Nye vinduer kan rykke huse en hel klasse op i energimærkningen. Det viser beregninger fra Rationel Vinduer. Boligejerne kan med andre ord udnytte håndværkerfradraget til at spare på varmen.

Hvornår har du sidst tjekket din boligs energimærke? Eller overvejet, om der kunne være penge at spare på varmeregningen? Nye vinduer vil kunne rykke energimærket på et typisk hus fra 70’erne en hel klasse op. Som regel fra F til E – uanset om det bliver udstyret med moderne energivinduer eller de nyeste lavenergivinduer med tre lag glas. Det viser beregninger fra vinduesproducenten Rationel.

”Et spring fra energiklasse F til E lyder måske ikke videre ophidsende,” siger Thomas W. Hansen, der arbejder som energirådgiver hos Rationel.

”Men det vil faktisk medføre en besparelse på op til 17 procent på varmeregningen i sådan et typisk 70’er hus. Og det er da alligevel noget.”

Ifølge Thomas W. Hansen er det et godt tidspunkt at overveje, om man skal ud og investere i energiforbedringer i hjemmet, nu hvor håndværkerfradraget er blevet genindført. Igen i år kan hver voksen dansker trække op til 15.000 kroner fra i skat, hvis pengene er blevet brugt på arbejdsløn til håndværkere.

”Hvis man både sparer penge på varmeregningen og får tilskud til monteringen, kan det være en helt god forretning at skifte de gamle vinduer ud med nogle moderne lavenergivinduer. Det kan ligefrem være dyrt at lade være,” siger Thomas W. Hansen.

Rådgiveren påpeger, der man på rationel.dk kan prøve en EnergiSimulator og på få minutter få et indtryk af, hvor meget varme der siver ud af et hus som ens eget. Og hvad det koster i kroner og ører.

Få tilskud til håndværkeren, når du køber vinduer

 • Det populære håndværkerfradrag er blevet genindført for årene 2015 til 2017.
 • Det betyder, at man som tidligere kan trække en del af udgifterne til håndværkeres arbejdsløn fra i skat, når man får vedligeholdt eller repareret sin bolig eller sit sommerhus. 
 • I år kører ordningen fra 2014 videre, så hver voksen dansker må trække op til 15.000 kroner fra i skat, hvis de har haft tilsvarende udgifter til håndværkere i årets løb. Det svarer til et direkte statstilskud til håndværkerens arbejdsløn på cirka 5000 kroner i kontanter.
 • I 2016 og 2017 vil ordningen få en grønnere profil. Samtidig vil fradraget være todelt med 6.000 kroner per person for serviceydelser og 12.000 kroner per person for håndværksydelser. Det vil sige 18.000 kroner i alt.

 

Sådan gør du

 • Du skal ikke søge om at få del i statens støttekroner. Alle voksne over 18 år kan på deres selvangivelse trække op til 15.000 kroner fra det beløb, de skal betale skat af.
 • Hvis en familie med to voksne trækker i alt 30.000 kroner fra i skat, vil det svare til et kontant tilskud på cirka 10.000 kroner.
 • Du taster det præcise beløb og håndværkerens CVR-nummer ind på din selvangivelse rubrik 460. Du kan også vælge at taste det ind løbende på forskudsopgørelsen.
 • Husk at gemme regningen fra håndværkeren som dokumentation over for SKAT. Regningen skal specificere, hvad der er materialer, og hvad der er arbejdsløn. Kun sidstnævnte kan trækkes fra i skat.

 

Nye vinduer – en god forretning

 • Et typisk dansk parcelhus på 150 m2 kan få nye lavenergivinduer og –døre for cirka 55.000 kroner.
 • Monteringen vil typisk koste 15.000-20.000 kroner i arbejdsløn til håndværkeren. Det kan trækkes fra på selvangivelsen, hvilket svarer til at få et direkte tilskud på 5.000 kroner per person over 18 år i husstanden.
 • For et hus med oliefyr og vinduer fra begyndelsen af 70’erne vil de nye vinduer yderligere give en besparelse på over 5000 kroner på varmeregningen hvert år.