Har du styr på bygningsreglementet? Ved du, hvilke krav dine nye vinduer skal leve op til efter de seneste stramninger? Og hvem der har ansvaret for, at de gør det? Sådan noget har vi i al beskedenhed pænt meget styr på hos Rationel, og selvfølgelig lever vores produkter op til alle krav. Nye husejere kan begynde her.

BR18. Navnet lyder måske ikke som noget, man bare kaster sig over og læser i spænding. Men bygningsreglementet er faktisk værd at kende og forholde sig til. I hvert fald hvis du er husejer og står og skal bygge nyt, renovere eller bygge til. Ikke mindst fordi myndighederne netop har skærpet kravene til nye vinduer og døre i det gældende reglement fra 2018.

Hvad er bygningsreglementet for noget?

Bygningsreglementet er det regelsæt, der hviler på Byggeloven. Det er med andre ord de regler, som et byggeri skal overholde, når det gælder sikkerhed, sundhed og energiforbrug.

Reglerne bliver løbende ændret, så det enten udløser et nyt bygningsreglement eller en tilføjelse til det eksisterende. Det seneste bygningsreglement er fra 2018 – derfor kalder man det også for BR18.

Renovering med energivinduer

Pr. 1. juli 2020 blev energikravene til vinduer og døre skærpet i Bygningsreglementet

Hvad står der i bygningsreglementet om vinduer og døre?

Kravene til vinduer og døre er netop blevet strammet per 1. juli 2020 – dog med en overgangsfase på et halvt år, så den nye tilføjelse til reglementet først for alvor gælder fra 1. februar 2021.

De nye krav er ret enkle

Fra 1. februar 2021 skal alle husejer som bygger nyt, bygger til eller bygger om, bruge vinduer, der svarer til energiklasse A. Det er normalt vinduer med 3-lags glas eller det som Vinduesindustrien kalder A-mærkede vinduer. Undtaget er sommerhuse og u-opvarmede rum. Her kan B-mærkede elementer anvendes.

Bemærk:

Ejer du en fredet eller bevaringsværdig bygning, skal du være opmærksom på, at der er undtagelser i Bygningsreglementet. Du bør tage fat i Slots -og Kulturstyrelsen (fredet bygning) eller din kommune (bevaringsværdig bygning) for at få en vurdering af dine muligheder i forbindelse med udskiftning af vinduer.

Læs mere på bygningsreglementets hjemmeside her

Hvem gælder bygningsreglementet for?

Det gælder for alle husejere. Også dig, hvis du skal renovere eller bygge nyt. Uanset om du bare skal skifte et enkelt vindue eller bygge en hel villa. Og snedigt nok er det også er dig som bygherre, der har ansvaret for, at bygningsreglementet bliver overholdt. Ikke din arkitekt, din håndværker eller ham nede på trælasten. Men de kan alle rådgive dig om, hvordan du opfylder kravene i et konkret projekt.

Det samme kan vi hos Rationel. Vores produkter overholder alle krav i bygningsreglementet, så dit valg er fremtidssikret, og du undgår ubehagelige overraskelser. Det gælder bare om at vælge det produkt, som passer til dig og dit hus.

Er det så ulovligt, hvis et hus ikke lever op til de nye krav?

Kravene i bygningsreglementet ændres løbende, men det betyder ikke, at dit gamle hus er ulovligt, hvis det ikke lever op til de nuværende krav. Huset skal bare overholde de krav, som var gældende, da det blev bygget.

Men hvis du en dag bygger et nyt hus, bygger om eller laver en tilbygning, skal ændringerne altid overholde det til den tid gældende bygningsreglement.

Vil du vide mere?

Læs mere om Byggeloven, Bygningsreglementet, byggeansøgninger og meget mere på Videnscenter Bolius. Du kan læse den her.

Du kan gå i dybden med det gældende Bygningsreglement her.

Hvis du skal til at renovere dit hus eller bygge nyt og har spørgsmål til byggeloven eller bygningsreglementet, er det altid en god idé at kontakte din kommune, inden du går igang.

Bygningsreglementets energikrav til vinduer og døre

Pr. 1. februar 2021 skal vinduer og døre overholde følgende energikrav:

Produktkendskab

Vinduer til renovering og nybyg: Eref på min. 0 kWh/m2 pr. år  (svarer til energiklasse A)
Vinduer til sommerhuse og uopvarmede rum: Eref på min. -17 kWh/m2 pr. år (svarer til energiklasse B)

Du kan finde energiværdierne for Rationels produkter her

 

Døre med glas: Max U-værdi 1,0 W/m2K

Du kan finde energiværdierne for Rationels produkter her

 

 

Forstå energibetegnelserne

Energibalance (Eref)

Eref

Eref  handler om vinduets energitilskud og er et udtryk for vinduets ydeevne i fyringssæsonen. Vinduets gennemsnitlige energibalance måles i kWh/m2 per år. En positiv værdi viser, at vinduet lukker mere varme ind end ud. Omvendt vil en negativ værdi betyde, at der forsvinder varme ud gennem vinduet.

 

Isoleringsevne (Uw)

U-værdi

Vinduets eller dørens U-værdi angiver produktets isoleringsevne i W/m2K. Jo lavere værdien er, desto bedre kan vinduet holde på varmen. Ifølge gældende regler må U-værdien maks. være 2,3.

Fordele ved A-mærket vinduer

Hvor meget kan jeg spare?

Prøv vores energiberegner, og se hvor meget du kan spare på varmeregningen, hvis du skifter til nye A-mærket energivinduer.

Prøv energiberegneren