Er du klar til rusk og regn? Er dine vinduer? Et kritisk blik og en fugtig klud kan få dine vinduer til at holde bedre på varmen og forlænge deres levetid.

Det betaler sig at give vinduerne et efterårstjek. Snavs, spindelvæv og insekter koster ikke bare på varmeregningen, men kan også skabe fugt og råd i træet.  Derfor er det en god ide at finde spand og klud frem og give vinduerne en omgang, inden vinteren sætter ind.

Og vi mener hele vinduet. Ikke kun ruden. Det lyder måske lidt bøvlet, men det kan hurtigt blive meget mere bøvlet at lade være.

Grib spand og klud og rengør hele vinduet – ikke kun ruden.

Fjern spindelvæv og gammelt snavs

Spindelvæv og gammelt snavs har det med at snige sig ind i alle kroge og fordybninger mellem ramme og karm. Det kan forhindre vinduerne i at lukke helt tæt, så varmen fiser ud. Det kan også blokere for automatisk vandafløb og naturlig ventilation. Og går det helt galt, kan det give råd og svampeangreb i vinduets trækonstruktion, fordi skidtet suger fugt som en slags fastgroet svamp.

Så er det da bedre bare at gribe en fugtig klud og sætte i gang. Så kan man ved samme lejlighed også tjekke vinduernes hængsler og tætningslister for at sikre, at vinduerne slutter helt tæt.

Giv vinduerne et efterårstjek

  • Hængslerne trænger måske til at blive justeret ganske let – det kan man lære mere om i denne justeringsfilm, der viser trin for trin, hvordan man gør.
  • Tætningslisterne trænger helt sikkert også til at blive tørret af og måske til at blive smurt med en silikonespray, så de forbliver smidige og tætte.
  • Og så er der træværket. Tjek lige det også. Selv små sprækker og revner i malingens overflade kan give ballade, så fiks dem med det samme. Sandpapir og to lag maling – så er det klaret. Større skader kræver mere arbejde.
  • Træ/alu vinduer. Er trævinduerne beklædt med aluminium udvendig, kan de reelt nøjes med en grundig afvaskning. Man kan også gøre en smule mere ud af det og behandle den udvendige aluminium med autovoks, så overfladen bliver mere smudsafvisende, ser renere ud og holder bedre på farven.
  • Få flere detaljer om pleje og vedligehold af vinduer
Og det er det!
Ret meget mere kræver det ikke at holde sine vinduer i topform 😊

Læs også artikel på Bolius.dk om, hvorfor det er vigtigt at tjekke dine vinduer og døre jævnligt, og hvordan du gør det.

Læs artikel