Lyder det som en røverhistorie, at vinduer kan være så beskidte, at de bliver utætte? Det er det ikke.

Støv, spindelvæv og insekter kan skrue prisen op på din varmeregning.

Den er god nok. Skidt og snavs har det med at snige sig ind i alle mulige og umulige kroge mellem vinduets ramme og karm, og det kan faktisk godt forhindre vinduet i at lukke tæt, så varmen fiser ud.

Samtidig kan snavset blokere for automatisk vandafløb og naturlig ventilation i et vindue. Går det helt galt, kan det give råd og svampeangreb i vinduets trækonstruktion, fordi skidtet suger fugt som en slags fastgroet svamp. Og så skal man ret hurtigt til at kigge sig om efter nye vinduer.

Støv, spindelvæv og insekter kan skrue prisen op på din varmeregning.

Rengør det hele

Jamen … tænker du nu. Vil det sige, at jeg bør hanke op i mig selv og køre hele herligheden over med en fugtig klud, inden efteråret og vinteren sætter ind?

Ja. Lige præcis. Og det var hele herligheden, ikke bare ruden.

Derudover råder vi til at tjekke hængsler og tætningslister ved samme lejlighed for at sikre, at vinduerne slutter helt tæt. Og at gå træværket efter for små sprækker og revner i malingens overflade. De er lynhurtige at udbedre med sandpapir og to lag maling. Og jo før man får det gjort, jo lettere er det at udbedre skaden.

Er trævinduerne beklædt med aluminium udvendig, kan de reelt nøjes med en grundig afvaskning. Vil man pusle en smule mere om dem, kan man behandle den udvendige aluminium med autovoks, så overfladen bliver mere smudsafvisende, ser renere ud og holder bedre på farven.

Sådan vintertjekker du vinduerne

  1. Rengør hele molevitten – ikke kun ruden
    Fjern også snavs og spindelvæv et par gange om året i false og kroge og på ramme, karm og tætningslister – det forlænger vinduernes levetid.
  2. Juster hængslerne
    Sørg for, at vinduet slutter helt tæt og ikke lukker skævt. Se på rationel.dk, hvordan man justerer hængslerne.
  3. Smør tætningslisten
    Tætningslisten trænger helt sikkert til at blive tørret af og sikkert også til at blive smurt med lidt silikonespray på en klud, så den forbliver smidig og tæt.
  4. Tjek træværket
    Hvis der er revner eller sprækker i malingen, kan der trænge fugt ind i træet. Sørg for at udbedre det straks, så nedbrydningen ikke får rigtig fat.

Læs mere om vedligehold af vinduer og døre her

 

Er skaden sket!

Læs artikel på Bolius.dk om typiske skader, og hvordan man reparerer dem.

Tjek også træværket og tætningslisterne

“Noget af det mest bæredygtige,
vi kan gøre, er at passe godt på det, vi har.”