Vedligeholdelse og pleje af vinduer og døre

Indvendig pleje

Den indvendige del af vinduer og døre kræver reelt ingen pleje for at sikre holdbarheden.

I de fleste rum vil der dog fra tid til anden være behov for at fjerne fedt og røg fra karm og ramme. Hyppigheden afhænger af den belastning, rummet er udsat for.

Rengøringen foretages med klud og mildt sæbevand.

Pleje af tætningslister

Tætningslister kræver ingen vedligehold ud over almindelig rengøring efter behov. Brug en klud med lidt siliconeplejemiddel, så forbliver listerne bløde. Det er alt.

Hvis du på et tidspunkt ønsker at give dine vinduer og døre en ny farve, skal du passe på ikke at få maling på tætningslisterne. Hvis det sker, vil de nemlig miste den fleksibilitet, der er nødvendig, for at vinduet eller døren kan lukke tæt.

Smøring af beslag

 

Pleje og vedligehold af vinduer og døre

Se filmen her

Udvendig pleje

Vinduer og døre i træ

Trævinduer og -døre kræver vedligeholdelse. Men ikke meget, blot arbejdet bliver gjort i tide. Hold derfor regelmæssigt øje med, om der er ved at opstå revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. I sær syd- og vestvendte facader, karnappartier o.lign., hvor solens UV-stråler er hårde ved træværk, er særligt udsatte. Opstår der revner i malingen kommer fugten ind, og nedbrydningen af træet begynder.

Dine vinduer og døre bør derfor gås efter årligt med en pensel for at udbedre overfladen de steder, hvor det er tiltrængt. De optimale betingelser for maling af vinduer og døre er:

  • Træfugtigheden bør ligge på 12% (+/-2%).
  • Lufttemperaturen omkring 15 grader.
  • Undgå at male tidligt på dagen.
  • Vent til natduggen er væk, og afslut tidsnok til, at malingen kan være “håndtør”, inden duggen igen falder.

Til efterbehandlingen anbefales det at anvende en dækkende maling enten vand- eller oliebaseret i den relevante farve. Fra fabrikken er anvendt vandbaseret maling i glans 20. I øvrigt er det en god ide at vaske karm og ramme af nogle gange om året, når du alligevel rengør ruderne. Det fjerner snavs og anden forureningog kan forlænge produkternes levetid.

Vinduer og døre med alu på udvendig side

Det udvendige aluminium begrænser behovet for vedligeholdelse. Du kan nøjes med at vaske den udvendige del af vinduet og døren et par gange om året. Allerbedst er det, hvis du gør det til en vane også at vaske karm og ramme.

Har vinduet eller døren været udsat for hærværk eller anden fysisk skade, kan du fjerne mindre ridser i aluminiumet med et polermiddel. Ved dybe ridser, der går igennem overfladen ind til det rå aluminium, sker der automatisk en oxydering, der lukker “såret” og forhindrer korrosion. Den slags skader er vanskelige at reparere med maling, uden at det bliver synligt. Så vores råd er: Lev med ridsen. Den påvirker ikke produktets lange levetid.

Pleje af træ/alu pladedøre: Dørpladens udvendige side er ikke beklædt med aluminium og skal derfor males med diffusionsåben maling hvert tredje år eller efter behov.

Download brugervejledning

Se hvor enkelt det er at vedligeholde og justere dine Rationel produkter.

Mangler du reservedele?

I Rationels webshop kan du købe beslag, greb, bremser og andet tilbehør.