Hvilken hustype er du – eller bor du i? Det er sikkert ikke noget, du tænker ret meget over i det daglige. Her handler det mere om, at dit hjem er basen for familielivet.

Står du til gengæld over for et make-over af dit hjem, er det en rigtig god idé at stoppe op – kigge på dit hus udefra og overveje, hvilken hustype du bor i. Der findes mange forskellige byggestile – fælles for dem alle er vinduer og døre.

Et hus uden vinduer er utænkelig; herigennem får du masser af dagslys, god energi og et sundt indeklima, men de betyder også noget for husets facade.

Vinduer er også en visuel oplevelse

Husets facade omtales ofte som husets ansigt. Farven og formen på huset er med til at afgøre om, vi kan lide det vi ser. Men glem ikke vinduerne. De vandrette og lodrette linjer, vinduets udseende og proportioner er i høj grad med til at danne husets identitet.

Det betyder noget, at vinduerne matcher husets stil. Se en beskrivelse af de forskellige husstile her.

Der findes mange forskellige boligtyper

Parcelhuset er nok den mest almindelige boligtype i dag. Men der findes mange andre boligtyper med hver deres arkitektoniske særpræg. I funkisvillaen fra 20- og 30´erne er arkitekturen enkel og uden dikkedarer, mens murermestervillaen fra 50´erne prydes af små detaljer på husets facade.

Hver stil kræver sit vindue. Her ses 2 fine eksempler på vinduesrenoveringer med respekt for den oprindelige stil.

Funkisvilla med moderne Rationel AURAPLUS vinduer

Funkisvilla med moderne Rationel AURAPLUS vinduer. (Kilde: Byggefirmaet Kontrast ApS, Henrik Tolfjord)

 

Murermestervilla med klassiske Rationel FORMAPLUS vinduer

Murermestervilla med klassiske Rationel FORMAPLUS vinduer

Rationel har vinduer til alle boligformer

Vores sortiment og individuelle muligheder for at designe og tilpasse vinduerne betyder, at der findes et Rationel vindue til alle hustyper. Uanset om det er vinduer i enkelt og stilren design til funkishuset eller vinduer med elegante sprosser og små detaljer til murermestervillaen.

rationel.dk/byggestile kan du gå opdagelse og finde din byggestil eller besøge vores inspirationsunivers og se, hvilke løsninger andre kunder har valgt.

Har du brug for råd og vejledning kan du chatte med vores support eller tale med en af de mange vinduesrådgivere hos de danske byggemarkeder og trælaster.

Fakta

Om noget er smukt at kigge på afhænger i høj grad af proportioner. Det gælder i naturen, for arkitekturen og selvfølgelig også for vinduer og døre.

Proportioner er forholdet og sammenhængen mellem de enkelte elementers størrelse. Det kan være opdeling af vinduet i vandrette og lodrette linjer eller vinduernes størrelse i forhold til resten af facaden.

Når du skal vurdere vinduernes proportioner, kan du se efter følgende:

  • Er der balance i forholdet mellem højde og bredde?
  • Er vinduerne for små, for store eller af tilpas størrelse i forhold til resten af facaden?
  • Er døren for lille, for stor eller af tilpas størrelse i forhold til resten af facaden?
  • Er sprossernes vandrette og lodrette linjer i harmoni
  • “Fylder” sprosserne for meget, eller passer de godt til resten af bygningen ?

Læs mere om proportioner på dac.dk