artikelbillede

Har du gennemført energirenovering af din bolig eller købt hjælp til fx rengøring, så er det en god idé at tjekke, om det opfylder kravene for at få håndværkerfradrag? Med Håndværkerfradraget (BoligJob-ordningen)  kan du nemlig få fradrag for lønnen til udvalgte serviceydelser og håndværkerydelser, som er udført i hjemmet eller fritidsboligen.

Fradrag for 2020 skal indberettes senest 1. maj 2021

Hvis du har fået udført håndværks- eller serviceydelser i 2020 og vil benytte fradraget for 2020, skal du have betalt regningen digitalt senest 2 måneder fra årskiftet, altså den 28. februar 2021 og have indtastet fradraget på skat.dk senest 1. maj 2021.

I 2020 kan du få fradrag for i alt 18.700 kr. I husstanden kan hver person over 18 år få fradrag for op til 12.500 kr. for håndværksydelser og op til 6.200 kr. for serviceydelser. Det er kun arbejdslønnen, der kan trækkes fra, og altså ikke materialer.

Du kan i 2020 få håndværkerfradrag for  i alt 18.700 kr. pr. person over 18 år i husstanden.

Håndværkerfradraget forhøjes i 2021

Regeringen tilskynder energiforbedringer af din bolig med forskellige tilskuds- og fradragsordninger.

Håndværkerfradraget har kørt i flere år, men for 2021* er det muligt at få langt højere fradrag via denne ordning. Det er de samme ydelser, du kan få fradrag for som i 2020, men håndværkerfradraget fordobles fra 12.500 kr. til 25.000 kr. pr. person, mens fradraget for serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og visse typer af havearbejde firdobles fra 6.200 kr. til 25.000 kr.

I alt kan man altså fradrage 50.000 kr. pr. person pr. år i 2021. Samtidig hæves skatteværdien for servicefradraget fra 27 % til 35 %

Håndværkerfradrag

 

Hvilke håndværksydelser er omfattet af ordningen?

Du kan få fradrag for arbejdsløn til håndværksydelser til energirenoveringer og klimatilpasning af din eksisterende helårs- eller fritidsbolig.

Fradrag ved udskiftning af vinduer og døre
Du kan naturligvis få fradrag for håndværksydelser i forbindelse med udskiftning af ruder, vinduer og døre. Det gælder fx:

 • Nye vinduer og døre
 • Nye terrassedøre og franske altandøre, hvor størstedelen er glas
 • Forsatsvinduer
 • Udskiftning af døre og vinduer i udestuer
 • Udskiftning af yderdøre og terrassedøre

Fradraget gælder også:

 • Udvendig maling af vinduesrammer og døre

Fradraget gælder ikke:

 • Vindueshul, der laves om til dørhul, og omvendt.
 • Nye vindues -og dørhuller
 • Reparation af vinduesrammer mv.

 

Andre håndværksydelser omfattet af ordningen er fx

Udvendigt malerarbejde (bortset fra tag), isolering af tag og ydervægge, afmontering af brændeovne, installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg, arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller, installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper og meget mere. Se en uddybende liste her

OBS!

Vær opmærksom på følgende:

 • Du kan kun få fradrag for arbejdsløn inklusive moms (ikke for materialer).
 • Du skal betale elektronisk fx med dankort, MobilePay, netbank (ikke med kontanter).
 • Husk at gemme din dokumentation for det udførte arbejde.
 • Fradragets værdi er ca. 26%. Så hvis dit håndværkerfradrag er 3.000 kr., sparer du ca. 780 kr. i skat.

Frister

For at få fradrag i 2020 for arbejde udført i 2020, skal arbejdet være betalt

 • Senest den 28. februar 2021.

Fradraget skal indberettes i TastSelv på Skat.dk

 • Senest  den 1. maj 2021.

 Indberet håndværkerfradrag 

Vil du vide mere?

Læs artiklen om Håndværkerfradraget på bolius.dk

Læs mere på SKATs hjemmeside og få en uddybende liste over, hvilke ydelser du kan få fradrag for.

 

* Vær opmærksom på, at lovændringerne om de forhøjede fradrag endnu ikke vedtaget i Folketinget. Lovforslaget ventes snart vedtaget, men det betyder, at du p.t. ikke kan indberette fradrag for 2021

Andre muligheder for tilskud til energiforbedringer

Håndværkerfradraget er ikke din eneste mulighed for at få tilskud til energiforbedringer. I 2021 er det også muligt at søge om tilskud til blandt andet udskiftning af vinduer via Bygningspuljen, som er en ny tilskudsordning. Energistyrelsen har i 2021 afsat 625 mio. kr til denne pulje. Her kan boligejere søge om tilskud til energiforbedringer af deres bolig.

For at få tilskud til vinduer skal disse opfylde ekstra skrappe energikrav og din bolig skal være energimærket. Pengene i Bygningspuljen fordeles efter først-til-mølle princippet, og der er mange om buddet. Første ansøgningsrunde lukkede allerede efter 1 dag, da var der allerede søgt om tilskud for mere end det beløb, der var afsat til denne runde af puljen.. Læs mere om Bygningspuljen.