Dagslys spiller en vigtig rolle for dagligdagen og helbredet ikke mindst. Derfor er det vigtigt at indrette med vinduer, der giver de bedste forudsætninger for at få det naturlige lys indenfor. Vi hjælper dig med at tænke mest muligt dagslys ind i dit arbejde, og du får nogle helt håndgribelige input til dit næste projekt.

 

Naturligt dagslys er blandt de bedste former for belysning, og det giver fordele for både velvære og produktivitet.

Placeringen og typen af vinduer i et rum er dermed afgørende for dem, der skal opholde sig i rummene. Ifølge Indeklimaportalen og Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø har det naturlige dagslys en tydelig effekt på døgnrytmen. Vær derfor opmærksom på at rådgive dine kunder om både glastypen, placeringen og størrelsen, når de skal vælge vinduer.

 

Hvad siger Bygningsreglementet?

Størrelsen af vinduerne er særdeles vigtig for at få nok dagslys ind: – Ifølge bygningsreglementet skal man have minimum 10 procent glas i forhold rummets gulvareal.

 

Ved større rum som stuer og køkkenalrum bruger man ofte meget mere glas og kommer tit op på 20 procent glas i forhold til gulvarealet. Mere glas betyder mere dagslys. Og de fleste kunder vil gerne have en masse dagslys ind i netop køkkenalrum og stuen, forklarer Thomas Christiansen.

Vinduerne placering har stor betydning for mængden af dagslys

Placeringen af vinduet i boligen er vigtig for mængden af lys og solens stråler. En vinduesplacering mod øst eller vest afgør, om der kommer morgen- eller aftensol ind i rummet. Mens en placering mod syd eller nord bestemmer, om der kommer direkte sol på vinduerne eller ej. Mod syd kan solafskærmende glas måske komme på tale.

Både ydre faktorer og rummets indretning kan have indflydelse på mængden af dagslys. Det kan fx være nabobygninger, træer uden for vinduet eller hvis lokalet er indrettet i mørke nuancer. Her kan du med fordel rådgive kunden til at vælge et større vinduesareal.

 

Lyse farver byder indenfor

Når vinduesstørrelsen er på plads, inviterer man bedst lyset videre ind ved at vælge en lys farve til vindueskarmen og -rammen. De lyse farver reflekterer lyset ind i rummet og skaber en blød overgang mellem inde- og uderummet.

 

“To farver uden merpris. Med de vedligeholdelsesfrie træ-alu-vinduer kan kunden vælge lyse rammer indenfor og en anden evt. mørk farve udvendigt.”

Lys og varme bør afgøre vinduesvalget

– Ved store vinduespartier der vender mod syd eller vest, kan det være rart med solafskærmende glas, som hjælper til et behageligere indeklima. Glas med solafskærmning reducerer lyset sammenlignet med en almindelig rude, fordi standardruden tillader mere dagslys, men det kan være nødvendigt for at undgå overophedning, siger Thomas Christiansen.

 

Her har kunden valgt vinduer med solafskærmningsglas. Så kan de både nyde lyset og skærme for solens varme stråler.

Sådan får dine kunder mere dagslys

Hvis du vil hjælpe dine kunder til at få mere dagslys, kan du med fordel gøre dig disse tre overvejelser:

  • Glastype: Rationels standardrude giver mest dagslys. Men overvej, om det er nødvendigt med solafskærmningsglas, hvis solen varmer for meget.
  • Vinduets placering: Vær opmærksom på omkringliggende beplantning eller byggeri, der kan begrænse lysindfaldet. Tænk også over, hvilket verdenshjørne vinduet vender mod, og hvordan dette påvirker mængden af sollys i løbet af dagen.
  • Vinduesstørrelse: Husk, at størrelsen på vinduesglasset skal svare mindst 10 % af rummets gulvareal, og at større rum ofte har gavn af mere glas og op til 20 % af gulvarealet.

Har du brug for hjælp når du skal rådgive om at vælge den rigtige type af vinduer og glas til din kunde? Så kan du altid kontakte vinduesrådgiveren hos din lokale trælast eller Rationel. De står klar til at hjælpe dig.