Pleje og vedligehold af vinduer og døre

For alle Rationels produkter gælder nogle generelle retningslinjer for pleje og brug, som skal imødekommes for at opretholde garantien. Dog skal du være opmærksom på, at graden af pleje og vedligehold af vinduets/dørens udvendige side afhænger af, om du har valgt træ (Rationel AURA©/FORMA©), eller træ/alu (Rationel AURAPLUS©/FORMAPLUS©).

Klassisk vindue i træ - Rationel FORMA

Klassisk vindue i træ

Klassisk vindue i træ/alu - Rationel FORMAPLUS

Klassisk vindue i træ/alu

Moderne vindue i træ - Rationel AURA

Moderne vindue i træ

Moderne vinduer i træ/alu - Rationel AURAPLUS

Moderne vindue i træ/alu

Hold øje med dine træprodukter

Trævinduer og -døre kræver vedligehold, men ikke meget, hvis blot arbejdet bliver gjort i tide. Hold regelmæssigt øje med, om der er ved at opstå revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. Det gælder især syd- og vestvendte facader, karnappartier o.lign., hvor solens stråler er hårde ved træværk af alle slags. Huse uden udhæng er også i højere grad udsatte.

Hvor ofte skal jeg male mine trævinduer?

Opstår der først en revne i malingen, har man inviteret fugten indenfor, og nedbrydningen af træet er begyndt. Derfor skal vinduer og døre efterses en gang årligt, og udbedringer af overfladen skal foretages på de steder, hvor det er tiltrængt.

Hvornår skal jeg male?

Når du maler, bør træfugtigheden ligge på 12% +/-2% og lufttemperaturen omkring 10-20 grader. Træfugtigheden kan måles med en fugtighedsmåler, som kan købes hos de fleste farvehandlere eller byggemarkeder for få penge. Start ikke malearbejdet inden natduggen er væk, og afslut tidsnok til at malingen kan være ”håndtør”, inden duggen falder igen.

Hvordan plejer jeg mine træ/alu produkter

Har du valgt vinduer og døre af træ/alu, er vedligehold meget begrænset. Du kan nøjes med at vaske den udvendige del et par gange om året. Allerbedst er det, hvis du gør det til en vane også at vaske karm og ramme i forbindelse med rengøring af glasset.

Træ/alu

Den almindelige rengøring af karm og ramme

Karm og ramme vaskes af mindst 2 gange årligt. Det fjerner snavs og anden forurening, der på sigt nedbryder overfladen. Gør det til en vane at vaske karm og ramme i forbindelse med rengøring af glasset. Brug vand tilsat et mildt pH-neutralt sæbemiddel.

Udvendig pleje af pladedøre og fyldinger

Dørplader og fyldninger af træ skal på udvendig side males med diffusionsåben maling minimum hvert tredje år eller efter behov, hvis der er skader på overfladen.

Indvendig pleje af karm og ramme

Den indvendige del af vinduet kræver reelt ingen pleje for at sikre holdbarheden. I de fleste rum vil der dog være behov for at fjerne skidt og snavs fra karm og ramme. Hyppigheden afhænger af den belastning, rummet er udsat for. Rengøringen foretages med klud og mildt pH-neutralt sæbevand.

Tætningslister

Tætningslister kræver ingen vedligehold ud over almindelig rengøring efter behov. Brug en klud med lidt siliconeplejemiddel så forbliver listerne bløde. Det er alt. Hvis du på et tidspunkt ønsker at give dine vinduer en ny farve, skal du passe på ikke at få maling på tætningslisterne. Hvis det sker, vil de nemlig miste den fleksibilitet, der er nødvendig, for at vinduet eller døren kan lukke tæt.

Rengøring af ruder

Det er en smagssag, hvor ofte man vil pudse sine ruder. Brug en blød børste og en skraber – og anvend mildt sæbevand eventuelt tilsat et afspændingsmiddel, der hindrer dannelse af kalkpletter.

Rudemærkater eller andre mærker kan eventuelt fjernes med nænsom brug af lugtfri petroleum eller Citrus Rens. 

Smøring af beslag

Beslagdelene kræver ikke megen pleje. Det vil dog være fornuftigt at smøre de bevægelige dele med olie mindst én gang om året, så de fortsat bevæger sig ubesværet. Brug syrefri olie som eksempelvis symaskine-olie. På sidestyret/sidevendevinduer skal smøres med Interflon Finelube (teflonspray).

For elementer placeret på udsatte steder, fx kystnære områder, må det forventes, at du skal smøre beslagene flere gange årligt. Under ekstreme forhold kan en udskiftning af udsatte besalgdele blive nødvendig efter en årrække.

Desuden skal du sørge for at holde snavs væk fra de forskellige glideskinner, som nogle vinduestyper er forsynet med. Så vil du altid have vinduer, der er fuldt funktionsdygtige.

 

Pleje og vedligehold af vinduer og døre

Se filmen her

Justering

Vær opmærksom på, at daglig brug og slitage med tiden kræver justering af beslagene i dine vinduer og døre. Derfor bør oplukkelige elementer efterses årligt og justeres efter behov for at sikre, at rammen er korrekt placeret i karmen, og at den lukker tæt.

Vi har lavet justeringsfilm for de forskellige åbnefunktioner.

Køb dine reservedele her

Får du brug for at skifte et hængsel, et greb eller noget helt tredje på dine Rationel vinduer eller døre kan du finde dine reservedele her.

Download brugervejledningen her

Hent hele brugervejledningen og få flere tips om udluftning, indeklima, justering og betjening.