Yderdøre

Hoveddøren/yderdøren er det første du ser, og den er med til at give huset karakter. Det er her du tager imod dine gæster og byder dem velkommen. Vi har udvalgt en række populære løsninger, som kan inspirere dig i dit valg. Lad dig ikke begrænse – alt kan næsten lade sig gøre – uanset ønsker til farver eller udformning. Det er vigtigt, at hoveddøre og andre yderdøre passer til husets stil. Derfor er der god grund til at bruge lidt ekstra tid på at vælge husets døre og finde dem, der passer lige netop til dit hus.

Design dine yderdøre til boligen

Der er uendelig mange muligheder, når du skal vælge en ny yderdør og det kan være svært at forestille sig hvordan den kommer til at se ud. Med dørdesigneren kan du prøve dig frem med forskellige modeller, farver og udskæringer. Så prøv dig frem og design den dør, der passer lige netop til dig og dit hus. Du kan også få mere hjælp på vores blogindlæg om valg af yderdøre og hoveddøre 

12 trin til at vælge den rette yderdør eller hoveddør til din bolig

Her har vi samlet en liste over de vigtigste områder at tage stilling til, når man enten skal opgradere sin bolig eller bygge helt nyt og har brug for nye yderdøre. Det helt rigtige dørdesign er vigtig for boligens helhedsindtryk.  Under hvert punkt, går vi dybden om hvilke elementer du skal være opmærksom på og kende til. 

 • Store glasfelter
 • Sprosser
 • Glas og fyldinger
 • Funktionelt glas til facadedøre
 • Små glasfelter
 • Side- og overpartier
 • Mønstre(Sporing)
 • Farver
 • Greb
 • Ekstra beskyttelse mod slidtage
 • Højt bundstykke
 • Facade- og pladedør

Store glasfelter

Med ét eller flere glasfelter i din yderdør får du et flot lysindtag i din entré. Særligt i moderne nybyggerier er det populært med store glasfelter, som maksimerer lysindtaget. Ud over den visuelle fordel gør glassets isoleringsevne, at solens stråler er med til at opvarme din bolig. Vil du maksimere lysindtaget i din bolig, kan du vælge en yderdør med et sideparti for at få ekstra store glaspartier og optimal udnyttelse af solens lys og varme.

Vælger du en hoveddør med stort glasareal byder du både dine gæster og lyset velkommen.
Vælg et stort ubrudt glasfelt, opdel døren i mindre felter eller lad den indgå som en del af en stor glasvæg. Det er dit valg.

Opdel din yderdør med elegante sprosser

Vil du opdele din dørs glasfelter visuelt, uden at nedsætte dørens energieffektivitet, kan du vælge vores energisprosser. Derved får din rammedør et mere klassisk udtryk, som passer til en klassisk boligstil.

Rationels energisprosser er limet på ruden og bryder ikke glasset. Der sikrer, at din dørs isoleringsevne ikke bliver nedsat af sprosserne. Og du kan selv vælge hvor mange sprosser du vil have – og hvor de skal sidde.

Elegante krydssprosser, der flugter med det faste vinduesparti.

Sprosserme deler elegant glasset i 8 lige store dele.

Du kan også sætte sprosser i fx buet elementer.

Glas og fyldinger

Vil du skærme for nysgerrige blikke eller skjule skoene i entreen kan du tilføje fyldinger i dele eller i hele døren. Du kan vælge to typer i fyldinger. En klassisk friset udgave med udfræsning eller en enkel glat udgave.

Glat fylding

Friset fylding

Funktionelt glas til facadedøre

Store glasfelter i din facadedør lukker store mængder lys ind i din entré, men de giver samtidig mulighed for, at personer kan kigge ind udefra. Ønsker du at afskærme for nysgerrige blikke, kan en løsning være at vælge døren med matteret Decor-glas. Decor-glasset reducerer det frie gennemsyn, mens det samtidig lukker lyset ind.

Derudover kan du også vælge en række andre specialglas.

Små glasfelter

Kombiner det helt enkle dørdesign med en udskæring. En rudeudskæring bidrager til den visuelle stil og giver samtidig giver den et lysindfald i din entré. Du kan både vælge rektangulære, runde og kvadratiske ruder. Størrelse og placering kan variere. Du kan prøve flere varianter i dørdesigneren.

Rund

Rude

Kvadrat

Udvid din yderdør med side- og eller overpartier

Sæt din dør sammen med et fast vinduesparti. Du bevarer privatlivet, det ser godt ud og lader lyset strømme ind i rummet. Du kan designe vores vinduespartier, så de matcher din dør. Alle vores døre kan kombineres med et fast vinduesparti i siden, i toppen eller alle steder.

