Vidste du, at 40 procent af det samlede danske energiforbrug går til at opvarme huse? Og at en stor del af varmen fiser ud gennem gamle vinduer og dårlig isolering? Brug et øjeblik på at tjekke, hvor mange penge du vil kunne spare på varmeregningen ved at skifte vinduer. Lige her.

Har du nogensinde tænkt på, hvor lunt spurvene sidder på kvisten hjemme hos dig? Ifølge Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø ville man med en solid energirenovering kunne reducere det samlede danske forbrug af varme med 30-35 procent – blandt andet fordi mange vinduer simpelthen lader alt for meget varme sive ud. Det fortæller seniorforsker Ole Michael Jensen, der forsker i netop energibesparelser.

spar på varmeregningen

Ifølge seniorforskeren har husejerne i Danmark efterhånden fået øjnene op for muligheden for at spare penge på deres varmeregning. Men mange aner stadig ikke, hvor de skal begynde, hvis de vil energirenovere deres hus.

”Skal de ringe til en arkitekt, en håndværker, kommunen …? Bare tanken om at gå i gang er for mange helt uoverskuelig,” mener Ole Michael Jensen.

”I de gamle huse er vinduerne jo et sted, hvor varmen fiser ud. I de nye huse bidrager vinduerne med varme på samme måde som en radiator.”

Seniorforsker Ole Michael Jensen

Prøv energiberegneren

Det kan vi godt genkende her hos Rationel. Det er derfor vi blogger og giver tips og gode råd om alt, hvad der har med vinduer og døre at gøre. Og nu har vi fundet på noget smart.

For at gøre det hele mere overskueligt har vi udtænkt en energiberegner, der kan regne ud, hvor meget du kan spare på din varmeregning ved at skifte de gamle vinduer ud med nye med tre lag glas. Beregneren skal fodres med nogle få oplysninger om husets størrelse, vinduernes alder og kilde til opvarmning, og så kvitterer den på et øjeblik med en kvalificeret beregning af, hvor meget varme der siver ud af vinduerne. Og hvad det koster i kroner og ører på varmeregningen.

Det er ikke småpenge, der er at spare rundt omkring.

Hvor meget kan du spare?

Selvfølgelig vil tallene være baseret på et gennemsnit og derfor kun vejledende. Vores respektive varmeregninger afhænger jo af andet og mere end bare vinduerne. Gamle oliefyr kan for eksempel være svære at regne helt præcist ud. Det samme kan teenagere med hang til timelange bade. Til gengæld er resultaterne holdt i den konservative ende af skalaen og giver et lynhurtigt overblik.

Energiberegner

 

Prøv energiberegneren

3 lag glas holder på solens varme

Rationels energi-vinduer har en særlig konstruktion, der isolerer optimalt og sparer på energien.

  • Vores A-mærket vinduer med 3-lags glas har ekstra høj sikkerhed og lever op til kravene i gældende bygningsreglement, BR18
  • Det inderste lag glas har en tynd og usynlig varmereflekterende metalbelægning, som lader solens stråler passere gennem ruden samtidig med, at det holder ekstra godt på varmen.
  • Luftrummet mellem glaslagene er fyldt med den usynlige og harmløse gasart argon, som nedsætter cirkulationen mellem glaslagene. På den måde overføres rumvarmen langsommere fra det inderste glaslag til det yderste, hvilket også er med til at sikre en bedre isoleringsevne.

Læs mere om energibegreberne

 

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om energirenovering med nye energivinduer i denne artikel fra Videnscenter Bolius: Reducer din varmeregning ved at udskifte vinduerne.