… kært barn har mange navne – og endnu flere anvendelsesmuligheder.

Her er både plads til lange aftener med vennerne, fødselsdage, vasketøj, grønne fingre, kolde øl og til dig, der bare vil nyde en stille stund i solen og lyset. For hvem drømmer ikke om mere lys, mere plads og en forlængelse af havesæsonen? Og udseendet – det kan man (heldigvis) gøre noget ved.

Vi lever i en tid, hvor de gamle sølvbryllupskvarterer er blevet guld værd for nye børnefamilier. Den nye generation vil ned på jorden, have lys, luft og mere rum til ungerne.

Det kræver plads. Og selvom, der i snit blev bygget 3.000 udestuer i 70’erne og 80’erne, er problemet netop, at de blev bygget i 70érne og 80’erne.  Det, der møder den nye generation, er udestuer, der hverken passer til huset eller dem, der gerne vil bo der. Det vil vi hos Rationel gerne være med til at lave om på

Ny udestue?

Vi vil gerne invitere alt det gode udenfor, indenfor, igen. Derfor har vi bedt en arkitekt om at komme med bud på, hvordan vi igen kan gøre udestuen til en vigtig del af det moderne hjem og familieliv.”

På Rationels hjemmeside har vi lavet et udestue univers, hvor du  kan finde arkitektens forslag til udestue løsninger og se, hvordan du kommer i gang med projektet. Alle forslag tager udgangspunkt i helt almindelige parcelhuse fra 70’- og 80’erne. Arkitekten har lagt stor vægt på at tilpasse løsningerne, så det samlede arkitektoniske udtryk for udestuen og huset både opfylder krav om harmoni, æstetisk og funktion, og samtidig giver bedst mulig lysindfald og udsigt.

Hvad siger ejendomsmægleren?

Hos ejendomsmægleren oplever man fornyet interesse for udestuen og dens kvaliteter.

Igennem længere tid har det ikke været så brugt og eller særlig attraktivt at have en udestue, men ejendomsmægler Henrik Buur fra Nybolig i Herning fornemmer, at det er ved at ændre sig, da mange gerne vil skabe sig et uderum med masser af lys og udkig til haven – og fordi en udestue faktisk kan have stor nytteværdi.

Det er en god ide at blive inspireret og få rådgivning, inden man går i krig med et udestue-projekt. Ejendomsmægleren understreger, at det er uhyre vigtigt, at udestuen etableres med respekt for det eksisterende hus.

Mange af husene fra 60’erne, 70’erne og 80’erne ligner hinanden, så her kan det ”næsten blive et helt nyt hus” at se på udefra, hvis der opføres en ny og harmonisk udestue på huset. Det er vigtigt at sikre sig, at der også bliver tænkt på æstetik, vinkler og lysindfald – det har betydning både for husets fremtidige værdi og anvendelsesgrad.

4 gode grunde til at overveje en udestue

 • Mere rum
  Udestuer er en praktisk måde, at få mere plads, uden at der går mursten i den.
 • Mere lys
  Udestuer lukker mere lys og varme ind og giver nyt liv til en gammel bolig. Nogle gange, er det lige det, der mangler
 • Mere moderne
  En udestue kan gøre dit hus smukkere og mere moderne at se på. Udefra med store flader glas – og indefra, hvor haven næsten bliver en del af interiøret.
 • Mere værd
  Det kan godt betale sig at forlænge foråret. Din bolig bliver mere værd med en stilfuld og funktionel udestue, der passer til huset.

Læs også artikel på Bolius.dk om regler for udestuer og få mere inspiration.