artikelbillede

Regeringens nye tilskudsordning til at gøre danske huse mere klimavenlige åbner snart for ansøgninger. I efteråret 2020 blev puljen tømt på få uger, og kun de hurtigste ansøgere fik tilsagn. Nu er puljen tanket op, og Energistyrelsen har meddelt, at de vil åbne for ansøgninger inden april. Så hvis du drømmer om flere tusinde kroner i tilskud til nye vinduer med særligt god energi, kan du med en smule forberedelse give dig selv et forspring.

Det gik dæleme stærkt, da Energistyrelsen i oktober 2020 oprettede en særlig ordning, der gav boligejere tilskud til at klimarenovere deres huse. 18.000 ansøgninger tikkede ind, og i løbet af få uger var alle 245 millioner kroner delt ud efter først-til-mølle-princippet.

I alt 5420 tilsagn blev givet til at efterisolere lofter, skifte til varmepumpe eller skifte gamle vinduer ud med nye. Og bagefter kan de heldige boligejere så spare på varmeregningen. Lidt af en win-win-situation for de hurtige.

Ny pulje åbner for ansøgninger i løbet af 1. kvartal

Nåede du heller ikke at få del i tilskuddene, får du snart chancen igen. Energistyrelsen har nemlig fundet yderligere 675 millioner kroner til den populære Bygningspulje for i år. Meldingen lyder, at puljen åbner for ansøgninger i løbet af første kvartal. Og at ansøgningerne igen vil blive behandlet i den rækkefølge, de kommer ind. Indtil puljen er brugt op.

Derfor kan det være en god ide at forberede sig allerede nu, hvis man drømmer om tilskud til at gøre sin bolig mere klimavenlig.

Hvem kan få tilskud?

Du kan søge tilskud fra Bygningspuljen til grønne forbedringer af både huse, lejligheder og andre bygninger, der er godkendt til helårsbeboelse. Du kan altså ikke få tilskud til dit sommerhus. Du kan blandt andet søge som privatperson, andelsforening, ejerforening og virksomhed.

Renovering med energivinduer

Disse vinduer kan du få tilskud til

Vil du søge om et tilskud til at skifte vinduer, kan du ikke skifte til hvad som helst. Energistyrelsen betinger, at de nye vinduer skal leve op til kravene i energiklasse 1 eller energiklasse 2. Det betyder, at kravene til dem faktisk er skrappere, end de krav Bygningsreglementet stiller til nybyggede huse i dag.

Vinduer i energiklasse 1 byder på det største udvalg – både i forhold til design, funktionalitet og vinduestype. Der vil være flere producenter at vælge imellem. Og energibesparelsen vil være markant i forhold til de gamle vinduer.

Vinduer i energiklasse 2 lever op til endnu skrappere energikrav. Sortimentet vil måske være lidt mindre, men energibesparelsen vil være endnu højere end for vinduerne i energiklasse 1.

Hvilken type skal du vælge?

Tilskuddet til vinduer i energiklasse 2 er større end til vinduer i energiklasse 1. Til gengæld vil det koste mere at købe vinduer i energiklasse 2.

Uanset hvilken af energiklasserne, du vælger, vil det i de fleste huse opleves som en markant forbedring. Begge typer holder så godt på varmen, at det faktisk overstiger de krav, Bygningsreglementet i dag stiller til nybyggeri. Derfor står vi hos Rationel hundrede procent inde for begge valg, som fås både i klassisk og moderne stil.

Husk blot, at du aktivt skal bede om enten energiklasse 1 eller 2, når du bestiller, da der kan være forskel på glasset i forhold til vores standardmodeller fra samme serier.

Tjekliste til din ansøgning – det kan du forberede allerede nu

For at udfylde ansøgningsskemaet skal du bruge en stribe oplysninger:

  Din boligs energimærke

EnergirenoveringPræcis hvilke forbedringer, du søger tilskud til

Arealet på de pågældende vinduesflader

Energiklasse Hvilket niveau, du renoverer til
– altså om der er tale om vinduer i energiklasse 1 eller 2

 

I ansøgningsskemaet kan du også blive bedt om en stribe andre oplysninger om boligen eller de konkrete energiforbedringer. Ligesom Energistyrelsen efterfølgende kan kontakte dig og bede om yderligere oplysninger for at kunne behandle din ansøgning

 

Sådan søger du

+ alt det med småt

Du skal udfylde et ansøgningsskema hos Energistyrelsen, før du begynder på dit projekt. Det vil sige, at du hverken må købe materialer eller sætte håndværkere i gang, før du har fået tilsagn om tilskuddet. Til gengæld har du to år til at gøre projektet færdigt, fra du har fået tilsagnet.

Præcis hvor meget du kan få i tilskud, afhænger af dit projekt. Det kan være op til 30 procent af din investering.

Du kan få et nærmere overblik over dine muligheder for at få tilskud på sparenergi.dk. Det er også her, du læse mere om hvordan du laver din ansøgning og mere info om Bygningspuljen.

Gå til Sparenergi.dk

Hvad så med håndværkerfradraget?

Får du tilskud fra Bygningspuljen, må du ikke kombinere det med andre ordninger som for eksempel håndværkerfradraget for samme projekt. Derfor bør du sætte dig grundigt ind i de forskellige ordninger, før du søger.

  • Bygningspuljen
    Giver et tilskud på op til 30 procent af investeringen i energiforbedringer af helårsboliger. En række betingelser skal opfyldes for at søge og modtage tilskud. Det er ikke muligt at få tilskud til gør-det-selv projekter, men det er muligt selv at indkøbe materialerne og få et firma til at udføre tiltaget.
  • Håndværkerfradrag
    Giver dig mulighed for at trække arbejdsløn til energirenoveringer og klimatiltag fra i skat i både helårsbeboelse, sommerhus og andre fritidshuse. Du får kun fradrag for arbejdslønnen inklusive moms (ikke for materialer). For at få fradrag i 2020, for arbejde udført i 2020, skal arbejdet være betalt senest den 28. februar 2021.

 

Produktkendskab

Energikrav til vinduer

 

 

Pr. 1. januar 2021 skal vinduer overholde følgende energikrav iht. Bygningsreglementet.

Energistyrelsen arbejder med energibegreberne Energiklasse 1 og Energiklasse 2. For at opnå tilskud gennem Bygningspuljen skal vinduer opfylde kravene til en af disse energiklasser. Dette er skrappere krav end der kræves til nybyggeri.

Du kan finde energiværdierne for Rationels produkter og hvilke klasse her

Forstå energibetegnelserne

Energibalance (Eref)

Eref

Eref  handler om vinduets energitilskud og er et udtryk for vinduets ydeevne i fyringssæsonen. Vinduets gennemsnitlige energibalance måles i kWh/m2 per år. En positiv værdi viser, at vinduet lukker mere varme ind end ud. Omvendt vil en negativ værdi betyde, at der forsvinder varme ud gennem vinduet.

 

Isoleringsevne (Uw)

U-værdi

Vinduets eller dørens U-værdi angiver produktets isoleringsevne i W/m2K. Jo lavere værdien er, desto bedre kan vinduet holde på varmen. Ifølge gældende regler må U-værdien maks. være 2,3.