Hvert år er Rationel med til at dele penge ud gennem to fonde – over en milliard kroner faktisk. Gennem vores ejerkreds støtter vi forskning, miljø, sociale og kulturelle formål.

Ikke nok med at vi hos Rationel får lov at arbejde med vinduer og døre hver dag. Vi er også med til at støtte en masse gode formål, da en del af vores overskud ryger direkte tilbage til samfundet gennem to almennyttige fonde.

Zoolab - Neel Andreasen

I Zoologisk haves nye formidlingshus Zoolab kan familien komme helt tæt på dyrenes verden. Fpto: Neel Andreasen

 

Rationel Vinduer er ejet af VKR Holding, som er et dansk familie- og fondsejet selskab.  Ud over Rationel ejer selskabet en stribe andre virksomheder, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VKR Gruppen deler hvert år ud af sit overskud gennem to almennyttige fonde, Villum Fonden og VELUX Fonden.

Gode historier, der gør en forskel

Fondene har netop udgivet et årsskrift, som fortæller om nogle af de mange forskellige indsatser og engagerede mennesker, som får VILLUM FONDENs og VELUX FONDENs bidrag til at leve i det daglige.

Det gælder eksempelvis Tandlæge Jens Ove Andreasens arbejde med at skabe tandskade-guiden “Dental Trauma Guide”, der hvert år hjælper tandlæger over hele verden med hurtigt at diagnosticere og behandle akutte tandskader. Og Makerspaces i Aalborg, Aabenraa og Gentofte som med 3D-printere, virtual reality og nye undervisningsmetoder er med til at danne børn og unge til det digitale samfund. Tilsammen dækker de forskellige bevillingsmodtageres indsatser et bredt spektrum af aktiviteter – lige fra naturgenopretning under vandet til optimering af flyvinger og uddannelse af flygtninge- og indvandrerkvinder. Der er givet støtte til et formidlingscenter, Zoolab, i Zoologisk Have og investeret i miljøvenlige studieboliger, som har fokus på bæredygtighed, diversitet og en husleje, der kan betales.

Fondene arbejder både med den langsigtede forskning og kon­krete indsatser tæt på borgernes hverdag. Altid med ønsket om at gøre en forskel, som kan mærkes i mange dele af samfundet.

Makerspaces Aabenraa - foto Jean Tonnensen

Intelligente teknologier tages i brug i makerspace i Aabenraa. Foto: Jean Tonnensen

Makerspaces i Aabenraa. Foto: Jean Tonnensen

Makerspaces i Aabenraa klæder eleverne på til den digitale hverdag. Foto: Jean Tonnensen

   

Støtte til 772 projekter

I alt 772 ildsjæle og projekter fik støtte sidste år takket være resultaterne i VKR Gruppen. Gruppen beskæftiger mere end 16.000 medarbejdere i 40 lande. Medarbejdere, der gør en indsats hver eneste dag og på den måde bidrager til at VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN kan uddele midler til en lang række samfundnyttige formål. Det er vi ret vi stolte over at være en del af hos Rationel.

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN uddelte i 2020 tilsammen over 1 mia. kr. til projekter inden for forskning, sociale indsatser, børn og unge, kultur og samfund, miljø og aktive ældre.

Det kan du læse mere om i Fondenes årsskrift fra 2020

VELUX Fondene, Årsskrift 2020

Læs Årsskriftet

Om fondene

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN er almennyttige fonde, der støtter forskning, miljø, sociale og kulturelle formål i ind- og udland.

Begge fonde er stiftet af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

Fondene er almennyttige – og det selvom VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Holding, der huser den mere end 16.000 mand store koncern af virksomheder, hvoraf de mest kendte er VELUX, VELFAC , Rationel Vinduer og Arcon-Sunmark. Men fonden har ikke bestemmende indflydelse på erhvervsvirksomheden, selv med sit majoritetsejerskab. Og derfor er der tale om en almennyttig fond og ikke en erhvervsdrivende fond.

De to fonde arbejder ud fra hver deres fundats (fondens vedtægter) og kan ikke tilgodese politiske, økonomiske eller erhvervsmæssige interesser.