Klassisk med et tvist. Fra kælder til kvist

En traditionel murermestervilla på Olufsgade i Herning har fået nyt look. Med nænsom hånd og respekt for de originale detaljer har ejerne renoveret den smukke villa, der i dag står som trådt ud af 1939. Med et lille tvist. Og alle moderne funktioner, selvfølgelig.

De sorte vinduer fra serien Rationel FORMAPLUS er med til at give karakter til det klassiske hus og står fint til de røde mursten. Farven går igen på altanen, havelågen og den lille sålbænk under vinduerne – det giver ro til øjet og tillader en smule spræl i vinduernes form, størrelse og inddeling.

Vinduernes poster og sprosser flugter fra stue til kælder, så der er helt styr på husets linjer

Linjerne flugter fra vindue til vindue

De fleste af husets vinduer har poster og sprosser, og de flugter fra vindue til vindue hele vejen rundt og fra stue til kælder, så der er styr på husets linjer. Både de vandrette og de lodrette. Bemærk, at man som tommelfingerregel får det mest harmoniske udtryk ved at placere sprosserne, så rudernes felter er højere, end de er brede.

Fine former

Øverst et halvrundt vindue, på 1. sal en terrassedør med vinduesprofil ud til altanen i kombination med et sidehængt vindue, og nederst et lille vindue ind til trappen

I begge gavle har ejerne bevaret den fine halvrunde vinduesform øverst oppe under tagryggen, som ofte ses på ældre murermestervillaer. Og på bagsiden af huset er der kig til den skønne gamle have gennem to terrassedøre og et nyt stort fast vinduesparti, der går helt til gulvet. Den ene terrassedør har vinduesprofil og præcis samme højde som vinduespartiet ved siden af for at skabe en harmonisk helhed.

Enkelte vinduer er helt uden sprosser og poster. Det gælder to ganske smalle vinduer i den ene gavl på første sal og to vinduer på hver side af hoveddøren, der oprindeligt bestod af blyindfattede ruder med harlekintern og et lag glas. Ejerne var glade for de blyindfattede ruder og ville gerne bevare de originale. Derfor fandt de på at sætte dem op indvendigt som et ekstra lag bag de nye moderne vinduer.

Terrasssedøren kan låses udefra

Der er adgang til husets annex fra haven og derfor er der brug for greb og lås både ude og inde. De vandrette sprosser i døren flugter med sprosserne i vinduet for at sikre et harmonisk udtryk

Terrassedør med vinduesprofil og et stort, fast vinduesparti i samme højde giver beboerne et smukt kig til den gamle have

Lad opbevaringen i kælderen forblive skjult udefra

I kælderen har husets ejere fået sat matteret glas i et enkelt vindue – en praktisk løsning til eksempelvis badeværelse, vaskerum eller pulterkammer. Glasset her hedder Cotswold.

Priseksempler

Prisen på vinduer og døre varierer afhængig af materialevalg, størrelse, antal opdelinger, den valgte glastype med mere.

Vi har samlet en række priseksempler på forskellige vindues- og dørprojekter. De kan give dig en fornemmelse af prisniveauet og hjælpe dig i gang med at planlægge dit eget projekt.

Se flere inspirationscases