Som håndværker ved du, hvor vigtig korrekt opmåling er for det bedste slutresultat. Det gælder ikke mindst for vinduer og døre. Selv de mindste fejl kan koste både dyrebar tid og penge, så læs med her og få vores 6 bedste råd til den optimale opmåling.

Man siger, at godt begyndt er halvt fuldendt. Det kommer til sin ret i flere af livets aspekter – ikke mindst, når du som håndværker er på en given opgave. Og den opgave er i dette tilfælde en kunde, der ønsker nye vinduer og døre.

Her har du som den udførende ansvaret for at måle op og videregive korrekte informationer til os som vinduesproducent. Det kan dog give dig god ro i maven at være klædt så godt på som muligt. Det vil vi meget gerne hjælpe med. Derfor har vi her samlet vores 6 bedste råd til at undgå opmålingsfejl:

Vores 6 bedste opmålingsråd

1. Hulmål eller karmmål

Nogle tager hulmål, andre karmmål.  Begge dele er egentlig helt i orden, men det er vigtigt, at du i din mail til os markerer, om det er det ene eller det andet, du har målt.  Bemærk. Vi anbefaler, at du oplyser det udvendige karmmål til os. Hvis du har noteret hulmålene uden at angive det, kan vi let tro, at det er karmmål. Og så har vi et problem…

2. Husk plads til fugen!

Vi anbefaler, at du afsætter 12 mm til fugen i hver side og i top og bund. For at beregne udvendig karmmål skal du altså trække 24 mm fra bredden og 24 mm fra højden på selve hulmålet. Måler du hullet til 1000 mm i bredden og 1500 mm i højden, skal udvendig karmmål være 976 mm i bredden og 1476 i højden.

3. Notér bredde før højde

Notér også gerne bredden før højden (det er standard, men hellere nævne det en gang for meget end en gang for lidt). Når det kommer til døre kan vi hurtigt se, hvis højden skulle være angivet før bredden, men med vinduer kan det være svært at regne ud. Så vær meget gerne ekstra opmærksom her for både din og vores skyld.

4. Fortæl hvilket element, der hører til murhullet

Notér gerne, specifikt hvor vinduerne og dørene hører til henne på huset. Det giver os en bedre forståelse af opgaven. Dermed har vi bedre mulighed for at rådgive dig. Det bliver samtidig lettere for dig når elementerne leveres. Du ved præcist hvilke vinduer, der hører til de forskellige murhuller.

5. Husk hængsling

Hængsling på døren kan hurtigt glemmes, men det spiller en meget afgørende rolle. Vi anbefaler, at du allerede tidligt i forløbet noterer, om døren åbner mod højre eller venstre, og om den åbner indad eller udad. Ellers risikerer du at stå med en dør, der er hængslet forkert og simpelthen åbner den forkerte vej. Det vil ingen kunde blive glad for.

6. Tagudhæng og vinduesplader

Ved valg af åbne/lukkefunktion, skal du være opmærksom på om der er plads til at åbne vinduet eller døren. Er der fx tagudhæng du skal tage højde for? Vær også opmærksom på om der er vinduesplader eller en indvendig lysning du skal tage hensyn til.

Og så lige den sidste lille detalje

Du hjælper både dig selv og os ved at notere flest mulige informationer, når du sender materialet videre til os. Det vil sige bl.a. hvilke løsninger og hvilke farver, kunden ønsker. På den måde kommer det hele med i tilbuddet, og hvis der er misforståelser eller fejl, kan disse rettes til hurtigt.

Tjek altid dit tilbud grundigt, inden du beder om en ordrebekræftelse. Nogle få millimeters fejlmargen ved opmåling kan klares. Men er det flere centimeter, der er forkert står du med håret godt nede i postkassen. Og det ville være ærgerligt.

Når du modtager ordrebekræftelsen fra os, anbefaler vi, at du også tjekker denne igennem. Vær desuden opmærksom på rettefristen. Den fremgår altid klart og tydeligt på din ordrebekræftelse.

 

Instruktionsvideoer om opmåling: vinduer og døre

Se vores videoer om korrekt opmåling her.