Efter en lang vinter og kolde forårsmåneder med kulde og blæst trænger de fleste til at smække vinduerne op og lukke foråret ind. Og når det hele sådan står på vid gab, kan man ligeså godt give vinduerne et forårstjek, gribe en klud og give dem en gang forårsrengøring ved samme lejlighed.

Moderne vinduer af høj kvalitet er testet til at kunne holde i årtier. Faktisk helt op til 50 år, hvis bare man tager sig godt af dem. God vedligeholdelse og rengøring får vinduerne til at leve længere.  Foråret er en glimrende anledning til ikke bare at vaske ruden, men hele molevitten. Karme, rammer, false og tætningslister – det hele trænger til en ordentlig tur.

 

Forårsrengøring

Forårsrengøring af vinduer – karme, rammer, false og tætningslister – det hele skal rengøres.

 

Tips og gode råd

Brug vand og lidt rengøringsmiddel

Spindelvæv, snavs og små insekter har det med at samle sig i vinduernes kroge, hvor det blokerer for automatisk vandafløb og nødvendig ventilation. Det kan skabe fugt og dermed råd og svamp i ramme og karm, hvis det ikke bliver fjernet. Vand og almindeligt rengøringsmiddel er helt fint til formålet.

Silikonespray til tætningslisten

En snavset tætningsliste kan blive så ujævn, at vinduet ikke længere lukker tæt. Den skal også tørres efter. Det er en god ide bagefter at smøre listen med lidt silikonespray, så den ikke tørrer ud og mister sin evne til at sluttet tæt. Det kan købes i alle byggemarkeder.

Tjek trævinduerne for sprækker

Vær opmærksom på revner og sprækker i overfladen på dine trævinduer. Især dem, der vender mod syd og vest kan være medtaget af vejret. Selv små skader bør udbedres med det samme for at forhindre fugt i at trænge ind under malingen og skabe grobund for råd og svamp. Vi anbefaler at slibe med sandpapir og male to gange med en dækkende maling.

Autovoks til alu-vinduerne

Vinduer beklædt med aluminium er praktisk talt vedligeholdelsesfri. De behøver ikke andet end en våd klud et par gange om året. Vil man alligevel gøre lidt ekstra for dem, kan de behandles med autovoks uden slibemiddel. Det gør overfladen pæn, afvisende over for smuds og får farven til at holde længere.

På rationel.dk kan du finde mere information, og vores anbefalinger til pleje og vedligehold af dine vinduer og døre.

Pleje og vedligehold

“Noget af det mest bæredygtige,
vi kan gøre, er at passe godt på det, vi har.”