Mange danskere bor med så meget træk fra vinduerne, at det faktisk blæser ind i stuen. Især når det er koldt udenfor og vinden rigtig tager fat. Det påvirker ikke kun indeklimaet og beboernes livskvalitet. Det er også dyrt.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut har vi i Danmark cirka 60 millioner kvadratmeter vinduer. Og der er store besparelser at hente på varmeregningen ved at gøre noget ved de ældste af dem. Er de i ringe stand, bør de skiftes. Og ellers kommer man langt med en renovering og en kærlig hånd:

Tre enkle tip til at tætne dine vinduer

Tjek vinduets hængsler og beslag

Hænger det lige? Åbner og lukker det, som det skal? Hvis ikke, slutter vinduet heller ikke tæt mellem ramme og karm. På rationel.dk kan du se, hvordan du let selv kan justere hængsler og beslag på dine vinduer.

Pas på gummilisten

Sørg for, at gummilisten mellem ramme og karm er ren og smidig. Gnid den med en smule silikonespray på en klud, så den ikke tørrer ud. Eller sæt en ny liste på, hvis den gamle ikke står til at redde.

Grib klud og sæbevand

Spindelvæv, insekter, skidt og snavs har det med at sætte sig i krogene mellem ramme og karm. Det kan både forhindre vinduet i at slutte helt tæt og suge fugt, så der i værste fald går svamp og råd i træværket. Så vask hele vinduet et par gange om året, ikke kun ruden.

Læs mere om justering af vinduer og vedligehold af tætningslister mv.

Hos Rationel anbefaler vi, at man går sine vinduer efter et par gange om året for at tage eventuelle problemer i opløbet. Det er ikke raketvidenskab, men bare rart at få gjort.

Energirenovering af vinduer

Blæser det stadig ind i stuen, er vinduerne formentlig tjenlig til at blive skiftet. Så må man af sted til sin fagmand efter råd og vejledning.

Varmetabet gennem vinduespartier af ældre dato udgør typisk 1/3 af et parcelhus´ samlede varmetab. Vælger man at udskifte de ældre vinduer og døre, vil det typisk medføre en årlig besparelse på mellem 3-5.000 kroner på varmeregningen.

Læs også artiklen på Bolius.dk om energirenovering af vinduer.

Vinduer og døre er en investering i fremtiden. Derfor skal de kunne holde til fremtidens  danske vejr, og alt hvad den indebærer af vind, vejr og slid. Netop derfor sætter vi en ære i holdbarhed og tester vores døre og vinduer løbende – og så igen. Vi tester blandt andet for  vejrbestandighed.

Vi tester og dokumenterer – også mere end det er påkrævet efter danske normer og regler. Det gør vi, fordi vi sætter holdbarhed over alt andet.

Testet mod orkan

For at sikre, at vinduernes konstruktion kan holde til høje vindstyrker testes de med en kraftig trykpåvirkning.

Som retningsgivende krav til klassifikation for vindbelastning foreskrives i Danmark, Klasse 3C, hvilket svarer til en belastning på 1200 Pa.  Rationels vinduer er testet til at klare en belastning på 1600 Pa (Klasse 4C), som svarer til orkanstyrke.

Testresultater for de forskellige vinduestyper kan ses i vores Ydeevnedeklarationer (DoP-dokumenter).

Se hvordan vi tester til orkanstyrke.