Håndværkerfradraget forhøjes i 2021
Har du energirenoveret din bolig eller købt hjælp til eksempelvis rengøring, kan du sikkert få penge tilbage i skat. Håndværkerfradraget var forhøjet i hele 2021. Til gengæld udløber den del af fradraget, der gælder håndværkeres arbejdstimer per 1. april 2022.

 

BoligJob-ordningen har siden 2011 gjort det muligt i varierende grad at trække udgifter til håndværkeres arbejdsløn fra i skat. Men snart er det slut. Et flertal på Christiansborg har besluttet, at netop håndværker-fradraget i BoligJob-ordningen skal afskaffes per 1. april 2022, så du ikke længere kan få fradrag for at energirenovere din bolig. Til gengæld bevares servicefradraget, hvor du kan få fradrag for eksempelvis havearbejde og rengøring.

Forhøjet fradrag i 2021

Håndværkerfradraget var forhøjet i 2021, og du kan stadig nå at få nogle af udgifterne med på selvangivelsen, hvis du havde håndværkere gående sidste år.

Fradraget er på 25.000 per person for arbejdsløn til håndværkere, der har lavet udvalgte energiforbedringer eller klimatilpasning i en helårsbolig eller fritidsbolig. Montering af vinduer og døre er en af de ydelser, du kan få fradrag for. På SKAT’s hjemmeside kan du få det fulde overblik over fradragsberettigede ydelser.

Bemærk, at du skal have betalt regningen digitalt senest den 28. februar 2022 for at få tilskud for arbejde udført i 2021. Fradraget skal være indtastet på skat.dk senest 1. maj 2022 via forsiden på skat.dk

 Læs mere på SKATs hjemmeside

Håndværkerfradrag

Farvel til håndværkerfradraget per 1. april 2022

I 2022 nedsættes håndværkerfradraget til 12.900 kroner per person – og bortfalder helt per 1. april 2022. Det vil sige, at arbejdet skal være udført senest den 31. marts 2022, hvis du skal nå at trække håndværkertimer fra i skat.

Bemærk, at regningen for arbejde udført i 2022 ifølge SKAT skal være betalt senest den 31. maj 2022, hvis du vil have fradrag for arbejdstimerne.

Og husk, at du skal betale elektronisk med dankort, MobilePay eller netbank – ikke med kontanter. Og at du skal gemme fakturaen for det udførte arbejde.

Hvilke håndværksydelser er omfattet af ordningen?

Du kan få fradrag for arbejdsløn til håndværksydelser til energirenoveringer og klimatilpasning af din eksisterende helårs- eller fritidsbolig.

Fradrag ved udskiftning af vinduer og døre
Du kan naturligvis få fradrag for håndværksydelser i forbindelse med udskiftning af ruder, vinduer og døre. Det gælder fx:

 • Nye vinduer og døre
 • Nye terrassedøre og franske altandøre, hvor størstedelen er glas
 • Forsatsvinduer
 • Udskiftning af døre og vinduer i udestuer
 • Udskiftning af yderdøre og terrassedøre

Fradraget gælder også:

 • Udvendig maling af vinduesrammer og døre

Fradraget gælder ikke:

 • Vindueshul, der laves om til dørhul, og omvendt.
 • Nye vindues -og dørhuller
 • Reparation af vinduesrammer mv.

 

Andre håndværksydelser omfattet af ordningen er fx

Udvendigt malerarbejde (bortset fra tag), isolering af tag og ydervægge, afmontering af brændeovne, installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg, arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller, installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper og meget mere. Se en uddybende liste her

Vær opmærksom på følgende:
 • Du kan kun få fradrag for arbejdsløn inklusive moms (ikke for materialer).
 • Du skal betale elektronisk fx med dankort, MobilePay, netbank (ikke med kontanter).
 • Husk at gemme din dokumentation for det udførte arbejde

Indberetning af fradrag til SKAT

Hvis du ønsker at indberette dine fradrag løbende skal du logge på TastSelv, vælge Forskudsopgørelsen og trykke på lommeregneren ud for Håndværkerfradrag felt 460 eller Servicefradrag felt 461.

 

Indberet håndværkerfradrag

 

For at få fradrag i 2021 for arbejde udført i 2021, skal arbejdet være betalt senest 28. februar 2022. 

For at få fradrag i 2022 for arbejde udført senest 31. marts 2022, skal arbejdet være betalt senest 31. maj 2022

Vil du vide mere?

Læs artiklen om Håndværkerfradraget på bolius.dk

Læs mere på SKATs hjemmeside og få en uddybende liste over, hvilke ydelser du kan få fradrag for.

Andre muligheder for tilskud til energiforbedringer

Håndværkerfradraget er ikke din eneste mulighed for at få tilskud til energiforbedringer. Det også muligt at søge om tilskud til blandt andet udskiftning af vinduer via Bygningspuljen, som er en ny tilskudsordning, som Energistyrelsen introducerede  i 2021. Her kan boligejere søge om tilskud til energiforbedringer af deres bolig. Puljen er lukket for 2021, men forventes at åbne igen i 1. kvartal 2022.

For at få tilskud til vinduer skal disse opfylde ekstra skrappe energikrav og din bolig skal være energimærket. Pengene i Bygningspuljen fordeles efter først-til-mølle princippet, og der er mange om buddet, så det er en godi ide at være godt forberedt. Læs mere om Bygningspuljen.