Der var meget i vejen med de gamle vinduer, og det havde der sådan set været længe. De var utætte og fungerede ikke optimalt. Og så skulle de males hele tiden.

Alle vinduer på én gang

Lone og Bjarne bor i et typisk parcelhus med 1. sal fra 70’erne. De har boet i huset i 20 år og har løbende sat huset i stand. Nu var turen kommet til vinduerne. De besluttede sig for at udskifte det hele på én gang. Først og fremmest med forventning om en energimæssig gevinst.

De har været med i hele processen. Fra indhentning af tilbud til færdiggørelse efter montering. Bjarne er håndværker og kunne klare det meste, men de har fået professionel hjælp til opmåling af vinduerne og selve monteringen.

Efter-billede. De nye vinduer er træ/alu vinduer i farven antracitgrå, som passer flot til husets murværk

 

før-billede 70'er hus

Før-billede. Hvidmalede træ vinduer og mange forskellige vinduesstørrelser

Mange beslutninger

Parret lægger ikke skjul på, at det har været en lang proces, og at der har været mange beslutninger, de skulle tage undervejs.

Eftersom alle vinduer skulle skiftes på en gang, gav det mulighed for at kigge på husets facader, var der noget der kunne gøres bedre, kunne man stramme op? Gøre noget ved vinduesopdelingen. Vinduernes farve var også i spil. Og så var der alt det med de særlige funktioner, lydglas, indbrudssikring, friskluftventiler osv.

Læs også blogindlægget: Nye vinduer – hvad skal jeg vælge?

Søg rådgivning

Et godt råd fra Lone og Bjarne er, at man kigger sig omkring, søger inspiration og snakker med fagfolk, som fx arkitekt, håndværker og vinduesrådgiver, inden man beslutter sig. For som de siger, man skifter jo ikke lige vinduer igen i morgen.

De brugte stort set de gamle vindueshuller, men ændrede flere steder på vinduesopdelingen, for at opnå mere ensartethed.  Kun i entreen gik de lidt hårdere til værks. Her måtte de ind og ændre ved murværket, men resultat blev et helt nyt indgangsparti – stor, lyst og moderne. Det har virkelig løftet husets facade.

Parret blev blandt andet rådet til at vælge lyddæmpende glas til de vinduer, som vender ud mod en trafikeret vej –  og det virker faktisk – der er nu betydelig mindre larm fra vejen.

Vinduer fra Rationel

Der var ikke på noget tidspunkt tvivl om, at det skulle være Rationel Vinduer, for som Bjarne siger, ”Vi er nærmest født og opvokset med Rationel”. Bjarne er selv vokset op i et hus med nogle af de allerførste vinduer, som Rationel producerede. I parrets første fælles hus i Århus, som også var et renoveringsprojekt, fik de selvfølgelig monteret Rationel Vinduer. ”Jamen, hvor svært kan det være, vi ved bare, at det er ordentlige vinduer”, siger han.

Læs mere om projektet her

 

“Vinduer betyder virkelig noget for, hvordan et hus ser ud. Vi synes aldrig vores hus har været så flot som nu”
– Lone & Bjarne

Vinduer der lever op til kravene i bygningsreglementet

De fik en energimæssig gevinst. Lone og Bjarne valgte AURAPLUS vinduer med 2-lags glas, som lever op til kravene i BR18. Beslutningen blev taget på grundlag af at huset er gammelt og ikke særlig godt isoleret, så de ville aldrig kunne få fuld udbytte af 3-lags glas. Men en total vinduesrenovering med 2-lags glas har alligevel givet dem en besparelse på 2500 kr. på varmeregningen det første år.

 

Vinduer der lever op til kravene i bygningsreglementet (lang overskrift – men ….)

Lone og Bjarne valgte B-mærket AURAPLUS vinduer med 2-lags glas. På det tidspunkt de renoverede huset var det en løsning, som fuldt ud levede op til kravene i daværende bygningsreglement, og løsningen gav også en energimæssig gevinst i forhold til de gamle vinduer. En total vinduesrenovering med 2-lags glas har givet dem en besparelse på 2500 kr. på varmeregningen det første år. I dag er energikravene skærpet og pr. februar 2021 stiller gældende bygningsreglement (BR18) krav om, at vinduer til renovering og nybyggeri skal være A-mærket med 3-lags glas.

Rationels produkter overholder til enhver tid alle krav i bygningsreglementet, så dit valg er fremtidssikret, og du undgår ubehagelige overraskelser. Det gælder bare om at vælge det produkt, som passer til dig og dit hus.

 

Fakta

Hustype:             Parcelhus fra 70’erne m. 1. sal

Byggeår:             1976

Udskiftning af:     20 vindueselementer, 3 terrassedøre med vinduesprofil samt 2 yderdøre

Produkt:              Træ/alu vinduer med 2-lagsglas (AURAPLUS BASIC)

Farve:                  Hvid R9010 Indvendig og Noir 2100 Sable udvendig