Pas på tung luft på børneværelset

Pas på tung luft på børneværelset

21-05-2015

Det står skidt til med indeklimaet på danske børneværelser. Professor advarer mod mangel på frisk luft og ophobning af skadelige stoffer.

Nymalede vægge, små møbler og nyt legetøj i plastic – mange nybagte forældre gør sig umage med at indrette et dejligt børneværelse til deres lille guldklump, men måske skulle de hellere lade være.

”Alle de nye ting står jo og afgasser til indeklimaet,” siger Geo Clausen, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og næstformand i Rådet for Sundt Indeklima.

”Vi er bekymrede for nogle af de kemikalier, der findes i dag. Børn er mere følsomme end voksne, så det er ikke altid en god ide med alle disse nye produkter, der afgasser inde på børneværelset. Og i hvert fald er det vigtigt at sørge for ventilation,” siger han.

For nogle år siden foretog DTU en undersøgelse af danskernes indeklima og luften på 500 børneværelser på Fyn. I over halvdelen af dem, var ventilationen for lav. Den Manglen på frisk luft medfører et forhøjet CO2-niveau, som gør børnene trætte og svækker deres koncentration og indlæring. Den øger risikoen for fugt og skimmelsvamp, der kan give astma og allergi. Og endelig giver den en ophobning af skadelige stoffer, der kan virke hormonforstyrrende og have langtidsfølger for helbredet.

”Det ønsker vi simpelthen ikke at udsætte vores børn for,” siger Geo Clausen og peger på to mulige løsningsforslag: ”Kildekontrol og ventilation. Det er altid smart at starte med kildekontrol, men ventilationen er altså vigtig.”

IKKE NOK AT LUFTE UD
Udluftning med gennemtræk to gange dagligt er godt, mener professoren, men det er ikke nok. Mængden af skadelige stoffer er steget betragteligt i vores hjem – også på børneværelset. En almindelig familie på fire afgiver omkring 10 liter væske til luften hvert døgn, og samtidig bliver de danske boliger stadig tættere, så vi er nødt til at tænke os godt om for at bevare et sundt indeklima.

Geo Clausen påpeger, at vi skal sørge for nogle åbninger og ventiler i facaden, der kan lukke frisk luft ind og sikre et jævnt luftskifte.

Rikke Petrea Bandholm er enig. Hun er ingeniør hos Rationel Vinduer med speciale i indeklima og fortæller, at vinduer fås med indbyggede ventiler, der kan stå åbne og sikre frisk luft døgnet rundt – uanset om beboerne er hjemme eller ej.

”Uden frisk luft risikerer vi at isolere os syge. Det er jo ikke meningen. Når man skifter sine gamle, utætte vinduer, er det klogt at vælge vinduer med friskluftsventiler, så man kan sikre luftskiftet i boligen og opnå et godt indeklima,” siger Rikke Petrea Bandholm.

Hun anbefaler, at vinduernes friskluftsventiler står åbne hele året rundt, at dørene i huset er lukket op, så luften kan cirkulere frit, og endelig at folk husker at bruge husets aftrækskanaler, så der kommer et lille gennemtræk.

”Frisk luft er vigtigt,” siger hun. ”Især for børn.”

Professor Geo Clausen er enig:
”Det må være allervigtigst at sikre ventilation på børneværelset. Der er ikke noget sted, der er vigtigere at holde et godt indeklima end her. Det tror jeg da, at de fleste er enige i.”

 

SEKS RÅD TIL FRISK LUFT I HJEMMET
1. Sørg for jævnt luftskifte. Luften bærer på et hav af forurenende stoffer, ligesom almindeligt hverdagsliv skaber både fugt og støv. I opholdsrum skal halvdelen af luften skiftes minimum en gang i timen, mens luftskiftet bør være større i køkken og bad. Så lad vinduernes friskluftsventiler stå åbne.

2. Luft ud med gennemtræk hver dag. Der skal som minimum luftes ud i fem til ti minutter to gange om dagen. Det gælder hele boligen og specielt soverum og bad. Også i regnvejr

3. Tjek aftræk og ventiler. Se efter, om der er fri passage i aftræk og friskluftsventiler. Sørg for at fjerne støv, spindelvæv, hvepseboer og fuglereder.

4. Lad luften cirkulere. Lad dørene stå åbne mellem de forskellige rum, så luften kan bevæge sig frit døgnet rundt.

5. Hold en jævn temperatur over hele boligen. Hæv temperaturen til 20-21 grader, og hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum.

6. Begræns fugten. Undgå at tørre tøj indendørs, eller luft ud imens. Brug emhætte under madlavningen, og luft grundigt ud efter bad.

Kilde: DTU og Rationel

 

Se mere om Rationels friskluftventiler her: Friskluftventil

Vis ældre indlæg
Vi benytter Cookies.

Ved at klikke videre på rationel.dk, accepterer du automatisk brugen af cookies.