Rengøring og vedligehold

Ofte stillede spørgsmål om rengøring og vedligehold.

Hvordan renser jeg vinduer for mærker fra sugekopper eller klistermærker?
Hvis et vindue dugger på den udvendige side, kan der komme mærker fra sugekopper til at løfte med eller korkbrikker, der har beskyttet glasset under transporten.

Mærkerne vil i langt de fleste tilfælde forsvinde over tid efter almindelig rengøring og afvaskning af ruderne.

I særlige tilfælde, hvor gentagene afvaskninger ikke fjerner mærkerne kan du med fordel bruge Citrus Rens.
Lad det virke et par minutter. Tør af med en tør klud. Gentag afvaskningen flere gange for hurtigere effekt.

Når du bruger Citrus Rens så husk at bruge handsker og læs vejledningen grundigt før du går i gang.

 

 

Sådan fjerner du mærker fra sugekopper

Hvordan fjernes limrester fra ruderne?
Sidder dit glasmærkat på for længe, kan der forekomme limrester på ruden.
Der finde mange gode husmor-råd, men hos Rationel anbefaler vi du bruger lugtfri petroleum eller Citrus Rens.

Lad produkterne virke et par minutter. Tør limresterne af med en klud. Gentag eventuelt processen et par gange for at fjerne alle limresterne.

Afslut med en normal afvaskning af ruden. Se her hvordan den professionelle vinduespudser gør.

Når du bruger produkter som petroleum eller Citrus Rens så brug handsker og læs vejledningen grundigt før du går i gang.

OBS. Du må ikke anvende produkter med slibemiddel, som eksempelvis tandpasta eller keramisk kogepladerens.

 

 

Sådan fjerner du limrester på ruden

Hvordan justerer jeg mine elementer?

Det er let at justere dine vinduer og døre fra Rationel. Vi har lavet en række instruktionsvideoer, der viser dig hvordan det gøres.

Se dem her.

Hvor tit skal jeg male min pladedør?

Pladedøre kræver lidt ekstra vedligehold. Men hvis arbejdet bliver gjort i tide, kan døren holde i mange år.

Dørpladen skal på udvendig side males med diffusionsåben maling minimum hvert tredje år eller efter behov,  hvis der er skader på overfladen.

Du bør tjekke din pladedør minimum en gang årligt.  Vi anbefaler, at du holder øje med, om der er ved at opstå revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. Det gælder især syd- og vestvendte facader, hvor solens stråler er hårde ved træværk af alle slags. Huse uden udhæng er også i højere grad udsatte.

Udbedringer af overfladen skal foretages på de steder, hvor det er tiltrængt. Når du maler, bør træfugtigheden ligge på 12% +/-2% og lufttemperaturen omkring 10-20 grader.

Træfugtigheden kan måles med en fugtighedsmåler, som kan købes hos de fleste farvehandlere eller byggemarkeder for få penge. Start ikke malearbejdet inden natduggen er væk, og afslut tidsnok til at malingen kan være ”håndtør”, inden duggen falder igen.

Det anbefales at anvende en dækkende og  diffusionsåben vandbaseret maling i den relevante farve. Fra fabrikken er anvendt vandbaseret maling i glans 20.

Korrekt smøring af dine vinduer og døre

Beslagdelene kræver ikke megen pleje. Det vil dog være fornuftigt at smøre de bevægelige beslag dele med olie mindst én gang om året, så de fortsat bevæger sig ubesværet. Brug syrefri olie som eksempelvis symaskine-olie. På sidestyret/sidevendevinduer skal beslagdelene smøres med teflonspray.

For elementer placeret på udsatte steder, fx kystnære områder, må det for ventes, at du skal smøre beslagene flere gange årligt. Under ekstreme forhold kan en udskiftning af udsatte beslagdele blive nødvendig efter en årrække.

Desuden skal du sørge for at holde snavs væk fra de forskellige glideskinner, som nogle vinduestyper er forsynet med. Så vil du altid have vinduer, der er fuldt funktionsdygtige.

På denne side kan du læse mere om hvordan du bedst plejer og vedligeholder dine vinduer og døre. Du kan blandt andet se en instruktionsvideo, hvor en Rationel medarbejder viser hvor enkelt det er.

Hvordan plejer jeg det udvendige aluminium på mine vinduer og døre?

Har du valgt vinduer og døre af træ/alu, er vedligehold meget begrænset. Du kan nøjes med at vaske den udvendige del et par gange om året. Allerbedst er det, hvis du gør det til en vane også at vaske karm og ramme i forbindelse med rengøring af glasset.

Har vinduet eller døren været udsat for hærværk eller anden fysisk skade, kan du fjerne mindre ridser i aluminium med et poler-middel, dog ikke på matte (glans 30) og granit overflader.

Ved dybe ridser, der går igennem overfladen ind til det rå aluminium, sker der automatisk en oxydering, der lukker ”såret” og forhindrer yderligere oxidering. Den slags skader er vanskelige at reparere med maling, uden at det bliver synligt.

Så vores råd er: Lev med ridsen. Den påvirker ikke vinduets lange levetid.

Jeg har kondens på mine ruder

Dug på udvendig side

Dug på rudens yderside er et positivt problem. Det betyder nemlig, at ruden er en energirude, som er god til at holde varmen inde og kulden ude. Ruden fungerer altså præcis, som den skal.

Dug opstår ved, at varm og fugtig luft mødes med en kold overflade, såsom ruden. Dug på udvendig side af ruden ses oftest efter en kold nat i forårs- og efterårsmånederne. Om morgenen er ruden stadig kold, mens luften bliver varmet op. Når den varme, fugtige luft rammer den kolde rude, bliver den varme luft kølet ned. Fugten sætter sig så som kondens på ruden, da kold luft ikke kan indeholde lige så meget fugt som varm luft. Duggen på udvendig side forsvinder af sig selv, så snart solen varmer ruden op – typisk i løbet af formiddagen.

Dug på indvendig side

Dug på den indvendige side er tegn på, at luftfugtigheden indenfor er for høj. Derfor skal du nedbringe luftfugtigheden ved at lufte ud. Du bør lufte ud mindst 3×10 min dagligt, især i køkken, bad, soveværelse og rum, hvor du tørrer tøj. Er der først kommet kondens på rudens indvendige side, skal du tage et stykke køkkenrulle eller en tør klud og tørre vinduet over og derefter åbne det og lufte ud.

Dug mellem glaslag

Oplever du dug mellem rudens glasskiver, er ruden punkteret. Her anbefaler vi, at du skifter ruden.

 

Læs vores blogindlæg om dug og kondens på vinduerne.

Hvordan rengør jeg mit skodde-/jalousielement?

Skoddeelementet består af tremmer på udvendig side og et insektgitter i midten og en isoleret låge på den indvendig side.
Det betyder du kan lufte ud i boligen uden at du skal åbne vinduet. Men hvordan rengør du et element fyldt med lameller udvendig og insektnet indvendig?

  1. Indvendig anbefaler vi du benytter en blød vaskekost som du bruger til bilen og en støvsuger.
  2. Udvendig vaskes lamellerne med en klud og almindelig sæbevand.

 

 

 

Fandt du ikke svar på det du søgte?

Kontakt vores tekniske support via denne formular. Vores vinduesspecialister sidder klar ved tasterne til at hjælpe dig.