Ofte stillede spørgsmål

HVILKE PRODUKTER SKAL JEG NU VÆLGE?

RATIONEL TILBYDER KUN PRODUKTER SOM OPFYLDER BR15

Derfor er vores velkendte produktserier DOMUS, ALDUS og PATUS udgået fra vores sortiment.

Rationel har introduceret to nye produktserier, som opfylder kravene i Bygningsreglement 2015 (BR15). Produktserierne hedder Rationel AURA & AURAPLUS, som er velegnet til moderne byggestil og Rationel FORMA & FORMAPLUS, som er velegnet til klassisk byggestil. De to serier fås både i træ og træ/alu.

Der er mulighed for at vælge en BASIC model med 2-lags glas, som er B-mærket og lever op til BR2015 og en PREMIUM model med 3-lags glas, som er A-mærket og lever op til de forventede krav i Bygningsreglement 2020.

NYT BYGNINGSREGLEMENT TRÆDER I KRAFT 1. JULI

Hvad betyder det for dit valg af vinduer at det nye bygningsreglement 2015 (BR15) træder i kraft 1. juli 2016. I det nye bygningsreglement er kravene til vinduernes ydeevne og energi-performance skærpet. Kort fortalt skal vinduer som minimum være B-mærket.

HVAD KOSTER LEVERING?

Rationel har fri levering i Danmark (eksklusiv Færøerne og Grønland). Dog vil et fragttillæg for transport til ikke-brofaste øer beregnes individuelt (eksklusiv Bornholm).

Dine vinduer og døre leveres som standard i en lastbil med løftebagsmæk. Lastbilen er 18,5 m lang og læsser 13,6 ladmeter. Er der behov for en alternativ leveringsform kan Rationel tilbyde flere forskellige løsninger mod et fragttillæg.

ER MINE VINDUER OG DØRE HØJRE- ELLER VENSTREHÆNGT?

HÆNGSLING AF DØRE

Når du skal afgøre, om din dør er højre- eller venstrehængt, skal du altid se på døren fra den side, hvor hængslerne er synlige.

Er hængslerne synlige på udvendig side, er døren udadgående. Er hængslerne derimod synlige på dørens indvendige side, er døren indadgående.

Ved indadgående døre bestemmes hængslingen ved at se på, hvilken side hængslerne sidder i, set indefra. Det vil sige, sidder hængslerne i højre side, set indefra, betegner man døren som ”højre ind”. Sidder hængslerne i venstre sidekarm, betegner man døren som ”venstre ind”.

Ved udadgående døre bestemmes hængslingen ved at se på, hvilken side hængslerne sidder i, set udefra. Det vil sige, sidder hængslerne i højre side, set udefra, kalder man døren ”højre ud”. Sidder hængslerne i venstre side, set udefra, er døren ”venstre ud”.

HÆNGSLING AF SIDEHÆNGTE, SIDESTYREDE OG SIDEBUNDHÆNGTE VINDUER

Sidehængte og sidestyrede vinduer er udadgående. Når du skal bestemme hængslingssiden, skal du derfor se på vinduet udefra. Sidder hængslerne i højre side, set udefra, betegnes vinduet som ”højre ud”. Sidder hængslerne i venstre sidekarm, set udefra, er vinduet ”venstre ud”.

Et sidebundhængt vindue er indadgående. Når du skal bestemme hængslingssiden for et sidebundhængt vindue, skal du derfor se på vinduet indefra. Sidder hængslerne i højre side, set indefra, er vinduet ”højre ind”. Er vinduet hængslet i venstre side, set indefra, kalder man vinduet ”venstre ind”.

JEG HAR KONDENS PÅ MINE RUDER!

Dug på rudens yderside er et positivt problem. Det betyder nemlig, at ruden er en energirude, som er god til at holde varmen inde og kulden ude. Ruden fungerer altså præcis, som den skal.

Dug opstår ved, at varm og fugtig luft mødes med en kold overflade, såsom ruden. Dug på udvendig side af ruden ses oftest efter en kold nat i forårs- og efterårsmånederne. Om morgenen er ruden stadig kold, mens luften bliver varmet op. Når den varme, fugtige luft rammer den kolde rude, bliver den varme luft kølet ned. Fugten sætter sig så som kondens på ruden, da kold luft ikke kan indeholde lige så meget fugt som varm luft. Duggen på udvendig side forsvinder af sig selv, så snart solen varmer ruden op – typisk i løbet af formiddagen.

Dug på den indvendige side er tegn på, at luftfugtigheden indenfor er for høj. Derfor skal du nedbringe luftfugtigheden ved at lufte ud. Du bør lufte ud mindst 3x10 min dagligt, især i køkken, bad, soveværelse og rum, hvor du tørrer tøj. Er der først kommet kondens på rudens indvendige side, skal du tage et stykke køkkenrulle eller en tør klud og tørre vinduet over og derefter åbne det og lufte ud.

Oplever du dug mellem rudens glasskiver, er ruden punkteret. Her anbefaler vi, at du skifter ruden.

SKAL MINE VINDUER OPFYLDE KRAVENE TIL BRANDREDNING?

I forhold til brandredning er det vigtigt, at du overholder de gældende retningslinjer.

I enfamiliehuse skal værelser, stuer og køkkener i selvstændige rum have mindst en redningsåbning direkte til det fri enten som vindue, dør eller lem (se kravene til en redningsåbning nedenfor). Dog kan redningsåbningen i et rum udelades, når der gennem 2 døre fra rummet er redningsmulighed via andre rum, som ikke er i åben forbindelse med hinanden.

For at kunne fungere som redningsåbning er der en række krav, som skal overholdes.

Ved en redningsåbning skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) sammenlagt have en højde + bredde på minimum 1,5 m. Højden og bredden skal dog hver især være minimum 0,5 m. Er underkanten af redningsåbningen mere end 2 m fra terræn udvendigt, skal vinduets åbning (når vinduet er åbent) være mindst 0,6 m i højden. En redningsåbning må ikke placeres, så underkanten af redningsåbningen er over 1,2 m fra gulvet indvendigt. Desuden skal redningsåbningen være let at betjene og skal kunne holdes fast i en stilling, der giver fri passage både inde- og udefra. Redningsåbninger skal kunne åbnes uden brug af nøgle eller andet værktøj og må ikke blokeres på anden måde.

I forbindelse med tilbud og ordre skal du venligst gøre opmærksom på, om elementerne skal fungere som redningsåbning.

Du kan læse mere om retningslinjerne for brandredning i vores BR15-folder. De konkrete lovtekster for brandredning finder du i Bygningsreglement 2015 (BR15) kapitel 5.

HVORDAN FINDER JEG MIT ORDRENUMMER?

Du finder ordrenummeret på dine Rationel vinduer og døre i afstandsprofilet mellem glasskriverne. Hvis dine døre og vinduer er mere end 8 år gamle, består ordrenummeret af 6 cifre og starter med 7 eller 4.

Hvis dine døre og vinduer er mindre end 8 år gamle, består ordrenummeret af 7 cifre og starter med 10-, 11-, 12-, 13-, 14- eller 15.

Ofte stillede spørgsmål