Fugt, støv og skadelige partikler skal ud af dit hjem, og den friske luft skal ind. Ellers risikerer du at blive syg. En lille, diskret ventil i kanten af dine vinduer kan klare begge dele for dig, så du får luftet ud derhjemme uden selv at løfte en finger. Se her, hvordan det fungerer.

Anbefalingen er klar nok. Et godt indeklima kræver ventilation. Nærmere betegnet, at der bliver luftet ud med gennemtræk i fem-ti minutter to-tre gange om dagen. Ellers risikerer vi, at fugt, støv og dårlig luft med skadelige partikler hober sig op i vores hjem og gør os syge.

Alligevel kniber det for mange af os at få luftet grundigt nok ud i dagligdagen. Og derfor kan det være en stor hjælp for ligeså mange af os, hvis vinduerne nu kunne klare det meste af arbejdet selv. Og det kan de faktisk. Med diskrete ventiler kan dine vinduer selv sørge for at lade den friske luft strømme ind i dit hjem – også når du sover, og når du ikke er hjemme.

Friskluftsventiler hedder de små hjælpere.

Hvordan virker de?

Friskluftsventilerne sidder indvendigt i vinduets lodrette karm og kan ikke ses udefra. De tilbyder med et enkelt klik en lille åbning til det fri, der konstant sikrer frisk luft til dit hjem. Indtil du klikker igen og lukker ventilen. Som udgangspunkt anbefaler vi at lade ventilerne stå åbne døgnet rundt – med mindre det blæser kraftigt, eller er isnende koldt udenfor.

Friskluftventil funktion

En enkelt ventil er imidlertid ikke nok. Der skal helst være flere vinduer med friskluftsventiler – eller aftræksventiler i dine vægge – for at få luften til at cirkulere effektivt. De små åbninger arbejder nemlig sammen, så nogle af dem trækker frisk luft ind, mens andre puster rummets luft ud afhængig af, hvordan vinden blæser rundt om huset.

Hvordan ser de ud?

På Rationels vinduer vil friskluftsventilen som regel være fræset ind i den lodrette karm eller en lodpost. Den ses indefra som en diskret detalje, der flugter med karmen, når ventilen er lukket, og hæver sig lidt fra karmen, når ventilen er åben. Udefra ses den slet ikke. Ventilen kan også sidde i vinduets overkarm eller i en tværpost. Hvis den er placeret, der vil den være beskyttet af en regnskærm på udvendig side.

Er der krav om ventilation i bygningsreglementet?

Det er der faktisk. Bygningsreglementet kræver, at der tilføres mindst 0,3 liter udeluft i sekundet per kvadratmeter opvarmet etageareal i et enfamiliehus. Det svarer til, at halvdelen af luften i et rum skiftes hver time, hvis rumhøjden er 2,5 meter. Og altså at al luften skiftes hver anden time.

Der er også krav om, at udsugningen skal kunne øges i bestemte rum – for eksempel i kælder, køkken og bad.

Til gengæld bestemmer man selv, om man vil sikre ventilationen på mekanisk eller naturlig vis.

  • Mekanisk ventilation er elektrisk drevne ventilatorer. Hvis du har installeret et ventilationsanlæg med varmegenvinding i dit hus behøver du selvfølgelig ikke at tænke på friskluftventiler i dine vinduer eller at lufte ved at åbne vinduer og døre, da anlægget sørger for, at huset ventileres med frisk luft løbende.
  • Naturlig ventilation er drevet af termisk opdrift og vinden uden for huset – ligesom friskluftsventilerne. Og selv om ventilerne hjælper, så kræver det, at du selv aktiverer udluftningen i det hus.

Husk også at lufte ud

Friskluftventilerne hjælper, men du skal du stadig huske at lufte ud.

Gode råd til udluftning

Hvorfor er det så vigtigt at lufte ud?

Fordi luften indenfor er fyldt med fugt, støv og skadelige partikler, som kan gøre os syge. Et dårligt indeklima kan derfor give symptomer som:

symptomer på dårligt indeklima