Det nytter at forebygge indbrud. Det er hverken svært eller dyrt. Faktisk handler det kun om én ting. At forhindre tyven i at få arbejdsro!  Her er et par gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre dit hjem.

Bo trygt

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg. Derfor har  TrygFonden og Realdania sammen med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) lanceret indsatsen Bo trygt! Målsætningen er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året. Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Udsatte boliger

Det er svært helt at forhindre indbrud, men du kan selv gøre meget for at komme tyven i forkøbet. For indbrudstyve er det vigtigste at kunne arbejde uforstyrret uden at blive set eller hørt. Derfor foretrækker tyven:

 • Afsidesliggende huse med langt til naboer
 • Områder med støj
 • Haver, hvor der kan arbejdes ugeneret
 • Høj og tæt beplantning, som kan skjule tyvens arbejde
 • Indbrudsrisikoen og -stederne afhænger altså af husets beliggenhed og omgivelser. Derfor bør du gennemgå din bolig med indbrudstyvens øjne og indbrudssikre de mest udsatte steder.

Er dit hus et nemt mål for indbrudstyve?

Svar på 11 spørgsmål om, hvordan dit hus er sikret, og få svar på, hvor nemt et mål dit hus egentlig er for tyven. Prøv testen her

Tjek din bolig

 • Find og tjek husets mest oplagte indbrudssteder.
 • Tjek at vinduer og døre er vedligeholdte og ikke er rådne eller på anden måde slidte.
 • Sørg for at vinduer og døre er lukkede og låste, før du tager hjemmefra.
 • Overvej hvad tyven kan se gennem dine vinduer – og fjern værdigenstande, så de ikke er synlige.
 • Brug bevægelsessensorer på dine udendørslamper, så lyset tændes automatisk.
 • Tænd lyset indenfor i nogle rum eller brug også tænd/sluk sensorer på den indvendige belysning.
 • Lås dit redskabsskur så det ikke er nemt at få fat på værktøj eller en stige.
 • Sørg for at indbrudssikre udsatte vinduer og døre.
 • Vær opmærksom på høj og tæt beplantning, som tyven kan skjule sig bag. Slå dig sammen med dine naboer og hjælp hinanden med at holde øje med unormal aktivitet.
 • Lad naboerne parkere i din indkørsel, lad legetøj ligge i haven, få nogen til at slå græsset og tømme postkassen.
 • Pas på med billeder og opslag på de sociale medier om dine ferieplaner.

Indbrudssikring af vinduer og døre

Indbrudssikring af vinduer og døre står højt på listen og er en god mulighed for at yderligere at sikre dit hjem.

Testet og certificeret

Rationels vinduer og døre er generelt svære at bryde igennem, og vi tester det løbende. Vi gennemfører langt over 100 test om året af vores vinduer for at sikre, at vi lever op til kravene. Vores vinduer og døre er testet og certificeret efter den engelske standard ”Secured by Design”. SBD er en meget veldokumenteret vejledning om indbrudssikkerhed. Se faktaboks nedenfor.

Vælg produkter med indbrudssikring

Rationel A-mærket produkter med 3-lags glas inkluderer som standard en sikringspakke bestående af:
– et ekstra solidt lukkesystem
– ekstra forstærkede og hærdede beslag monteret med skråtstillede skruer
– sikkerhedslimede ruder, som gør det ekstra besværligt at bryde ind.

Udvidet sikringspakke

Bor du på landet eller et afsides liggende sted, hvor tyvene ikke er bange for at støje er vil det være en rigtig god ide at tilkøbe vores udvidede sikringspakke. Udover standard sikringspakken indeholder den også en lamineret sikkerhedsrude, som stort set ikke kan knuses og security labels.

Læs mere om vores sikringspakke.

 

I England findes en meget veldokumenteret vejledning om indbrudssikkerhed i form af vejledningen PAS 24. Hos Rationel har vi valgt at lade vores vinduer teste efter denne vejledning og er i den forbindelse Secured By Design certificeret. (SBD certificeret.)

PAS 24

Veldokumenteret engelsk vejledning om indbrudssikring. Kundernes garanti for at produktet er testet af et eksternt certificeringsinstitut og godkendt. PAS 24 sikrer dig, at dine nye vinduer og døre er godkendt som indbrudshæmmende og testet af et eksternt certificeringsinstitut. Under en PAS 24 test får testtyven 5 indbrudsforsøg á tre minutter. Her må benyttes koben, hobbykniv, mejsel og diverse skruetrækkere. Hele vinduet testes Testen er lavet på hele elementet (som fx. crashtest på biler) og bedømmes bestået eller ikke bestået. Produktets ydeevne auditeres af tredjepart årligt.

Secured by Design

Det engelske politis flagskibsinitiativ, der støtter principperne om at ‘designe sig ud af kriminalitet’ og samarbejde med industrien for at sikre indbrudshæmmende produkter af høj kvalitet. Læs mere her.