Smæk vinduerne op, og lad den friske luft strømme ind. Vi vasker hænder, holder afstand, arbejder mere hjemme og har i det hele taget vænnet os til at følge anbefalingerne for at undgå smitte med corona-virus. Hvis vi også sørger for at lufte ud, kan vi mindske risikoen yderligere, råder eksperter.

Vidste du, at et dårligt indeklima kan gøre dig syg? Og øge risikoen for, at du bliver smittet med virus?

I Danmark opholder vi os næsten 90 procent af tiden indenfor. De fleste af os arbejder, sover, spiser, leger, lærer og lever det meste af vores liv bag lukkede døre og vinduer i huse så tætte, at vi faktisk risikerer at isolere os syge.

Et dårligt indeklima kan ikke bare give hovedpine og øge risikoen for astma, stress og hjertekarsygdomme. Det kan også bære på mikroskopiske dråbepartikler, der hænger i luften og spreder smitte med virus.

Eksperterne er enige: Luft ud

239 epidemiologiske eksperter fra 32 lande har advaret om, at netop corona-virus også smitter gennem luften. Og at problemet er særlig slemt indendørs og i rum med begrænset ventilation. Det gælder både på arbejdspladser, i skoler, til arrangementer, møder, konferencer og i private hjem.

Og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har slået fast, at ventilation er en vigtig faktor i at forhindre virussen i at blive spredt indendørs. Og at vinduerne på arbejdspladser, i skoler og overnatningssteder så vidt muligt skal åbnes, så luften indenfor bliver ren og frisk.

Det er da til at hitte ud af.

Gode råd til udluftning

Gennemtræk er kodeordet. Og faste rutiner

Derhjemme behøver du bare smække vinduerne op på vid gab for at sikre et sundt indeklima for dig og din familie. Her får du tre enkle tips:

1.  Skab gennemtræk

Åbn vinduer på begge sider af huset, så den friske luft strømmer igennem og hurtigere udskifter den gamle luft. Jo flere åbne vinduer, jo bedre. Nøjes du med at åbne et enkelt vindue, er det bedre end ingenting, men det skal stå åbent længe for at få samme effekt som gennemtræk.

2.  Gør det til en rutine

De fleste af os er forbavsende dårlige til at lufte ud, selvom vi ved, at vi burde gøre det. Her kan en fast rutine hjælpe. Luft ud hver morgen, når du lige er stået op efter at have afgivet fugt og CO2 hele natten. Luft ud, når du har lavet mad og sendt stegepartikler og damp ud i luften. Luft ud ved sengetid, og læg dig til at sove med frisk luft på værelset. Eller find andre tidspunkter, der passer dig.

3.  Gør det flere gange dagligt

Luft ud med gennemtræk i 5-10 minutter to til tre gange om dagen. Sundhedsstyrelsen anbefaler i øjeblikket 4-5 gange pr. dag.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende udluftning

Mere om udluftning

Udluftning
Friskluftventiler

Hos Rationel har vi gjort det nemt og sikkert for dig at lufte ud, selvom du ikke er hjemme. Rationels friskluftventiler er en smart indbygget løsning til dine vinduer. Ventilerne åbnes med et let klik og et godt supplement til dine gode udluftningsvaner.

Læs mere