Børnesikrede vinduer giver tryghed

Det er desværre langt fra usædvanligt, at børn falder ud af et vindue. Tal fra Ulykkesregisteret, Statens Institut for Folkesundhed (SDU) viser, at der i gennemsnit er 17 børn mellem 0-4 år, der falder ud af vinduet hvert år. Dertil kommer, at landets skadestuer modtager omkring 36 børn om året, som er faldet ud fra et vindue. Børn er nysgerrige. Fra de er 1½ år og frem mod 4 års alderen, udforsker de i høj grad deres omgivelser. Først når børn er over 4 år, begynder de at have en naturlig respekt for vinduer.

Forskellige typer af børnesikring

Du kan sikre dine vinduer mod små nysgerrige hænder på flere måder. Hos Rationel har du følgende muligheder inden for børnesikring af vinduer:

  • Standard børnesikring indbygget i grebet
  • Børnesikring i låsbar greb
  • Beslag med åbningsbegrænser
  • PN sikringsbeslag
  • Rationel Safety Glas

Standard børnesikring i greb

Rationels standard børnesikring består af vores arkitekttegnede greb, som fås med en indbygget børnesikring. Børnesikringen ses næsten ikke, men den gør, at det er nødvendigt for børn, at bruge begge hænder for at åbne vinduet. Bemærk at vores børnesikrede greb kun kan monteres på Rationel vinduer. Ønsker du at fjerne børnesikringen, kan grebet altid fjernes og erstattes med et greb uden børnesikring.

Ekstra børnesikring med lås

Ønsker du en ekstra sikker børnesikring på vinduet, kan du vælge et greb med lås, som kræver en nøgle for at åbne. Det gør også vinduet ekstra modstandsdygtigt over for indbrud. Vi anbefaler ikke denne løsning i rum, hvor der kun er udgang gennem vinduet. I tilfælde af brand bør du ikke være afhængig af, om du kan finde nøglen.

Sikkerhedsbeslag begrænser åbningen

Har du ikke mulighed for at montere et børnesikret vindue med indbyggede sikkerhedsgreb, kan du i stedet sikre vinduet med et af vores sikkerhedsbeslag eller et PN sikringsbeslag. Både sikkerhedsbeslaget og PN sikringsbeslaget begrænser vinduets åbning, så børn ikke kan falde ud.

Bemærk at Rationels sikkerhedsbeslag er skjult i rammen og kan betjenes uden nøgler, og opfylder dermed også bygningsreglementets krav til redningsåbninger. PN sikringsbeslaget er altid synligt, men kan anvendes på alle vinduer.

Undgå ruden går itu

Et lukket vindue kan også være farligt. Hvis ruden bliver udsat for et pres eller fald, risikerer den at gå itu – især hvis der er, skader i glasset eller listen er mør. En børnesikring på vinduet er derfor ikke altid en fuldgardering mod faldulykker. Skal dine vinduer modstå pres eller fald mod ruden, anbefaler vi Rationel Safety Glas. Denne glastype mindsker risikoen for, at ruden går i stykker under pres, da ruden enten har hærdet eller lamineret glas, som er ekstra stærkt.

Undgå faldulykker

Foruden børnesikring af vinduer kan du selv gøre lidt ekstra for at hindre små børn i at falde ud af dine vinduer.

  1. Gør vejen op til vinduet besværlig ved at flytte møbler væk fra vindueskarmen, så barnet ikke har nemt ved at nå vinduet fra en sofa eller andre møbler.
  2. Væn ikke dine børn til at sidde eller stå i vindueskarmen. Derved forhindrer du nemmere, at barnet lærer at åbne vinduet.
  3. Har du klassiske dannebrogsvinduer, bør de øverste hasper altid være lukket, da små børn har sværere ved at nå dem.

Tyven hader børnesikrede vinduer

Et børnesikret vinduesgreb har ikke kun den fordel, at det sikrer børn mod faldulykker – det hjælper også med at holde tyven ude. Børnesikringen kan nemlig gøre det ekstra svært for tyven at bryde ind.

Læs mere om indbrudssikring

Børnesikrede yderdøre

Du kan også børnesikre dine yderdøre og terrassedøre. Til terrassedøren tilbyder vi samme greb, som vi tilbyder til vores vinduer. Du kan eksempelvis vælge et greb med cylinder, hvor terrassedøren kan låses. Ønsker du en børnesikret yderdør, anbefaler vi en dør med dobbelt låsekasse.

Se hvordan du monterer en cylinderlås.

Sikker åbning af to-fløjet parti

Vi benytter som standard et greb med børnesikring til at sikre en hensigtsmæssig åbning på et to-fløjet parti, hvor de to rammer i vinduet eller terrassedøren med vinduesprofil er placeret side om side med en anslagsliste mellem sig. Børnesikringen passer således på den stående del.