praktiske. Det støjdæmpende glas SOUND er eksempelvis et godt valg, hvis der er meget støj uden for dine vinduer. Få info om alle vores funktionelle glas, og se hvilke tilvalgsmuligheder du har.

Træ eller træ/alu

Du kan vælge dine sidestyrede vinduer i enten træ eller træ/alu. Vinduer i træ er kendetegnet ved en høj isoleringsevne og et naturligt smukt udseende. De er desuden bæredygtige og lette at rengøre.

Træ

Træ/Alu

Vælg ventiler og ventilér uden at åbne vinduet

Du kan tilvælge en indbygget friskluftventil, som gør, at du kan lufte ud uden at åbne dit vindue. En friskluftventil er mest effektiv, hvis dit hjem har flere udluftningsventiler, da luften derved kan strømme gennem din bolig og ud igen.

Indbrudssikring med skalsikring

Med en skalsikring til dine sidestyrede vinduer styrker du dit hjem mod indbrud. Skalsikringen består af en magnet, som kan integreres i vinduesramme og -karm. Når du tilslutter strøm til magneten, afgiver den en alarm, hvis ramme og karm brydes fra hinanden.

Bemærk: Rationel leverer kun selve skalsikringen. Vil du aktivere skalsikringen, skal du selv anskaffe ledningsføring og tilslutning.

Læs mere om indbrudssikring af vinduer.