Det trækker fra hver femte danskers vinduer. Så meget, at det går ud over både indeklima, varmeregning og livskvalitet. Få tre enkle tip til at tætne dine vinduer.

Blafrer stearinlysene også i din vindueskarm? Så trænger dine vinduer sikkert til at blive skiftet eller tætnet. ”Hver femte dansker bor med så meget træk fra vinduerne, at det faktisk blæser ind i stuen.” Sådan lyder det fra Thomas W. Hansen, der arbejder som rådgiver hos vinduesproducenten Rationel. Danmark har cirka 60 millioner kvadratmeter vinduer i alt.Varmetabet gennem disse vinduer udgør syv procent af det samlede danske energiforbrug, så ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er der store besparelser at hente på varmeregningen ved at gøre noget ved de ældre vinduer. Er de i ringe stand, bør de skiftes. Og ellers kommer man langt med en renovering og en kærlig hånd, bekræfter Thomas W. Hansen. ”Hvis stearinlysene blafrer i vindueskarmen, og det kniber med at holde varmen i nærheden af et vindue, går det ikke bare ud over varmeregningen,” konstaterer han. ”Det påvirker også indeklimaet og beboernes livskvalitet. Og så er det vist ved tiden, at man kaster et alvorligt blik på både rude, ramme og karm.”

Rationel har udbejdet en række gode råd til et bedre indeklima.

Thomas W. Hansen anbefaler, at man som det første undersøger vinduets hængsler og beslag og sikrer, at det hænger lige. Dernæst bør man tjekke, at gummilisten mellem ramme og karm er ren og nogenlunde smidig. Og endelig bør man vaske skidtet væk fra selvsamme ramme og karm, da ujævnheder og kager af snavs også kan forhindre vinduet i at slutte tæt. ”Det er ikke raketvidenskab, men bare rart at få gjort,” siger Thomas W. Hansen og anbefaler, at man går sine vinduer efter et par gange om året for at tage eventuelle problemer i opløbet. Blæser det stadig ind i stuen, er vinduet formentlig tjenlig til at blive skiftet. Så må man af sted til sin fagmand efter råd og vejledning.

Tre enkle tips til at tætne dine vinduer

  • Tjek vinduets hængsler og beslag Hænger det lige? 
  • Åbner og lukker det, som det skal? Hvis ikke, slutter vinduet heller ikke tæt mellem ramme og karm. Rationel har lavet en række videoer om hvordan du selv justerer hængsler og beslag på dine vinduer.
  • Pas på gummilisten Sørg for, at gummilisten mellem ramme og karm er ren og smidig. Gnid den med en smule silikonespray på en klud, så den ikke tørrer ud. Eller sæt en ny liste på, hvis den gamle ikke står til at redde. Grib klud og sæbevand Spindelvæv, insekter, skidt og snavs har det med at sætte sig i krogene mellem ramme og karm. Det kan både forhindre vinduet i at slutte helt tæt og suge fugt, så der i værste fald går svamp og råd i træværket. Så vask hele vinduet et par gange om året, ikke kun ruden. 

Læs mere om vedligeholdelse af rationel vinduer og døre