Vinduer af træ skal males, og de skal males i tide, hvis du vil forlænge deres levetid. Her får du malermesterens enkle råd til at lette arbejdet.

”Man skal male sine vinduer jævnligt for at forlænge deres levetid. Det er ganske enkelt.” Sådan siger malermester Christoffer Pape Mortensen. Og hos Rationel er vi helt enige.

Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne. Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang. “Har man træværk, skal det males” og ifølge malermesteren kan det kun betale sig at gøre arbejdet ordentligt. Ellers får man hurtigt lov at prøve igen.

Vi anbefaler af samme årsag, at man går sine trævinduer efter en gang om året for at kunne tage eventuelle problemer i opløbet.

Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang.

 

Med en kærlig hånd holder dine vinduer og døre i rigtig mange år. Og der er gode råd at få:

Gør dit forarbejde grundigt

”Hvis man ikke får vasket vinduesrammen ordentligt ned i grundrens, slebet eller skrabet den løse maling af og får givet de bare pletter en god grunder, kommer der som regel hurtigt afskalning igen”, siger Christoffer Pape Mortensen.

Vælg den rette maling

I farvehandelen skal man vælge mellem oliebaseret alkydmaling, vandbaseret plastmaling eller en blanding. Om den ene er bedre end den anden, er ifølge malermesteren et spørgsmål om religion. Selv bruger han blandingen mellem plast og alkyd. Den lugter mindre end ren oliemaling, den kan fortyndes med vand, og penslerne kan gøres rene under hanen. Samtidig gør olien sit til, at malingen trænger bedre ind i træet, mens en ren plastmaling mere lægger sig på overfladen.

Gå efter kvalitet

Malingens kvalitet pg penslerne er til gengæld ikke noget at eksperimentere med, mener Christoffer Pape Mortensen. Hvis man ikke maler ret meget, lægger man måske ikke mærke til det, men en billig pensel lægger ikke malingen ret pænt på. Og en billig maling holder ikke ret længe. Der er altså ikke til at male med.

”Gå til en god farvehandler, og få professionel vejledning. Vælg et af de kendte mærker – så er det aldrig helt ved siden af”.

Malermesterens råd

Sådan maler du dine vinduer

At male vinduer udendørs strækker sig nemt over flere dage. Sørg derfor for at tage vejrguderne i ed, før du går i gang. Det lunefulde danske sommervejr byder ofte på kraftig blæst og regnbyger, som kan forsinke arbejdet. Mal ikke i direkte sollys, da malingen vil tørre, før den når at trænge ordentligt ned i træet. Hvis du kan ramme en dag med lette skyer, kun en smule vind og omkring 15-20 grader, er det perfekt. Sørg for at starte i god tid, så malingen er håndtør, inden duggen falder.

  1. Start altid med at rense vinduets karm og ramme af i grundrens for at fjerne fedt og snavs. Sørg for at skylle grundigt efter med vand for at fjerne sæberester.
  2. Vurder, hvor meget træværket trænger til maling. Hvis der blot er brug for en opfriskning, kan man nøjes med at slibe let med sandpapir korn 120/150. Man skal ikke slibe malingen af, blot mattere overfladen. Er træet derimod udpint og har løse flager af maling, skal disse skrabes af. Derefter slibes overgangene fra bart træ til maling med kraftigere sandpapir, korn 80.
  3. Bart træ grundes med grundingsolie, som tørrer til dagen efter.
  4. Mal de bare pletter med vinduesmaling. Giv dem gerne et par gange, så overgangene mellem det blotlagte træ og den gamle maling bliver mindre synlige.
  5. Mal hele vinduets karm og ramme med vinduesmaling. Følg tørreanvisningerne på emballagen. Hvis malingen ikke er dækkende, mellemslibes med let sandpapir, før der males igen.

OBS

Vær opmærksom på at slibning af malede flader kan frigive propiconazol og titanium dioxid. Vi anbefaler derfor at bruge åndedrætsværn. Slibestøv skal opsamles og bortskaffes på forsvarlig vis.

Se mere om maling af vinduer i artiklen “Sådan maler du gamle vinduer og døre” på bolius.dk

Læs artiklen

…. og hvis du slet ikke gider male 

Hvis det med at male vinduer kræver mere end en enkelt dyb indånding, har vi hos Rationel en oplagt løsning: Trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium. De er stort set vedligeholdelsesfri, så hvis man alligevel står over for at skulle skifte, kan man faktisk godt slippe for alt, hvad der har med sandpapir, pensler og maling at gøre.

Tværsnit af vindue

Tværsnit at et træ/alu vindue – et trævindue med en udvendig beklædning af aluminium.

At passe godt på det vi har, er også bæredygtigt