Friskluftventil

Et godt indeklima kræver ventilation. Få hjælp til udluftningen med en friskluftventil i dine vinduer. Med den diskrete ventil kan dine vinduer selv sørge for at lade den friske luft strømme ind i dit hjem – også når du sover, og når du ikke er hjemme.
Ventilen ses indefra som en diskret detalje, der flugter med karmen, når ventilen er lukket, og hæver sig lidt fra karmen, når ventilen er åben. Den åbnes og lukkes med et enkelt klik.

Lukket

Delvis åben

Åben

Sådan virker en friskluftventil

Friskluftsventilerne sidder indvendigt i vinduets lodrette karm og kan ikke ses udefra. De tilbyder med et enkelt klik en lille åbning til det fri, der konstant sikrer frisk luft til dit hjem. Indtil du klikker igen og lukker ventilen. Som udgangspunkt anbefaler vi at lade ventilerne
stå åbne døgnet rundt – med mindre det blæser kraftigt, eller er isnende koldt udenfor.

Placering af ventil

På Rationels vinduer vil friskluftsventilen som regel være fræset ind i den lodrette karm eller en lodpost. Udefra ses den ikke, når den sidder i sidekarmen. Det eneste der ses er, at der mangler et stykke grå tætningsliste mellem karm og ramme. Det er her luften kommer ind og ud i ventilen. Ventilen kan også sidde i vinduets overkarm eller i en tværpost. Hvis den er placeret der, vil den være beskyttet af en regnskærm på udvendig side.

Indvendig placering i sidekarm

Udvendig placering i sidekarm

Indvendig placering i overkarm

Udvendig regnskærm beskytter mod indtrængende vand, hvis ventilen er placeret i overkarmen som her

Krav til udluftning

I Bygningsreglementet (BR18) er der krav til udluftning i boliger.

Pr. 25 m2 gulvareal kræves en samlet fri åbning på 60 cm2 = 2 stk Rationel friskluftventiler pr. rum

Vær opmærksom på, at der er særlige krav til køkkener og baderum.
Det er desuden en rigtig god idé, at have friskluftventiler i alle kælderum.

Vil du vide mere om udluftning?