Regler og lovkrav

Ofte stillede spørgsmål om regler og lovkrav.

Hvilke energikrav er der til nye vinduer?

Fra 1. februar 2021 skal alle husejer som bygger nyt, bygger til eller bygger om, bruge vinduer, der svarer til energiklasse A. Det er normalt vinduer med 3-lags glas eller det som Vinduesindustrien kalder A-mærkede vinduer. Dog med to undtagelser:

B-mærkede elementer med 2-lags glas vil kun være tilladt i sommerhuse og u-opvarmede rum.

Hør vores produktinstruktør Thomas Christinasen forklare reglerne for nye vinduer her:

Hvilke energikrav er der til nye vinduer

 

 

Eller læs vores bloghistorie om emnet her: Nye krav til dine vinduer

Er mine vinduer med 2-lags eller 3-lags glas?

Ifølge bygningsreglementet skal vinduer til renovering og nybyggeri i Danmark være A-mærket. Hos Rationel betyder det, at vi som standard tilbyder vinduer med 3-lags glas.

Rationels A-mærket vinduer er forsynet med 3-lags energiruder. De er ikke bare energineutrale, men energibidragende og har dermed en positiv energibalance (Eref). Det vil sige, at vinduerne lukker mere sollys og –varme ind, end de lukker ud. Den gode isoleringsevne kombineret med et design, der lukker mest muligt dagslys og gratis solvarme ind, betyder, at Rationels vinduer skruer ned for dit CO2-udslip og din varmeregning.

OBS!
Rationel sælger også B-mærket produkter med 2-lags glas. Men de må jf. det danske bygningsreglement kun bruges til sommerhuse og uopvarmede rum.

Skal mine vinduer opfylde kravene til brandredning?

I forhold til brandredning er det vigtigt, at du overholder de gældende retningslinjer.

I enfamiliehuse skal værelser, stuer og køkkener i selvstændige rum have mindst en redningsåbning direkte til det fri enten som vindue, dør eller lem (se kravene til en redningsåbning nedenfor). Dog kan redningsåbningen i et rum udelades, når der gennem 2 døre fra rummet er redningsmulighed via andre rum, som ikke er i åben forbindelse med hinanden.

Hvornår kan brandredning udelades?

På tegningen er det illustreret, hvornår redningsåbning i et rum kan udelades.

Skal mine vinduer opfylde kravene til brandredning?

For at kunne fungere som redningsåbning er der en række krav, som skal overholdes. Ved en redningsåbning skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) sammenlagt have en højde + bredde på minimum 1,5 m. Højden og bredden skal dog hver især være minimum 0,5 m. Er underkanten af redningsåbningen mere end 2 m fra terræn udvendigt, skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) være mindst 0,6 m i højden. En redningsåbning må ikke placeres, så underkanten af redningsåbningen er over 1,2 m fra gulvet indvendigt. Desuden skal redningsåbningen være let at betjene og skal kunne holdes fast i en stilling, der giver fri passage både inde- og udefra. Redningsåbninger skal kunne åbnes uden brug af nøgle eller andet værktøj og må ikke blokeres på anden måde. I forbindelse med tilbud og ordre skal du venligst gøre opmærksom på, om elementerne skal fungere som redningsåbning.

Fandt du ikke svar på det du søgte?

Kontakt vores tekniske support via denne formular. Vores vinduesspecialister sidder klar ved tasterne til at hjælpe dig.