Sommerhus melllem hav og fjord

Et lille sommerhus mellem fjord og hav har fået nye vinduer i gavlen. Med alu-rammer, så ejerne kan nyde deres fridage og ikke skal gå rundt med dårlig samvittighed over, at vinduerne trænger til at blive malet. Igen.

Vinduerne i det lille træhus på kanten af Jylland var udtjente. Det var resten af huset sådan set også. Taget, badeværelset, køkkenet, møblerne og vinduerne hele vejen rundt var slidt grundigt ned, så Lars og kæresten tog fat fra en ende af for fire år siden.

”Huset var i rigtig dårlig stand, da vi overtog det,” siger Lars om sommerhuset fra 90’erne, der havde været brugt til udlejning uge efter uge gennem årene.

”Vinduerne var rådne, så dem har vi skiftet løbende. Og det sidste gavlparti satte vi i dette forår.”

 

Vinduesparti i sommerhus førbillede

Vinduesparti med fyldinger forneden.

Vinduesparti i sommerhus efter-billede

Masser af dagslys. Stue og terrasse flyder sammen til et rum.

Højt til himlen og masser og lys både inde og ude

Det lille træhus ligger på tangen mellem fjord og hav syd for Hvide Sande. Her er både klitter, højt til himlen og udsigt ud over Ringkøbing Fjord.  De oprindelige gavlvinduer havde fyldninger op i en meters højde, som tog en del af dagslyset inde i huset, fortæller Lars. Parret besluttede at droppe fyldningerne og få glas fra loft til gulv i hele gavlen, så stuen nærmest flyder sammen med terrassen udenfor.

”Det har virkelig gjort noget ved lyset indenfor i dagstimerne, så den beslutning er vi super glade for,” siger Lars, som også er tilfreds med, at de nye vinduer har strammet op på husets stil og udtryk.

Sommerhus mellem hav og fjord

Det lille træhus ligger på tangen mellem fjord og hav syd for Hvide Sande. Her er både klitter, højt til himlen og udsigt ud over Ringkøbing Fjord

Nemt at vedligeholde

Vinduerne i gavlen består dels af faste vinduespartier og en terrassedør med dørprofil. Hele gavlen er udstyret med sikkerhedsglas, så ingen kommer galt af sted, hvis eksempelvis vildfarne fodbolde eller børn i firspring skulle ramle hårdt nok ind i ruderne, til at de går i stykker. Skulle uheldet være ude, vil glasset krakelere og trække mønstre næsten som et edderkoppespind stedet for at splintre og blive til løse skår.

”Det er bare som en slags ekstra sikkerhed, så ingen kommer til skade,” forklarer Lars.

Og endelig er vinduets rammer og karme pakket ind i en profil af aluminium, som beskytter rigtig godt mod den salte vind fra Vesterhavet – og giver mere tid til liggestol og havbad, fordi de ikke skal males.

”Det var vigtigt,” siger Lars. ”Det tager tid at male vinduer, fordi man skal være forsigtig og passe på tætningslisterne. Og et sommerhus skal bare være nemt at vedligeholde.

 

Træ/alu vinduer - så behøver du ikke male

De nye gavlvinduer kommer fra serien Rationel AURAPLUS og har 2-lags glas, som ifølge Bygningsreglementet er helt fint til sommerhuse.

Se flere billeder og cases i vores inspirationsgalleri.
”Det er blevet virkelig godt,” siger Lars om parrets fristed.
”Det er blevet et helt andet hus. Lysere først og fremmest.
Og med et helt andet udtryk.”

B-mærket vinduer med 2-lags glas

De nye gavlvinduer kommer fra serien Rationel AURAPLUS og har 2-lags glas, som ifølge Bygningsreglementet er helt fint til sommerhuse. Der er stadig tale om moderne vinduer, som vil forbedre husets indeklima, fordi de er designet til at mindske træk, kuldenedfald og indvendig kondens. Samtidig isolerer de så godt, at parret også vil kunne få glæde af deres sommerhus i årets kolde måneder.

I følge bygningsreglementet fra februar 2021 skal alle husejer som bygger nyt, bygger til eller bygger om, bruge vinduer, der svarer til energiklasse A. Det er normalt vinduer med 3-lags glas eller det som Vinduesindustrien kalder A-mærkede vinduer. B-mærkede elementer med 2-lags glas er kun tilladt i sommerhuse og u-opvarmede rum.

Rationels produkter overholder til enhver tid alle krav i bygningsreglementet, så dit valg er fremtidssikret, og du undgår ubehagelige overraskelser. Det gælder bare om at vælge det produkt, som passer til dig og dit hus.

Kan du få håndværkerfradrag i din fritidsbolig?

Mange ejere af sommerhuse og fritidsboliger kan få tilskud til håndværkeres arbejdsløn ligesom boligejerne. Men ikke alle. Du skal eksempelvis eje fritidsboligen og betale ejendomsværdiskat af den, ligesom den skal være beboelig. Det betyder, at følgende sommerhuse og fritidsboliger IKKE er med i ordningen:

  • Fritidsboliger, der udelukkende udlejes erhvervsmæssigt
  • Fritidsboliger under opførelse eller nedrivning
  • Fritidsboliger, der er ubeboelige
  • De fleste kolonihavehuse
  • Fritidsboliger i udlandet, hvis de af forskellige årsager er fritaget for ejendomsværdiskat

Fritidsboliger, der opfylder kravene kan få et årligt håndværkerfradrag på 25.000 kroner i 2021.

 

Læs mere om håndværkerfradraget