Der findes masser af gode argumenter for at trække mere dagslys ind i stuer og værelser derhjemme. Her kommer tre af de vigtigste (og en enkelt indvending, som du også bør overveje)

Intet liv uden lys.

Dagslys betyder trivsels og velvære

Det er ikke bare noget, man siger. Det er et faktum. Lys spiller en afgørende rolle i vores liv og påvirker os på flere måder, end man måske lige går og tror.

Dagslys forbedrer dit indeklima og dermed din livskvalitet og din sundhed. Det mindsker dit energiforbrug derhjemme og gør din bolig mere bæredygtig. Og så er der endda penge i dagslyset, fordi din varmeregning bliver mindre og værdien af din bolig måske endda højere.

Det er tre temmelig gode grunde til at lukke dagslyset ind i din bolig. Vi tager dem lige igen. En ad gangen i et mere sindigt tempo:

Dagslys

#1 Dagslys forbedrer dit indeklima, din livskvalitet og din sundhed

Lyset har stor betydning for, om vi trives og har det godt. Det viser alle undersøgelser. Et godt skud lys i formiddagstimerne styrker døgnrytmen, så vi holder os vågne om dagen og bliver naturligt søvnige om aftenen.

Dagslys påvirker både vores humør, energi-niveau, immunforsvar og dermed hele vores livskvalitet. Og da de fleste af os bruger størstedelen af vores vågne timer indenfor, er det vigtigt at lukke lyset med ind i stuerne derhjemme.

Læs mere

#2 Dagslys mindsker din boligs energiforbrug og gør den mere bæredygtig

Mens gamle vinduer lader varmen fise ud gennem sprækker og dårlig isolering, virker moderne vinduer omvendt. De ikke bare holder på varmen, men bidrager ligefrem med varme fra solens stråler som en slags gennemsigtig radiator.

Det betyder, at nye A-mærkede vinduer med tre lag glas kan sænke energiforbruget i din bolig markant. På den måde kan du udnytte dagens lys til at gøre dit hjem mere klimavenligt og bæredygtigt.

 

Læs mere

#3 Dagslys gør din varmeregning mindre og værdien af din bolig højere

Energipriserne stiger, og det samme gør varmeregningerne rundt omkring. Derfor giver det god mening at overveje, om det er nu, de gamle og utætte vinduer skal skiftes ud. Solens stråler kan nemlig være med til at skære toppen af dit varmeforbrug og dermed spare dig for penge i det lange løb.

Hvis du er i tvivl, om der er nogen reel besparelse at hente på varmeregningen hjemme hos dig, kan du prøve vores energiberegner og se, hvor meget du kan spare på varmen ved at skifte vinduer.

Prøv Energiberegneren

Der er faktisk kun en enkelt indvending, du bør tage alvorligt, før du køber nye vinduer til dit hus, hvis der er tale om vinduer i store størrelser:

vær opmærksom

Pas på overophedning derhjemme

Lige så herligt det kan være med panoramavinduer, kæmpe glaspartier og alt det lys, luft og udsyn de bringer med sig … lige så hedt kan det blive indenfor i de tre varmeste sommermåneder, hvis man ikke har tænkt sig om. Derfor anbefaler både vi og Energistyrelsen, at man overvejer risikoen for overophedning, før man renoverer, bygger til eller bygger nyt. Især hvis huset har minimalt tagudhæng og store sydvendte glaspartier fra gulv til loft. Det er hulens svært at gøre noget ved overophedning på bagkant.

 

Læs mere

Vi bringer dagslys og frisk luft ind i menneskers hverdag

– Rationel Vinduer –

 

Vidste du, at hvert år uddeler VELUX fondende “The Daylight Award”. Prisen uddeles den på den internationale FN-dag “Lysets dag”. Du kan læse mere om Dagslys-prisen her.

Daylight award

Rationel er en del af VKR Gruppen, der beskæftiger mere end 19.500 folk i over 40 lande. Fælles for VKR Gruppens aktiviteter er formålet om at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i folks hverdag. Ca. 90% af overskuddet fra VKR Holding A/S går til VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN, hvorefter det bliver uddelt til almennyttige formål.