Ikke for varmt. Ikke for vådt. Sensommeren og det tidlige efterår er det helt rigtige tidspunkt at gå husets vinduer efter med sandpapir og maling.

Vejret er vigtigt, når husets træværk og vinduer skal males. Så vigtig, at man hellere må udskyde arbejdet end knokle løs på det forkerte tidspunkt. Det er ikke løgn. Hvis vejret er for vådt eller for varmt, er det faktisk bedre at hente en kop kaffe og smække fødderne op end give sig til at male vinduer.

Hvornår?

I høj sol kan malingen tørre ud, inden den er trængt ind i træet. Er vinduerne den mindste smule fugtige, binder malingen ikke ordentligt på træværket, og der kan komme skimmel og senere råd i træet.

Det gør sensommeren perfekt at male i. Sådan en lidt overskyet dag med 15-20 graders varme og svag vind er det bare med at komme i gang.

Selv små revner er nok til, at det bare træ kan suge fugt til sig og begynde at rådne

Vind, vejr og solens ultraviolette stråler er alt sammen med til at nedbryde malingen. Selv små revner er nok til, at det bare træ kan suge fugt til sig og begynde at rådne. Det er derfor, at det er så fortrinlig en ide at gå sine trævinduer efter en gang om året og tage eventuelle problemer i opløbet.

Kan man få vedligeholdelsesfri vinduer?

Boligejere, der ikke har tid eller kræfter til alt det med sandpapir, pensler, maling og vejrguder, kan overveje at vælge trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium, hvis de alligevel skal skifte til nyt. Træ/alu-vinduer er stort set vedligeholdelsesfri. Med dem i huset kan man gå direkte til kaffen i stedet for at stå og holde øje med det lunefulde danske sommervejr.

 

Fem trin til flotte vinduer

  1. Rens karm og ramme af i grundrens og skyl efter med vand.
  2. Slib træværket med sandpapir. Vælg korn 120/150 til at mattere med, hvis malingen blot skal opfriskes. Er træet af udpint og har løse flager af maling, skal disse først skrabes af. Slib derefter overgangene fra bart træ til maling med sandpapir korn 80.
  3. Grund bart træ med grundingsolie, og lad det tørre til dagen efter.
  4. Mal de bare pletter med vinduesmaling, gerne et par gange. Vælg maling af god kvalitet. Om det er olie- eller vandbaseret betyder mindre – flere malermestre anbefaler blandingsmaling.
  5. Mal hele vinduets karm og ramme med vinduesmaling. Følg tørreanvisningerne på emballagen. Slib mellem hvert lag, hvis malingen ikke er dækkende.

OBS

Vær opmærksom på at slibning af malede flader kan frigive propiconazol og titanium dioxid. Vi anbefaler derfor at bruge åndedrætsværn. Slibestøv skal opsamles og bortskaffes på forsvarlig vis.

Overfladebehandling fra fabrikken

  • Rationels vinduer er fra fabrikken overfladebehandlet iht. Behandlingssystem 2 ØKO. Det er et vandbaseret diffusionsåbent (åndbar) træbeskyttelsessystem, bestående af flere lag. Alle lag indeholder skimmel- og svampedræbende middel. Du kan læse mere om systemet i VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, punkt. 5.5.2.
  • Til den endelige finish anvender vi vandbaseret maling i glans 20. Vi anvender udelukkende vandbaserede midler, der ikke afgiver giftige stoffer til rummet bagefter. Vores overfladebehandling er godkendt af Dansk Indeklima Mærkning.  

RAL Farvekoder

  • Farven på Rationels Vinduer er typisk en RAL-farve – se mere om farver og find vores standard RAL-farvekoder her.

 

Læs også

Se mere om maling af vinduer i artiklen “Sådan maler du gamle vinduer og døre” på bolius.dk

At vedligeholde og dermed forlænge holdbarheden på dine gamle vinduer

 – det er også bæredygtigt –