Bygningsreglementet kræver det. Vi anbefaler det. A-mærket vinduer er det rigtige valg, når de gamle vinduer skal skiftes ud. Helle og Martin har nu fået vinduer med tre lag glas i stedet for to. Det har øget mængden af dagslys og komforten i hele huset. Også for hunden.

Før plejede den brune labrador at lunte over i hjørnet af stuen og få sig en lur bag sofaen. Før plejede vinden at få parcelhuset fra 1974 til at knirke og klapre, når den rigtig tog fat. Og det lidt mørke hjørne i hjemmekontoret plejede før at stå ubrugt hen.

Men så fik Helle og Martin nye vinduer i deres gule parcelhus. De gamle termoruder fra 1974 med to lag glas blev erstattet af moderne A-mærkede vinduer med tre lag glas.

”Det har virkelig gjort en forskel i hele huset,” siger Helle. ”Der er i den grad skruet op for komfort og dagslys – især der, hvor vinduerne går til gulvet.”

Nu ligger hunden hellere foran det store vinduesparti i stuen og slikker sol. Man kan ikke længere høre inde, når vinden blæser ude. Og Helle har rykket sit skrivebord helt hen til det store vinduesparti med dør ud til familiens gårdhave. Det har givet hende masser af dagslys til hjemmearbejdet – uden spor af træk og kuldenedfald.

”Det er virkelig en forskel, der kan mærkes,” siger hun.

2-lag vinduer udskiftes med 3-lags vinduer

Det kan vi godt forstå hos Rationel. De tre lag glas har nemlig en stribe klare fordele på papiret, som boligejerne i den grad kan mærke i praksis:

Fordele ved 3-lag glas

Bedre indeklima

Det bliver nemmere at holde en jævn temperatur indenfor, da tre lag glas isolerer bedre end to lag. Risikoen for indvendig kondens bliver også mindre. Og de tre lag glas holder så godt på varmen, at du uden problemer vil kunne gøre vinduerne større og få mere dagslys ind.

Mindre træk

Din bolig bliver tættere og vil føles tættere. Med tre lag glas er det slut med kuldenedfald og trækgener – du vil kunne møblere helt ud til vinduerne.

Lavere varmeregning

Tre lag glas holder bedre på varmen end to lag glas. De isolerer simpelthen bedre, og det vil du kunne se på varmeregningen.

Højere boligværdi

Nye vinduer med tre lag glas kan forbedre husets energiklasse og endda gøre huset pænere. Derfor vil din bolig kunne stige i pris.

 

fakta

Ifølge bygningsreglementet skal alle husejer som bygger nyt, bygger til eller bygger om, bruge vinduer, der svarer til energiklasse A. Det er normalt vinduer med 3-lags glas eller det som Vinduesindustrien kalder A-mærket vinduer. Alle Rationels vinduesprodukter kan fås som A-mærket.

I forbindelse med en ny tilskudsordning “Bygningspuljen” har Energistyrelsen indført energibegreberne Energiklasse 1 og Energiklasse 2. Rationel kan naturligvis også levere produkter, som lever op til kravene til de 2 energiklasser (skrappere krav end der kræves til nybyggeri i  Bygningsreglementet) Se oversigt over Rationels produkter og hvilken energiklasse/mærke de lever op til her.

 

opbygning af 3-lags vindue

Illustration af hvordan et vindue med 3-lags glas er opbygget