Først ville hun bare have den udestue revet ned. Men det lyse rum på kanten af haven sneg sig alligevel ind på hende og er nu blevet sat i stand. I dag bruger familien både udestuen til fredagsbar for teenagere og en stille kop te i solen.
Udestue anno 2021

Et dejligt rum at være i

Udestuen fulgte egentlig bare med købet af et rødt parcelhus i Sunds for 16 år siden. Og den var simpelthen for ufiks at have stående, mente Karin dengang. Ret hurtigt viste den sig dog at være temmelig praktisk og siden direkte uundværlig. Og efter flere års tilløb er familiens udestue nu blevet fikset op med moderne termoruder, mørke fliser og endnu mere dagslys end før.

”Det er bare blevet et dejligt rum at være i,” siger Karin, som bor i det røde parcelhus med mand og to teenagebørn. ”Det er blevet gedigent godt og holder på varmen på en helt anden måde end tidligere. Vi har endda kunnet være derude hele vinteren.”

Førbillede af udestue

FØR: Udestue fra 80’erne med plexiglas i smalle og mange opdelinger

Efterbillede ny udestue

EFTER: Udestue renoveret med træ/alu vinduer med 2-lags glas. De store ubrudte glasflader giver mere lysindfald og isolerer bedre, så udestuen kan bruges langt ind i efteråret.

Nu vælter lyset ind

Udestuen stod færdig midt på efteråret efter nogle ugers knoklen og god hjælp fra håndværkere. De gamle plexiglas er skiftet ud med moderne tolagsvinduer i energiklasse B. I de fleste tilfælde kræver Bygningsreglementet ellers vinduer i energiklasse A, når folk bygger nyt, bygger til eller bygger om. Men B-mærkede elementer med to lag glas er stadig tilladt i sommerhuse eller u-opvarmede rum. Ligesom Karins udestue, hvor lyset pludselig vælter ind.

”Jeg er vild med de store ubrudte vinduespartier. Før var det sådan en nødløsning med plexiglas, så ungerne uden videre kunne sparke en fodbold ind på vinduet. Men det ser bare pænt ud, at der er kommet ordentligt glas i. Og der kommer meget mere lys ind,” siger Karin.

Et læsehjørne i udestuenHun har sat en lænestol ud i det ene hjørne, som passer perfekt til en kop te og en stille stund efter arbejde. En dartskive hænger i et andet hjørne, så familien kan dyste mod hinanden når som helst. Og omkring spisebordet er der både plads til puslespil, morgenmad og fredagsbar for dem i familien, der har savnet det i vinterens løb.

”Det er hverken arkitektegnet eller zen, men jeg er glad for, at vi ikke har fået lavet det finere, end at børnene stadig kan spille beer pong på bordet derude med alle deres kammerater. Det er et rum, hvor de kan være, uden at hele huset sejler. Og hvor vi kan være ude, mens vi er inde.”

”Det er bare blevet et dejligt rum at være i,” siger Karin, som bor i det røde parcelhus med mand og to teenagebørn. ”Det er blevet gedigent godt og holder på varmen på en helt anden måde end tidligere. Vi har endda kunnet være derude hele vinteren.”

Krævede grundige overvejelser

Karin og hendes mand overvejede, spekulerede og undersøgte 360 grader rundt, da det stod klart, at den gamle udestue havde brug for en hånd. Skulle de rykke den et par meter? Have en anden tagkonstruktion? Måske tagpap og ovenlysvinduer? Og hjælp fra en arkitekt til at tegne noget helt nyt, moderne og smart?

”Det var en lang proces, og vi udskød beslutningerne lidt. Vi havde svært ved at visualisere det og var derfor også i tvivl, om det nu blev ordentligt,” siger Karin, der sammen med sin mand travede mange ture for at kigge i byens haver efter inspiration og ellers pløjede nettet igennem efter gode løsninger.

Parret endte med at udstyre deres udestue med vinduer i serien Rationel Aura Plus. De er antracitgrå på ydersiden og hvide på indersiden og har en udvendig skal af aluminium, så de er stort set vedligeholdelsesfri. Og så er de bygget til at holde. ”Det var vigtigt for os at vide, når vi nu skulle til det, at vi valgte vinduer i en ordentlig kvalitet. Det skulle bare være funktionelt og holdbart – uden at vi skulle kaste flere hundrede tusind kroner i det,” siger Karin, som er mere end tilfreds med resultatet.

”Jeg var hele vejen igennem så spændt på, om udestuen nu ville blive, som jeg havde forestillet mig og håbet på. Og det blev den. Det er bare så fint et rum, som passer godt med de ønsker, vi havde.”

 

Fakta

Ifølge bygningsreglementet er det tilladt at bruge B-mærkede vinduer med 2-lags glas i sommerhuse og uopvarmede rum. Til nybyggeri og renovering i øvrigt er der lovkrav om at bruge A-mærkede vinduer.

Rationel tilbyder vindues- og dørløsninger skræddersyet efter dine mål og tilpasset dine behov. (Rationel tilbyder ikke nøglefærdige udestuer).  Vores produkter forhandles gennem trælaster og byggemarkeder i hele Danmark. Find din lokale forhandler her.

Det er altid en god idé at være godt forberedt inden man går igang med at bygge om eller bygge til. I denne artikel fra Videnscentret Bolius kan du læse mere om, hvad du skal overveje inden du går igang.

Bliv inspireret og få gode råd om design, valg af materialer mv.

Læs mere om udestuer