træk fra vinduer
Du kan selv gøre en del for at undgå træk fra dine vinduer. Vi guider dig til at finde de fem mest typiske årsager til træk. Og til at fikse dem, så du kan holde på varmen hele vinteren.

Et vindue skal slutte tæt. Det er klart. Ellers vil den kolde luft udenfor snige sig indenfor og føles som træk. De fleste vil ikke alene fleste finde det ubehageligt med en sådan en kølig brise i stuen. Det sætter også radiatorerne på overarbejde og koster på varmeregningen.

Derfor råder vi altid til på denne tid af året at vintertjekke sine vinduer. Der er nemlig fire årsager til træk, som er nemme selv at fikse. Og en femte, som måske kræver hjælp af en fagmand.

Vi tager lige de nemmeste først …
1.      Tjek vinduets tætningslister

De små gummibånd mellem ramme og karm er typisk den helt store synder, når det gælder træk. De trænger helt sikker til en våd klud. Måske trænger de også til lidt silikonespray, så de forbliver smidige og tætte. Eller måske skal de udskiftes, hvis vinduet er af ældre dato. Du kan købe selvklæbende tætningslister i metermål i ethvert byggemarked og selv montere dem.

2.      Tjek for snavs, edderkopper og støv

Det lyder måske sært, men skidt og snavs kan faktisk godt samle sig i krogene mellem vinduets ramme og karm i så store mængder, at vinduet ikke lukker tæt. En våd klud hele vejen rundt, så er den klaret.

3.      Tjek vinduets hængsler

Vinduer kan godt komme til at hænge lidt forkert på deres hængsler med tiden. Det betyder, at de lukker skævt, og at vinduet derfor bliver utæt. Til gengæld er det ret nemt at justere hængslerne, så vinduet igen kommer til at hænge lige. Se hvordan lige her

4.      Tjek vinduets hasper

Har du et vindue med hasper, skal du først sikre, at de er lukket godt nok. Både foroven og forneden. Dernæst skal du sikre, at hasperne er stramme nok, så vinduet lukker helt til. Sidder de lidt løst, er de lette at stramme ved bare at dreje på skruen.

og så den, du måske skal bruge hjælp til

Årsagen til træk kan imidlertid også findes på fugen mellem vinduet og murværket. Og her bliver det en anelse mere udfordrende for gør-det-selv-folket derude:

5.      Tjek fugen mellem vindue og murværk

Hvis trækken kommer langs væggen eller karmen, er det formentlig fugen omkring vinduet, der har brug for en kærlig hånd. Der er både en udvendig fuge og en indvendig fuge. Når den udvendige fuge svigter, kan resultatet i værste fald forårsage fugtskader på de omkringliggende bygningsdele, hvilket kan føre til råd og svamp i selve vinduet. Er der ikke en tæt indvendig tæt fuge, vil der kunne opleves trækgener inde i huset.

vær opmærksom  Papirtesten

Er du i tvivl, om dit vindue lukker godt nok til mellem ramme og karm, kan du tjekke det med papir-testen. Tag en strimmel papir og sæt den i klemme i det lukkede vindue med den ene ende ude og den anden inde. Hvis du kan hive strimlen igennem uden videre modstand, slutter vinduet ikke tæt, og så må du i gang med ovenstående punkter på tjeklisten

Forskellen på træk og kuldenedfald

Måske er det slet ikke træk, du kan mærke fra dit vindue, men kuldenedfald. Følelsen kan være præcis den samme, men årsagen er en anden. Kuldenedfald skyldes en indvendig vinduesflade, der er så kold, at du kan mærke kulden foran den. Kold luft er tungere end varm luft og derfor falder det nedad, når varm luft stiger opad. Derved opstår følelsen af træk. Det opstår let på kolde dage, hvis du har vinduer med et enkelt lag glas eller gamle termoruder. De kan sagtens slutte helt tæt og stadig give følelsen af træk. Løsningen på kuldenedfald er derfor typisk at udskifte det gamle vindue med et nyt med tre lag glas og god energi.