Her kan du se et par eksempler:

Dør med overparti

Dør med sidepartier

Dør med side- og overparti

Døre med mønstre

Det helt enkle dørdesign kan brydes med et mønster (sporing), der er fræset ind i dørpladen. Du kan vælge mellem en række forskellige mønstre, fx et lodret mønster som her.

Farver til yderdøre – hvad skal man vælge?

Den mest populære farve til døren er hvid, men vi oplever at flere og flere vælger andre farver til deres dør, for at skabe kontrast til vinduerne. En hvidmalet dør får rummet til at virke større og fungerer godt indvendigt. Men det betyder ikke, at døren også skal være hvid på den udvendige side. Du behøver ikke, at gå på kompromis med det udvendig udtryk. Her kan du sagtens vælge en anden farve – lige den du ønsker, som passer bedst til husets stil.

Antrazitgrå ude

Hvid inde

Greb til yderdøre

Et godt greb er vigtig for dig og for hoveddøren. Hvordan det skal se ud, er helt op dig dig, Derfor er det et tilvalg. Vi kan tilbyde to forskellige Rationel greb, som er et gedigent og funktionelt greb i et enkelt design. Roset grebet er det mest populære greb, og har et rundt beslag omkring grebet, som er adskilt fra cylinderen – også kaldet nøglehullet. Med et langskilt greb får du derimod et design med greb og cylinder i ét stykke.

Hvis du ønsker et andet design eller løsning, kan du frit vælge dette. Det kan fx være greb med kodelås eller et helt unikt greb, du har fundet i Frankrig. Ikke alle greb passer. Tjek altid specifikationerne på grebet, før du bestiller det. Hvis du er i tvivl, kontakt Rationels supportteam.

Bemærk: Rationels døre er forberedt til greb og oval cylinder. Der følger ikke greb og cylinder med, så det er tilvalg, som du skal bestille sammen med døren.

Rationel langskiltet greb

Rationel roset greb

Greb med kodelås (anden leverandør)

Ekstra beskyttelse mod slidtage

Med sparkeplader kan du skåne din pladedør fra meget slid. Små puf med foden for at lukke eller skubbe døren åben efterlader mærker og snavs på finéroverfladen. Rationels sparkeplader i aluminium nedsætter slid på døren som følge af små spark, mens sparkepladernes glatte overflade er nem og problemfri at rengøre. Derved kan sparkeplader få din dør til at se pæn ud i længere tid, mens de samtidigt kan forlænge pladedørens levetid.

Sparkepladen er et tilvalg.

Med sparkeplade

Uden sparkeplade

​Lavt bundstykke

Ifølge det gældende bygningsreglement, BR18, må et dørtrin i et nybygget hus maksimalt være 2,5 cm højt. Det skal sikre fri adgang til boligen for eksempelvis kørestolsbrugere.
Derfor bliver din dør fra Rationel som udgangspunkt leveret med et lavt bundstykke.

Højt bundstykke

Der er undtagelser til Bygningsreglementets krav. De gør sig blandt andet gældende når du udskifter en eksisterende dør ved renovering.

Et højt bundstykke er ideelt til ældre byggerier, hvor gulvet ofte højere end dørtrinet.

Da døre i Danmark typisk er indadgående, vil gulvet derved blokere for døren og gøre det umuligt at åbne døren, hvis den er udstyret med et lavt dørtrin. Hos Rationel kan du derfor vælge at få leveret din facadedør med et højt bundstykke i massivt egetræ. Det høje bundstykke gør det muligt at åbne din dør, selvom gulvet ligger højt.

Vi oplever desuden, at nogle vælger det høje bundstykke af rent æstetiske årsager.

Godt at vide: Facade- og pladedør

Hvad enten du kalder din yderdør for hoveddør, entredør, facadedør eller noget helt femte, så er den bygget op som enten en rammedør eller en pladedør – i hvertfald hvis du køber den hos Rationel. Nedenfor kan du læse hvad forskellen er mellem facadedør og pladedøre

​Facadedøren

Facadedøren er konstrueret som en ramme med felter i midten. Felterne i rammen kan  fyldes enten med glas eller fyldninger. Der er mange valgmuligheder og alt efter design kan denne dørtype passe til både moderne og klassiske byggerier.

Pladedøren

Pladedøren er bygget op af en flerlagskonstruktion med en træfinér plade på både inder- og yderside. Døren kan designes med mange forskellige udskæringer og mønstre (spor). Pladedøren er et populært valg til moderne byggeri, men kan også designes så den passer til klassisk byggeri.