Soldæmpende glas i sydvendte vinduespartier

Moderne vinduer er så gode til at udnytte solens varme, at de fungerer som en slags gennemsigtig radiator. Det er skønt om vinteren. Og kan blive steghedt om sommeren, hvis du ikke tænker dig om.

Skal du have nye vinduer? Så husk at tænke på solen, før du vælger. Moderne vinduer lukker nemlig mere varme ind end ud, og det er ikke kun en fordel, fortæller Mads Rauf, der er produktchef hos Rationel.

”Man tror næsten, at det er løgn, men mange nye danske boliger har fået problemer med overophedning, fordi de er blevet så tætte og energivenlige,” siger han og fortæller, at nogle husejere ender med at bruge ligeså mange penge på at køle deres hus ned om sommeren, som andre bruger på at varme deres op om vinteren.

Derfor anbefaler både han og Energistyrelsen, at man overvejer risikoen for overophedning, allerede når man sætter sig til tegnebrættet – uanset om man skal i gang med at renovere, opføre en udestue eller bygge en helt ny villa.

Hvis huset har minimalt tagudhæng og store glaspartier fra gulv til loft, er der især grund til at være opmærksom. Hvis de store glaspartier tilmed er placeret mod syd eller sydvest uden solafskærmning, kan det virkelig få temperaturen til at tordne opad i din bolig. Og det er både besværligt og ofte dyrt at gøre noget ved overophedningen, hvis den først er der.

”Nogle ender med at bruge ligeså mange penge på at køle deres hus ned om sommeren, som andre bruger på at varme deres op om vinteren.” — Mads Rauf, produktchef

Solafskærmende glas – en del af løsningen

Til gengæld er det ret enkelt at løse problemet, før det opstår. Vælg vinduer med solafskærmende glas og reducer varmeindtaget gennem glasset med 34% eller 42% i forhold til en standard lavenergirude, råder Mads Rauf. På den måde kan du bygge, præcis som du har lyst – med store vinduer og masser af lys. Uden at gå på kompromis med indeklimaet. Læs mere om de forskellige muligheder i vores afsnit om funktionelle vinduesglas.

Husk blot, at det solafskærmende ikke har en on/off knap. Glasset skærmer for varme og lys hele året rundt – også om efteråret og vinteren. Derfor er det næppe en god ide at klæde hele huset på med solafskærmende glas, men bedre at gå efter en fornuftig balance mellem komfort og energiforbrug.

Soldæmpende glas

Det er en god idé at vælge vinduer med solafskærmende glas til store glaspartier, som vender direkte mod syd

Vælg vores pakkeløsning – eller spørg vores eksperter

Rationel har gjort det nemt at vælge solafskærmende glas ved at tilbyde to tilvalgspakker. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte vores tekniske support, hvor der sidder faglærte håndværkere klar til at hjælpe på telefon 7221 1500 eller besøge dit lokale byggemarked eller trælast.

Gode råd fra glaseksperten

Skal du renovere eller bygge nyt?

  • Sørg for en optimal fordeling af vinduer efter verdenshjørnerne. Uanset om du renoverer eller bygger nyt.
  • Vælg solafskærmende glas til større glaspartier, der vender mod syd eller sydvest. Især, hvis der ikke er tagudhæng eller andet til at skygge for solen udenfor.

Er problemet allerede opstået?

  • Indvendige gardiner er en god ide. Undgå blot, at persienner eller plissegardiner dækker dele af glasset. Temperaturforskellen kan forårsage termisk brud.
  • Sørg for naturlig ventilation med oplukkelige felter eller indbyggede friskluftsventiler.
  • Overvej markiser eller udvendige skodder.
  • Skift til solafskærmende glas i de mest udsatte vinduer.

 

Vinduets energibalance (E-ref)

Det at vinduet lukker mere varme ind i huset (gw), end det lukker ud (Uw), kalder vi med en teknisk betegnelse, at vinduet har en positiv E-ref værdi. Dvs. at vinduet giver et decideret energitilskud til boligens opvarmning.

Læs mere om energibegreberne