artikelbillede

At moderne vinduer lukker mere varme ind, end de lukker ud, er med til at gøre de danske boliger tætte og energivenlige…

Det moderne lavenergivindue er faktisk blevet så højisolerende, at det i princippet fungerer som en slags gennemsigtig radiator. Bagsiden af medaljen er, at du kan opleve tårnhøje temperaturer indendørs om sommeren og risikerer overophedning, hvis du ikke tænker dig om.

To sider af samme sag

Moderne lavenergivinduer er ekstremt gode til at udnytte solens stråler og samtidig holde på varmen. Hvem synes ikke det er en god idé i de kolde og våde efterårs- og vintermåneder? Men hvis huset har minimalt tagudhæng og glaspartier fra gulv til loft, giver det i særdeleshed risiko for overophedning om sommeren. Og hvis de store vinduespartier tilmed er placeret mod syd eller sydvest – uden solafskærmning, kan det virkelig få temperaturen til at tordne opad i din bolig.

Store vinduesfacader mod syd kan give udfordringer med overophedning.

 

Man tror næsten, at det er løgn, men mange nye, danske boliger har fået problemer med overophedning, fordi de er blevet så tætte og energivenlige.
— Mads Rauf, Produktchef og ekspert i glas hos Rationel Vinduer

5 gode råd fra glaseksperten

Sådan undgår du overophedning:

  • I tegnefasen skal du sørge for en optimal fordeling af vinduerne efter verdenshjørnerne. Uanset om du renoverer eller bygger nyt.
  • Står huset færdig, er det en god idé med indvendige gardiner. Undgå at persienner eller plissegardiner dækker dele af glasset. Temperaturforskellen kan forårsage termisk brud.
  • Sørg for naturlig ventilation med oplukkelige felter eller med indbyggede ventiler.
  • Du kan også vælge markiser eller udvendige skodder.
  • I de mest udsatte vinduer kan du skifte til solafskærmende glas.

Rettidig omhu – det betaler sig

Det er besværligt og ofte en dyr løsning, hvis du skal nedsætte overophedning i din bolig, når den er opført. Vi anbefaler derfor, ligesom Energistyrelsen, at tænke udfordringerne med overophedning ind, allerede når du sætter dig til tegnebrættet – uanset om du skal i gang med at renovere, bygge en udestue af glas eller en hel villa.

”Nogle ender med at bruge ligeså mange penge på at køle deres hus ned om sommeren, som andre bruger på at varme deres op om vinteren.”
— Mads Rauf, produktchef og ekspert i glas hos Rationel Vinduer

Solafskærmende glas – en del af løsningen

Man skelner her mellem udvendig og indvendig afskærmning. Solafskærmende glas betragtes som udvendig afskærmning. Belægningen, som reflekterer varmen, sidder på den yderste rude og er mest effektiv til at holde varmen ude. Indvendig afskærmning har en mindre effekt. Her når solens varme stråler at trænge igennem ruden og når at afgive varme til rummet, inden solstrålerne bliver reflekteret tilbage.

Vinduesparti mod syd med soldæmpende glas

Mads Rauff fortæller, at der findes forskellige typer solafskærmende glas, afhængigt af hvilket niveau af lys-og varmeafskærmning, man ønsker. Et såkaldt SKN176 glas fra Rationel reducerer eksempelvis varmen med 37% i forhold til en standard lavenergirude. Andre glas typer reducerer helt op til 57% af den varme, som en standardrude ville lukke ind. Det er med andre ord muligt at bygge, præcis som man har lyst med store vinduer og masser af lys, og samtidig opretholde et godt indeklima.

Solafskærmende glas har ikke en on/off knap

Solafskærmende glas er også ”tændt” i efterår og vintertiden. Lad være med at klæde hele huset på med solafskærmende glas. Det gælder om at finde en fornuftig balance mellem komfort og energiforbrug. Du kan gå i detaljer med solafskærmende glas i vores afsnit om glas på rationel.dk.

En pakkeløsning og eksperthjælp lige ved hånden

Det er nemt at vælge solafskærmende glas. Du skal bare vælge en af vores 2 tilvalgspakker med solafskærmning. Du er også altid velkommen til kontakte vores tekniske support, hvor der sidder faglærte håndværkere klar til at hjælpe på telefon 7221 1500, eller besøge dit lokale byggemarked eller trælast.

 

Vinduets energibalance (E-ref)

Det at vinduet lukker mere varme ind i huset (gw), end det lukker ud (Uw), kalder vi med en teknisk betegnelse, at vinduet har en positiv E-ref værdi. Dvs. at vinduet giver et decideret energitilskud til boligens opvarmning.

Læs mere om energibegreberne