Lyd kan opfattes som dejlige behagelige toner, men lyd kan også opfattes som ubehagelig støj. Og støj er et af de indeklimaparametre, der har stor indflydelse på vores komfort og sundhed – og dermed vores livskvalitet.

Udefrakommende støj, uanset støjkilden, er en del af indeklimaet i en bolig. Den faglige term er akustisk indeklima, og man definerer støj som lyd, der irriterer eller forstyrrer os — og som i værste fald kan være til skade for helbredet. Hvis du er udsat for støj i en længere periode, kan det føre til stress og irritation mv.

Vejledende grænseværdier

 • Vejledende grænseværdi for udendørs støj ved boliger: 58 dB (middelværdi)
 • Vejledende grænseværdi for indendørs støj i boliger: 33 dB (middelværdi)

Eksempler på lydniveau ved forskellige lyd-/støjkilder

 • Vaskemaskine tæt på: 50-60 dB
 • Lastbil i tomgang på 10 meters afstand: 65 dB
 • Hurtigkørende personbil på 10 meters afstand: 70 dB
 • Hurtigkørende lastbil på 10 meters afstand: 80 dB
 • (øjebliksværdi) Benzindrevet plæneklipper tæt på: 80-90 dB
 • Benzindrevet kædesav tæt på: 100-110 dB
 • Trykluftbor tæt på: 110-120 dB
 • Rockkoncert tæt på scenen: 120 dB
 • Stærkt trafikkeret gade: 65-75 dB
 • Almindelig samtale på 1 meters afstand: 60 dB
 • En stille stue: 20 dB

Skru ned for lyden

Vinduerne er den vigtigste støjdæmper

Bor du klos op ad den lokale sportsplads eller fællesområde, er dine naboer i kvarteret meget aktive med de motoriserede haveredskaber, eller er naboknægten en ihærdig amatørtrommeslager, så ved du, at det kan være svært at få fred og ro – selv med lukkede vinduer. Men nye vinduer kan være løsningen.

”Hvis du vil undgå støjen ude fra, er det vigtigt, at du har tætte vinduer. Kan der kan komme luft ind, kan der også trænge lyd ind” forklarer Thomas Christiansen, Produktinstruktør hos Rationel Vinduer, og tilføjer: ”Vælger man et vindue med vores lyddæmpningspakke, får man for en lille ekstra pris vinduer med specialdesignede lydruder og ekstra tætningslister”. Det forhindrer stort set uønsket støj i at trænge ind i boligen.

”Nye vinduer er faktisk guld værd. Ud over at du ikke bliver forstyrret af naboknægtens larmende knallert i tide og utide, får du et plus i varmeregnskabet.”  Slutter Thomas Christiansen med et smil.

Vælg vinduer med en lydpakke

Du kan nemt opgradere dine vinduer med en lydpakke, der både giver dig fred og ro, et plus i varmeregnskabet og tilmed øger værdien af din bolig.

Når du vælger vores A-mærkede produkter med lyddæmpende 3-lags rude får du tilmed et vindue med store energimæssige fordele. Du kan trygt vælge et vinduesparti med stort glasareal, der både giver et godt lys, forbedret komfort og fjerner støjgener.

Hvis støjniveauet udenfor er 68 dB vil et almindeligt vindue med termoruder typisk give et indendørs støjniveau på 38 dB, mens et vindue med lydrude og ekstra tætning* vil give dig et indendørs støjniveau på 27 dB.

Læs mere om vores støjdæmpende glas og lydpakker.

Hvad er dB?

Lyd måles i decibel, som forkortes dB. 0 dB er den svageste lyd, man kan høre, når hørelsen er normal. Smertegrænsen med risiko for høreskader er 120-130 dB.

 • Et fald på 1 dB kan næsten ikke høres
 • Et fald på 3 dB opfattes tydeligt
 • Et fald på 10 dB opfattes som en halvering af støjen

Hvis støjniveauet udenfor er 68 dB, hvilket svarer til en stor ringvej, vil et almindeligt vindue med termoruder typisk give et indendørs støjniveau på 38 dB, mens et vindue med lydrude og ekstra tætning* vil give et indendørs støjniveau på 27 dB.

*Ved valg af produkter med lyddæmpningspakke.

Forstå lydglas på 30 sekunder

med produktinstruktør Thomas Christiansen