Vælg farver til dine vinduer

 

Skab helhed. Afstem nuancerne. Og glem alt om trends. Sådan lyder arkitektens råd til at vælge de rigtige farver til dine døre og vinduer. Er du i tvivl, kan du bruge vores app og få et smugkig på dit hus med forskellige farver på vinduer og døre.

Farverne på dine vinduer og døre skal holde i mange år. Derfor gælder det om at vælge rigtigt og sørge for, at de klæder hinanden og resten af huset. ”Farverne på vinduer og døre har en enorm arkitektonisk betydning,” siger Louise Balle Rosbjerg, der er arkitekt hos Nodo Arkitekter. ”Når man skal vælge farve, er det vigtigt at afstemme dør- og vinduesfarverne med de øvrige bygningsmaterialer, så de har et slægtskab.”

Louise Balle Rosbjerg har tre tips til dig, der skal vælge farver på dine vinduer og døre. Det handler om at skabe helhed, afstemme nuancerne og glemme alt om trends:

3 tips til at vælge farver

1. Skab helhed

Kig på husets øvrige farver udvendigt og sørg for, at vinduerne matcher både de store flader som facade, tag og sokkel og på detaljerne som tagets udhæng, tagrender og fuger. Det er nok det vigtigste, når det gælder en langtidsholdbar løsning.

2. Afstem nuancerne

Gråt er ikke bare gråt. Der findes et hav af nuancer. Det kan alle blive enige om. Men ikke alle tænker over, at der også er stor forskel på kolde og varme nuancer – altså om en farve har et køligt blåligt skær eller et mere varmt brunligt skær. Det skal du have med i dine overvejelser, når tingene skal matche.

3. Glem alt om trends

Louise Balle Rosbjerg er ikke vild med farverige trends, som nemt kan gå af mode. Hun råder derfor til at gå efter de klassiske

Rationel har gjort det nemt for dig

Hos Rationel har vi udvalgt ni RAL-farver til vores standardsortiment, som du frit kan vælge imellem. De spænder fra klassisk hvid over grå, grøn, brun og sort. Alle sammen farver, som vi selv kunne sidde og kigge på i mange år. De tre mest populære farver er uden sammenligning den klassisk hvide og den antrazitgrå samt granitfarven mørkegrå til træ/alu-vinduer.

Vælg vinduesfarver

Populære vinduesfarver

Her ses de mest solgte vinduesfarver. Har du brug for en anden nuance, leverer vi også vinduer og døre i alle andre RAL-farver og endda i hele regnbuen af NCS-farver, hvis du ønsker det. Det kræver bare en præcis farvekode og et særligt farvetillæg på prisen – uanset hvor mange vinduer eller døre, du bestiller.

Læs mere om farver

Døren er sin egen

Husk, at du gerne må skabe ekstra blikfang ved hoveddøren ved at vælge en anden farve end den til vinduerne. Mange tænker per automatik, at hvis deres dannebrogsvinduer er hvide, skal deres dør også være hvid. Men måske vil en dyb olivengrøn eller en blød skifergrå faktisk klæde huset bedre? Vælger du en farve til dine vinduer og en anden til din hoveddør vil det sætte fokus på dit indgangsparti og guide besøgende hen til døren.

Er du stadig i tvivl?

Husk, at du kan male dine vinduer med Rationels nye app. Forstået på den måde, at du ved hjælp af app’en kan lade dit hus prøve forskellige farver og typer af vinduer. På den måde kan du se, hvad der klæder det bedst.

Prøv Rationel App

5 gode spørgsmål – inden du vælger farve

Hos Rationel anbefaler vi, at du stiller dig selv et par gode spørgsmål, inden du vælger farver til dine vinduer og døre.

Er bygningen i klassisk eller moderne stil?

Hvilke farver er der i de nære omgivelser?

Hvad vil være mest praktisk?

Skal vi have forskellige farver inde og ude?

Skal døren have en anden farve end vinduerne?