Pladedør med sideparti

Den skal være pæn. Sikker. Og holde godt på varmen. Og så skal den passe til dit hus. Der er med andre ord et par ting at overveje, før du køber ny hoveddør til dit hus.

Engang var døren nogle lodrette planker samlet af et tværgående bræt. Den havde en praktisk funktion og kunne åbne og lukke. Det var det.

I løbet af renæssancen og videre frem til det 20. århundrede udviklede mange hoveddøre sig til små kunstværker. Vi snakker udsøgte fyldninger, smukke profileringer, felter med glas, fine greb og farver og et design, der passer til huset.

Døren er noget særligt

Nogle byer er kendte for at bevare husenes oprindelige hoveddøre og holde fast i de gamle byggetraditioner. Slentrer man en tur i Ærøskøbing eller Svaneke fortæller de farvestrålende døre eksempelvis deres egne historier om tidligere ejeres sociale rang og økonomiske formåen. Helt samme betydning og egenskaber kan vi nok ikke tillægge døren i dag, men den er stadig noget særligt og den må gerne vise lidt personlighed.

Døre - et væld af muligheder

De klassiske døre i fint håndværk holder stadig i dag og er kilde til god inspiration, hvis du skal til at vælge ny hoveddør, godt suppleret af døre i et mere enkelt og stramt design. Det kommer helt an på husets alder, stil og arkitektur. Du kan få det næsten ligesom du vil have det – mulighederne er uendelige.

Vælg den rigtige dør til dit hus

Hoveddøren er husets ansigt udadtil, siger nogen. Andre kalder den for husets visitkort. Sikkert er det i hvert fald, at døren tager imod både dig og dine gæster, når I kommer. Det er her, vi danner os det første indtryk af et hus. Her, vi tager afsked.

Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken dør du vælger, hvis det er tid til at skifte til en ny.

1.  Døren skal passe til huset

Når det gælder døre, er pæn et vidt begreb. Det handler snarere om, at døren skal klæde huset. Et parcelhus fra 80’erne skal ikke have samme dør som en murermestervilla fra 20’erne. Ligesom et hus i stram funkisstil ikke skal have samme dør som det lille skæve fiskerhus.

Døren skal passe til husets stil, arkitektur og tidsalder. Kig derfor efter døre, der ligner de oprindelige – både når det gælder stil og materialer.

Rationel har både elegante pladedøre og profilerede rammedøre og kan levere både det moderne, det klassiske, det prunkløse og det udsøgte. Bliv inspireret og se vores store udvalg her

2.  Døren skal holde ubudne gæster ude

Det giver næsten sig selv. Desværre. Din hoveddør skal kunne modstå tyveknægte, koben og indbrudsforsøg. Derfor har vi udstyret alle vores yderdøre med et ekstra solidt lukkesystem med hagekolver, forstærkede beslag med skråtstillede skruer, sikringslimede ruder og lamineret sikringsglas.

Betyder det, at en tyv ikke vil kunne bryde døren op overhovedet? Nej. Men det bliver afsindigt bøvlet at gøre det. Og kropumuligt uden at lave spektakel og bruge temmelig lang tid. Den slags plejer tyvene ikke at være vilde med.

Læs mere om vores sikringspakker til døre og vinduer her

3.  Døren skal holde varmen inde

Det skandinaviske klima stiller sine egne krav til din hoveddør. Regn og blæst skal holdes ude, og varmen inde. Alle vores yderdøre er konstrueret til at sikre, at fugt og kulde ikke trænger ind i dit hjem.

Døren skal åbne, som det passer dig bedst

I Danmark åbner yderdørene oftest indad, mens terrassedøre eksempelvis ofte åbner udad. Men sådan behøver det ikke at være.

Fordelen ved indadgående døre:

Døren er nem at styre – også i stærk blæst

  • Du kan åbne og lukke den med tørre fødder
  • Du kommer hurtigere indenfor og behøver ikke træde et skridt tilbage for at åbne døren
  • Du får mere plads uden for døren, hvilket kan være rart på en lille altan

Fordelen ved udadgående døre:

  • Du får mere plads inden for døren, hvilket kan være rart i en lille entre
  • Døren slutter mere tæt, når det blæser (men kan omvendt være svær at styre, når den åbnes)

Kær dør har mange navne

Yderdør, hoveddør, entredør, facadedør, indgangsdør, rammedør, pladedør … og hist op og kom herned. Bliver du også forvirret over de mange termer, så fortvivl ikke.

Pyt med navnet. Det gælder bare om at vælge den dør, der passer bedst til dig og dit hus 🙂

Bliv inspireret til at vælge din dør

fakta

Hvad er forskellen på en rammedør og pladedør

Hvad enten du kalder din yderdør for hoveddør, entredør, facadedør eller noget helt femte, så er den bygget op som enten en rammedør eller en pladedør – i hvertfald hvis du køber den hos Rationel. Og ja, det kan godt være noget forvirrende at finde rundt i, så her får du lige et lille lynkursus i dør-begreber, så du kan forstå din fagmand:

Pladedøren …er en yderdør konstrueret som en plade i flere lag. Yderst har den 6 mm træfinér på både den indvendige og den udvendige side. Herunder ligger en tynd alu-plade på begge sider af en kerne, der består af stærkt isolerende polystyren. En elegant og solid yderdør med god isoleringsevne. En pladedør kan fås med forskellige udskæringer og mønstre (spor) Læs mere om pladedøren.

 

 

Rammedøren  …er en yderdør konstrueret som en ramme med felter i midten, der kan fyldes enten med glas eller fyldninger. Også rammedøren har en god isoleringsevne. Og hos Rationel giver vi stor frihed til at designe døren, hvilket gør den til et populært valg til både moderne og klassiske byggerier.