Udestuen var både utjekket og utæt, og den skulle ned hurtigst muligt. Sådan tænkte Karin om den udestue, der fulgte med købet af et parcelhus fra 80’erne. 15 år senere står udestuen endnu og er blevet ganske uundværlig. Den trænger bare til en kærlig hånd.

Karin var langt fra imponeret, da hun første gang så udestuen på parcelhuset i Sunds.

”Jeg skulle bare ikke have sådan en mormor-udestue. Den var hverken smart eller pæn eller noget som helst. Jeg sagde som det første til min mand, at den skulle ned.”

Udestuen står endnu

Det unge par rykkede for 15 år siden ind i et parcelhus i Sunds på 135 kvadratmeter. Husets forhenværende ejer havde selv bygget udestuen i forlængelse af stuen, og der gik ikke lang tid, før Karin og Peter opdagede, at det lille lyse rum på kanten af haven faktisk kunne noget.

”Udestuen forlængede både foråret og efteråret for os. Pludselig havde vi et rum, hvor vi kunne gå ud og få lidt dagslys og lidt D-vitamin og have fornemmelsen af at være ude, selvom det var for koldt på terrassen. Vi fandt ud af, at vi slet ikke kunne undvære den,” siger Karin.

Familien har siden udstyret de 25 kvadratmeter med en blød stol og en læselampe i det ene hjørne. En dartskrive i et andet hjørne. Der er plads til at tørre tøj på regnvejrsdage. Til at sove middagslur. Og spise frokost og aftensmad og lægge store puslespil, som man har brug for at gå lidt til og fra.

”Det var stik mod mine forventninger,” siger Karin om udestuen, der har fået lov at blive stående i 15 år nu.

”Udestuen forlængede både foråret og efteråret for os. Pludselig havde vi et rum, hvor vi kunne gå ud og få lidt dagslys og lidt D-vitamin og have fornemmelsen af at være ude, selvom det var for koldt på terrassen.
Vi fandt ud af, at vi slet ikke kunne undvære den.”

– Karin, ejer af parcelhus med udestue –

Renovering er tiltrængt

Hun drømmer dog stadig om at fikse den op. Og nu trænger den også til det. Taget hælder en smule skævt, så det regner ind, når det blæser fra syd. På gulvet ligger kolde havefliser, og vinduerne er af plexiglas, så isolering er der intet af. Og med årene er trækonstruktionen lige så stille begyndt at rådne, så nu skal det være.

Parret har været hele vejen rundt i deres overvejelser og drøftet, om de skulle rykke udestuen nogle meter for at få mere lys ind i stuen. Om de skulle have en anden tagkonstruktion med loft til kip. Eller ovenlysvinduer. Eller om de skulle vælge en helt anden form på udestuen.

parcelhus med udestue

Funktion vs. udseende

”Vi er endt med, at funktionen er det vigtigste for os. Og at udestuen egentlig passer pænt til huset, som den er. Så vi sætter i stand på det, der er,” siger Karin.

Parret vil bevare både soklen, halvmuren og de bærende bjælker i tagkonstruktionen. De får en tømrer til at fikse den uheldige taghældning og lægger et blødere og mere behageligt terrassegulv af træ. Og vinduerne af plexiglas skal skiftes ud med Rationel AURAPLUS vinduer med to-lags energiglas, så udestuen bliver knap så kold om vinteren og knap så varmt om sommeren.

Energikravene til vinduer er skærpet i det gældende bygningsreglement, hvilket betyder at der skal bruges A-mærket vinduer med 3-lags glas til nybyggeri og renovering,  men lige netop i et u-opvarmet rum som en udestue er det stadig ok at bruge et B-mærket produkt med 2-lags glas.

”Det er jo en stor udskrivning og en prioritering at få sat sådan noget i stand,” siger Karin. ”Vi har da også snakket helt alternative løsninger: Kan vi klare os uden? Eller nøjes med en overdækket terrasse? Men vi er nået frem til, at vi allerhelst bare vil have stort set den samme udestue igen.”

Bliv inspireret

Få arkitektens bud på 4 udestue-løsninger, som passer til et typisk parcelhus.

Læs mere og få gode råd om udestuer i Rationels udestue-univers

4 gode grunde til at have en udestue

Mere rum

Udestuer er en praktisk måde, at få mere plads, uden at der går mursten i den.

Mere lys

Udestuer lukker mere lys og varme ind og giver nyt liv til en gammel bolig. Nogle gange er det lige det, der mangler.

Mere moderne

En udestue kan gøre dit hus smukkere og mere moderne at se på. Udefra med store flader af glas – og indefra, hvor haven næsten bliver en del af interiøret.

Mere værd

Det kan godt betale sig at forlænge foråret. Din bolig bliver mere værd med en stilfuld og funktionel udestue, der passer til huse